Linkuri accesibilitate

Și dacă Vladimir Putin a avut dreptate când a avertizat în legătură cu Siria?


Aproape 300 de persoane s-au abonat la pagina de sprijin a Statului Islamic de pe VKontakte. Unele dintre ele și-au ales ca avatar logo-ul acesei grupări .extremiste.
Aproape 300 de persoane s-au abonat la pagina de sprijin a Statului Islamic de pe VKontakte. Unele dintre ele și-au ales ca avatar logo-ul acesei grupări .extremiste.

Corespondența zilei de la Washington.

In conditiile in care organizatia Statul Islamic si pericolul pe care-l reprezinta capata proeminenta, analisti politici se intreaba daca avertismente lansate de Vladimir Putin s-au adeverit? Relatează de la Washington corespondentul Europei Libere Valeriu Sela.

Analistul Ishaan Tharoor aminteste in „The Washington Post” de cele scrise de Vladimir Putin, intr-un articol de opinie, publicat in „New York Times”, in septembrie anul trecut. Acolo, Putin avertiza ca un atac impotriva regimului Assad, din Siria ar antrena un nou val de terorism si submina eforturi de pace in Orientul Mijlociu si Nordul Africii.

„Ar putea debalansa intreaga legislatie si ordine internationala” – scria presedintele Rusiei. Aceasta este premiza luata in discutie. Fireste ca anul care a trecut – arata analisti – nu demonstreaza ca Putin ar fi atasat principiilor de drept international sau unei ordini de stabilitate in lume, Ucraina o dovedeste.

Dar exista totusi un simbure de adevar in ceea ce liderul de la Kremlin anticipa atunci. Gruparea extremista ISIS – Statul Islamic al Siriei si Irakului - deriva din insurgenta anti-Assad in Siria.

Ea intr-un fel materializeaza ceea ce insusi Assad spunea si anume ca cei care i se opun sint un amalgam de indivizi radicalizati, mercenari si chiar tineri provenind din Occident, care vor folosi filtrul insurgentei pentru a crea instabilitate si teroare in lume.

Este exact motivul pentru care Occidentul priveste cu mare ingrijorare evolutia ISIS si califatul islamic pe care extremistii si-l doresc.

Criticii adminstratiei Obama spun insa ca lucrurile nu au stat asa de la bun inceput si ca daca Occidentul ajuta opozitia moderata la regimul Assad, la inceputul insurgentei, situatia ar fi alta.

Expertul American Marc Lynch crede ca o asemenea teorie este naiva pentru ca o interventie ar fi favorizat si ea ascensiunea extremismului, exemplul la indemina fiind Irak unde ISIS este de asemenea activ.

Realitatea Primaverii Arabe este ca, poate cu o singura exceptie – Tunisia – a antrenat ascensiunea unor regimuri islamiste, ca in Egipt sau insurgente islamiste, ca in Libia.

In primul caz, armata a revenit la putere, in cel de-al doilea tara este in plin conflict. Fireste ca Putin scria anul trecut minat nu de respect pentru normele internationale ci mai curind de alianta sa cu regimul Assad si dorinta de a-si mentine relevanta in regiune.

Dar nu este mai putin adevarat ca acum, Statele Unite iau in considerare sa atace ISIS in Siria, adica sa atace pe cei care se opun regimului Assad.

Un paradox care demonstreaza cît de incilcite sint afacerile internationale fara sa indice neaparat o cale optima de urmat, in situatii similare viitoare.

XS
SM
MD
LG