Linkuri accesibilitate

Ucraina marchează 23 de ani de independență


În estul țării continuă confruntările violente între armata ucraineană și separatiștii pro-ruși.

La Kiev a avut loc o paradă militară, în prezența președintelui Petro Poroșenko.

La Donețk, separatiștii au organizat și ei în centrul orașului, o contra paradă militară, prezentând mai multe blindate distruse ale armatei ucrainene. Scopul acestei acțiuni a fost dublă: de a arăta locuitorilor armamentul folosit de armată împotriva orasului, dar și de a demonstra că fac față ofensivei lansată de Kiev.

Sîmbătă, la Kiev s-a aflat cancelarul german Angela Merkel, într-o primă vizită oficială de la izbuncirea crizei din estul Ucrainei.

Angela Merkel și Petro Poroșenko, Kiev, 23 august 2014
Angela Merkel și Petro Poroșenko, Kiev, 23 august 2014

Potrivit cercurilor diplomatice, Merkel a vrut să-și exprime sprijinul pentru preșdintele Petro Poroșenko, dar și să-l convingă pe acesta de necesitatea de a începe negocieri în vederea încetării luptelor.

Între altele a propus un plan prin care granița ruso-ucraineană ar urma să fie monitorizată de observatori OSCE. Scopul este de a pune capăt fluxului de oameni și echipament militar din Rusia, în sprijinul separatiștilor.

Angela Merkel a anunțat de asemenea că Germania va garanta un credit de 500 de milioane de euro pentru refacerea alimentării cu apă și energie în estul Ucrainei, La care se vor adăuga 25 de milioane de euro pentru ajutorarea refugiaților.

Marți, președintele Petro Poroșenko urmează să se întâlnească la Minsk cu liderul rus Vladimir Putin, cu ocazia unei reuniuni la nivel înalt a țărilor din Uniunea Vamală.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG