Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata serii este Sorina David de la platforma „E-sanatate.md”.

„Astăzi pe Platforma E-Sănătate citiți povestea doctorului moldovean care a pus bazele unei clinici care oferă servicii de Fertilizare în Vitro și chirurgie estetică la Iași. Acesta nu exclude o investiție similară și în Republica Moldova, dar spune că acest lucru s-ar putea întâmpla doar atunci când țara noastră se va apropia de UE. Doctorul crede că doar atunci sistemul de sănătate de la noi se va dezvolta și va crea condiții optime pentru ca specialiștii moldoveni să revină acasă.

Numărul tinerilor care s-au intoxicat cu alimente la o tabără din Orhei a ajuns la 317, dintre care 307 au fost spitalizați, iar zece persoane urmează tratamentul la domiciliu. Potrivit datelor preliminarii ale Centrului Național de Sănătate Publică tinerii s-ar fi intoxicat cu alimente infestate, distribuite de o firmă care nu avea autorizație pentru distribuția alimentelor înafara localului.

Un alt subiect pe care îl găsiți pe Platforma E-Sănătate este despre felul în care părinții trebuie să aleagă rechizitele școlare și hainele pentru copii. Inspectorii de la Protecția Consumatorilor avertizează că stofa din care este confecționată haina este cel mai important lucru de care trebuie să se țină cont. În cazul textilelor din materiale sintetice, pielea intră în contact cu substanțele chimice din care este făcută țesătura. Astfel, pot apărea dermatite sau alergii ale pielii. De asemenea, coloranții utilizați în fabricarea hainelor se pot dizolva din cauza transpirației şi pot irita pielea. Copiii care suferă de dermatită atopică sau alergii, trebuie îmbrăcați cu hăinuțe din stofe naturale, deoarece cele sintetice le-ar putea provoca mâncărimi şi leziuni cutanate.

Mai puteți citi despre evoluția prețului medicamentelor compensate din ultimii ani. Datele prezentate de Compania Națională de Asigurări în Medicină arată că în 2013 statul a asigurat financiar cu aproape un milion de rețete medicale mai mult decât în 2009. În medie, costul unei rețete de medicamente nu a evoluat foarte mult în ultimii cinci ani, spun specialiștii. Acum, o rețetă costă în medie 75 de lei, iar suma medie compensată de către stat a ajuns la 52 de lei în 2013, ceea ce înseamnă cu 20 de lei mai mult decât în 2009.”

XS
SM
MD
LG