Linkuri accesibilitate

Moldova – „Orizont 2020”


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

UE va ajuta Moldova să participe la cel mai mare program european în domeniul cercetării al cărui buget se ridică la 80 de miliarde de euro.

Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova să participe la programul european de Cercetare şi Inovare - Orizont 2020 (Horizon 2020). Este cel mai mare program european în domeniul cercetării cu fonduri de aproape 80 de miliarde de euro pentru următorii 7 ani. Moldova o obţinut un grant de peste 900 de mii de euro care va acoperi, în următorii doi ani, jumătate din suma cotizaţiei anuale de participare a Moldovei la acest program european. Acordul de grant a fost semnat astăzi la Chişinău de către Ambasadorul UE în Moldova Pirkka Tapiola şi preşedintele Academiei de Ştiinţe Gheorghe Duca.

Acordul de asociere semnat de Republica Moldova i-a deschis accesul la cel mai finanţat program european de cercetare şi inovare Orizont 2020, al cărui buget total se ridică la aproape 80 de miliarde de euro pentru următorii 7 ani. Ca să poată concura pentru aceste fonduri, de rând cu toate statele comunităţii europene, Moldova trebuie să achite anual cotizaţii de participare, care se ridică la peste 800 de mii de euro. Datorită grantului oferit de UE în următorii doi ani Moldova va achita din bugetul de stat doar jumătate din suma cotizaţiei. Şeful delegaţiei UE în Moldova Pirkka Tapiola a menţionat că Comisia Europeană a decis să ofere acest sprijin financiar suplimentar de 900 de mii de euro pentru a ajuta Moldova să-şi asigure sisteme de cercetare şi inovare mai puternice, pentru a face economia mai competitivă şi pentru a crea mai multe locuri de muncă:

„Deseori am vorbit despre faptul că în Moldova economia şi calitatea vieţii oamenilor trebuie să se ridice la standarde europene. Pentru asta însă nu este suficientă doar armonizarea legislaţiei. Anume prin cercetare şi inovaţie se creează acea valoare adăugată. Programul Orizont 2020 este de fapt acea temelie pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Moldova şi UE, pentru ceea ne-au propus în comun prin Acordul de Asociere şi anume, modernizarea viitorului.”

Academia de Ştiinţe a Moldovei
Academia de Ştiinţe a Moldovei

Obţinerea suportului financiar nerambursabil a fost posibilă şi datorită eforturilor comunităţii ştiinţifice din Moldova a spus preşedintele AŞM Gheorghe Duca. El a menţionat că Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care a beneficiat de un program similar pentru cercetare şi inovație destinat ţărilor din zona de vecinătate. Timp de doi ani au fost realizate peste 50 de proiecte de cercetare în valoare totală de 4 milioane de euro. Între acestea, 2 proiecte foarte complexe şi anume primul satelit construit de studenţi şi tineri specialişti şi primul laborator de nanotehnologii. Ambele se găsesc în incinta Universităţii Tehnice din Moldova şi au fost demonstrate astăzi unui grup de experţi europeni. iată ce le-a spus Gheorghe Duca:

„Noi avem în Moldova o comunitate ştiinţifică serioasă, performantă care poate să concureze cu cercetătorii din ţările UE şi din ţările asociate pentru a câştiga proiecte europene.”

Prim vicepreşedintele AŞM Ion Tighineanu care coordonează activităţile în laboratorul de nanotehnologii a spus că datorită fondurilor europene au reuşit nu doar să procure microscoape, lasere şi alte utilaje performante, dar şi să motiveze tinerii specialişti şcoliţi în universităţi prestigioase din afara ţării să revină acasă. Între aceştia şi doctorul Veaceslav Popa pe care l-am surprins lucrând în faţa monitorului în laboratorul de nanotehnologii. Tânărul doctor a studiat în SUA şi Germania, iar ce l-a făcut să revină în Moldova ne spune chiar el:

„Ştiinţa nu are graniţe. O mare parte din experienţe le pot face aici, acasă. Avem posibilitatea să plecăm deseori peste hotare pentru a face experienţe şi cercetări necesare acolo. Iată datorită acestor proiecte internaţionale există posibilitatea de a avea un trai decent şi de a realiza o activitate ştiinţifică decentă aici, acasă.”

Cercetătorii moldoveni îşi pun mari speranţe în fondurile pe care le-ar putea obţine în cadrul programului Orizont 2020, pentru a-şi continua cercetările deja începute sau pentru a iniţia alte proiecte inovaţionale, dar şi pentru a le promova în UE. Academicianul Gheorghe Duca a precizat că vor fi selectate şi promovate doar acele proiecte care vor avea efecte directe asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii cetăţenilor moldoveni, dar şi asupra creşterii economice. Gheorghe Duca crede că şi autorităţile statului trebuie să conştientizeze că cercetarea este o investiţie în viitorul ţării şi să sporească finanţările pentru domeniul ştiinţific. În prezent, ştiinţa în Moldova este finanţată cu sub 1% din PIB.

Previous Next

XS
SM
MD
LG