Linkuri accesibilitate

24 august - Republica Moldova între „eliberare” și „ocupație”


Socialițtii depun coroane de flori la memorialul „Eternitate”.
Socialițtii depun coroane de flori la memorialul „Eternitate”.

Manifestări legate de marcarea a 70 de ani de la lansarea ofensivei Iaşi-Chişinău în cel de-al Doilea Război Mondial.

Mai multe partide de stânga (PCRM, Partidul Comunist Reformator, PSRM şi Partidul Renaşterii) au marcat separat duminică 24 august ceea ce ele au numit „eliberarea de sub fascism şi de sub ocupaţia română”.

Dintre partidele coaliţiei de guvernare doar PD a marcat 70 de ani de la lansarea ofensivei Iaşi-Chişinău în cel de-al Doilea Război Mondial. Liderii PD şi câteva zeci de simpatizanţi ai partidului au fost printre primii care au depus flori la complexul memorial „Eternitate” de la Chişinău. Iată ce a spus Marian Lupu:

„Urmare a operaţiunii Iaşi-Chişinău pământul nostru, ţara noastră a fost eliberată de sub jugul fascist. Este o dată marcantă şi ceea ce reprezintă R. Moldova astăzi, ceea ce reprezintă Europa în întregime, se datorează în mare parte acestui eveniment. ”

După democraţi, la memorialul „Eternitate” şi-au făcut apariţia liderii comuniştilor însoţiţi de câteva sute de membri şi simtizanţi ai PCRM.

Aceştia s-au deplasat ulterior la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni” de la Anenii Noi unde au organizat o acţiune cultural artistică pentru a marca evenimentul.

Ridicat pe linia de front creată în 1944 de armata sovietică Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni” a fost inaugurat în urmă cu 10 ani la iniţiativa preşedintelui de atunci Vladimir Voronin.

Iată ce a declarat duminică la Chişinău liderul comuniştilor:

„Acesta este şi va rămâne un eveniment istoric în ciuda tuturor eforturilor depuse de actuala guvernare pentru a şterge memoria Marii Victorii. În curând, după alegerile parlamentare, vom fi martorii unei noi eliberări ai Moldovei, de această dată însă va fi o eliberare de sub structurile oligarhice şi mafiote, care în ultimii ani au ocupat Moldova.”

La Memorialul „Eternitate” de la Chişinău au depus flori şi reprezentanţii Partidului „Renaşterea” al ex-comunistului Vladimir Mişin, dar şi câţiva reprezentanţi ai recent înregistratului Partid Comunist Reformator, în frunte cu fostul membru al PCRM Ruslan Popa.

Un omagiu soldaţilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial a adus şi ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău Farit Muhametşin.

„Acum avem ocazia să vedem cât de bine îşi amintesc oamenii de evenimentele istorice şi dacă le povestesc generaţiilor viitoare despre acestea", a declarat ambasadorul rus la complexul memorial de la Chişinău.

În pofida ploii ciobăneşti de la Chişinău câteva mii de reprezentanţi şi simpatizaţi ai Partidului Socialiştilor au mărşăluit astăzi pe străzile capitalei. „Marşul memoriei”, aşa cum l-au numit organizatorii, a început din Piaţa Marii Adunări Naţionale încheindu-se la memorialul „Eternitate”. Iată ce a declarat Igor Dodon:

„Este Ziua Victorie. Prin acest Marş am vrut să demonstrăm că ţinem minte că 70 de ani în urmă Moldova de atunci a fost eliberată de sub jugul fascist.”

Dintre toate partidele de stânga, PSRM a reuşit să mobilizeze un număr mai numeros de participanţi, dar şi să marcheze acest eveniment prin mai multe acţiuni de amploare demarate încă în urmă cu o săptămână. Suita de acţiuni a socialiştilor se va îăncheia în seara de duminică cu un concert la Chişinău la care sunt aşteptaţi interpreţi autohtoni, dar şi din Rusia. Liderul socialiştilor Igor Dodon a refuzat să spună cât l-au costat aceste manifestaţii, precezând că resursele sunt pe măsura importanţei evenimentului.

Cu excepţia PD, partidele din arcul guvernării şi nici autorităţile statului nu au marcat în nici un fel aniversarea operaţiunii Iaşi-Chişinău, în urma căreia, zic istoricii, România a pierdut Basarabia.

În istoriografia sovietică, data de 24 august 1944 a fost consemnată drept zi a eliberării Moldovei de către Armata Sovietică.

La fel ca şi multe alte evenimente istorice, aceasta continuă să producă disonanţă în societatea moldovenească, fiind numit de unii eliberare, iar de alţii ocupare.

Sîmbătă, reprezentanţii PL au organizat un „Marş al lumânărilor” în capitală comemorând victimile care au avut de suferit în urma semnării, în urmă cu 75 de ani, a pactului Ribbentrov-Molotov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG