Linkuri accesibilitate

Se retrag SUA din Europa? (România liberă)


Ucraina şi solidaritatea României (ziare.com)

Site-ul ziare.com preia declarația premierului român Victor Ponta privind solidaritatea României cu Ucraina, în coordonare cu Uniunea Europeană și Statele Unite. E vorba de „sprijin total și necondiționat pentru integritatea Ucrainei, (de ) susținerea sancțiunilor față de Federația Rusă și (de) decizia de a cere ca sprijinul Federației Ruse pentru separatiștii din estul Ucrainei să înceteze pentru ca Ucraina să-și poată decide viitorul parcurs”. Ziare.com notează că premierul nu a răspuns frontal la întrebarea dacă este de acceași opinie cu cancelarul german Angela Merkel, care a declarat că pentru Ucraina trebuie găsită o soluție care să nu-l ofenseze pe președintele rus, Vladimir Putin. Ponta s-a mulțumit să reafirme poziția României.

Publicația online cotidianul publică o știre cuprinzând declarațiile făcute la televiziune de vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Ca sursă este citată agenția unimedia.md. „Dacă Chișinăul se va reîntoarce spre Rusia, atunci vom deschide frontierele pentru producția moldovenească”, a fost mesajul lui Rogozin care a îndemnat Chișinăul să trimită la Moscova o delegație care să negocieze o înțelegere.

Se retrag Statele Unite din Europa? - este întrebarea la care încearcă să răspundă o analiză semnată în România liberă Cristian Câmpeanu. El pornește de la ideea că decapitarea publică a jurnalistului american David Foley de către gruparea Statul Islamic a repus pe tapet în America chestiunea unei politici externe cât mai prudente. Este de altfel, arată Câmpeanu, ceea ce a și promis președintele Barack Obama în 2009, la primirea premierului Nobel pentru pace. E drept, pe atunci situația în Ucraina, Orientul Mijlociu, Asia și chiar America Latină nu se deteriorase, așa încât Statele Unite chiar s-au retras în 2011 din Irak. Dacă nu intervenea anexarea Crimeii, ar fi urmat probabil o retragere și din Europa. Nu s-a făcut, dar Washingtonul s-a implicat activ numai în aplicarea sancțiunilor impuse Moscovei, a întărit prezența militară în Poloniași România, dar nu a oferit ajutor militar Ucrainei. Cristian Câmpeanu citează presă americană pentru a etala curentul de opinie care pledează acolo pentru o concentrare a eforturilor pe consolidarea internă a Americii. Voi privi lumea „mai degrabă așa cum este”, nu cum mi-aș dori eu să fie, spunea în 2009 Barack Obama, reamintește jurnalistul României libere. El crede însă că mai multă îndreptățire au cei care nu sunt de acord cu această atitudine defensivă: între ei, fostul secretar de stat Hillary Clinton și analistul politic Robert Kagan, care consideră că „America datorează în continuare lumii să protejeze ordinea liberală”.

Presa de la București se ocupă pe larg de pre-campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. În Adevărul, Andrei Pleșu critică aspru cinismul cu care unii politicieni mimează atașamentul față de Biserica Ortodoxă. Primul vizat este premierul Victor Ponta, care ar fi trecut abrupt de la tricourile cu Che Guevara la gesticulație curcernică, hramuri și sfințiri. Pleșu spune că a fi ateu nu este un lucru blamabil în sine. E treaba fiecăruia ce și dacă gândește la salvarea sufletului. „Deplâng ideea netrebnică a unor actori politici de a-l folosi pe Dumnezeu ca purtător de steag în penibile confruntări lumeşti şi de a dezonora credinţa, folosind-o ca simplă materie primă a unei coreografii de iarmaroc”, scrie Andrei Pleșu.

XS
SM
MD
LG