Linkuri accesibilitate

„Am mai multe întrebări. Deocamdată fără răspunsuri”


Jurnalul săptămânal cu Cristian Sterpu.

Născut la 1 octombrie 1998 în oraşul Chişinău, elev în clasa X-a la Liceul Spiru Haret. Practică activităţi sportive: fotbal, arte marţiale. Pasionat de studierea limbilor moderne.

Luni

Trec ultimele zile din vacanța de vară pe care aș fi vrut să le petrec altfel, să fiu mai mult în sala de sport sau pe stadion. Am piciorul în ghips de patru săptămâni, din cauza unei mici fracturi care mi-a provocat mari bătăi de cap. Dar tot răul cu binele lui. Am citit cartea „Noul Machiavelli” de Jonathan Powell, fost consilier al lui Tony Blair, fost prim-ministru al Marii Britanii. O carte despre putere, secrete, amănunte din culise care te pot ajuta în viață, daca îți propui să ajungi un adevărat lider. Mi-a plăcut îndeosebi un citat, care ar putea descrie perfect acțiunile actualului premier al Moldovei, Iurie Leancă: „Un prim-ministru înţelept ignoră totuşi opoziţia şi merge hotărât înainte cât este puternic, în loc să avanseze gradual şi să permită o creştere a rezistenţei”.

În primul rând, lucrarea e o încercare de a verifica dacă maximele lui Machiavelli mai corespund realităților politice moderne la fel de bine ca atunci când au fost scrise. În al doilea rând, e o încercare de a trage niște învățăminte despre conducere și despre exercițiul puterii pentru viitorii politicieni, pe baza experienței unui guvernant.

Marți

Din 1 septembrie voi fi elev al unui alt liceu din capitală: Spiru Haret. L-am schimbat pentru a cunoaște un alt mediu, alte opinii, în speranța că voi putea acumula mai multe cunoştinţe. O să-mi fie dor de colegii de la Prometeu, de profesorii de acolo, dar sper că decizia luată să fie una judicioasă, în folosul meu și al societății. Simt că încă nu sunt pregătit pentru un an nou de studii și încerc să prind curaj, vorbind cu sora despre cum au trecut pentru ea anii de liceu. Irina pleacă să învețe peste hotare din acest an și îmi va fi greu fără ea alături, dar alegerea pe care a făcut-o mi se pare inteligentă și calculată.

Pentru a progresa, e nevoie să călătorești, să interacționezi cu alți oameni, alte culturi, pentru a reveni și a aduce ceva nou în mentalitatea oamenilor de aici, din Moldova. Acum mă bucur că datorită sugestiei venite de la mama studiez limba germană, pe lângă altele trei pe care le cunosc. Când auzi cuvântul „poliglot”, aproape automat te gândești la un geniu care știe a vorbi șase sau șapte limbi străine. Mă consider ambițios, așa că nimic nu e imposibil.

Miercuri

Pasionat fiind de istorie, atât a românilor, cât și universală, urmăresc cu atenție conflictul care are loc în imediata vecinătate, în Ucraina. Mare tragedie. Deși sunt tânăr, îmi pun întrebarea de ce mai marilor de la Kremlin nu le mai plac merele și strugurii de la noi? Consider că embargourile impuse atât la vinuri, cât şi la fructe sunt o decizie gresita, la pachet cu declaraţii nefondate, pentru că tot ce consumăm noi în mica noastra ţară, câmp de bătalie al unor interese majore, este sută la sută produs natural. Ruşii ştiu bine că pământurile de cernoziom sunt fertile şi bogate.

Păcat de agricultorii nostri, de oamenii de la ţară pe care îi cunosc din mahalaua bunicilor că sunt nevoiţi să vândă merele, prunele , strugurii la un preţ de nimic, care nu le va permite să îşi acopere nici măcar investiţia făcută. Intr-un final mă gândesc că tot atât de mult suferă şi cumpăratorul din Rusia. Dar nu e treaba mea să judec. Va veni judecata de apoi.

Joi

Am petrecut intreaga zi cu prietenii. Încerc să simt din plin distracţia unui sfârşit de vară fierbinte. Mă bucur de semenii care se gandesc la viitorul lor şi al acestei ţări care are nevoie de adevăraţi oameni politici care pot servi drept model in societate. Să nu fie hoţi, să nu-i manipuleze pe cei din jur. Dar recunosc că îmi este rusine de unii tineri de vârsta mea care nu pun preţ pe valoare, libertate, si democratie. Discuţiile cu unii dintre ei se reduc la dorinţa de a avea o maşină de lux şi a se distra la maximum. Ratăcire totală.

Dorim să ajungem in UE, dar nu ne gândim că nimeni nu ne poate vrea mai mult bine decat noi înşine. Spre seară mă uit la un meci mult aşteptat unde Zimbru a jucat împotriva lui PAOK din Grecia din play-off-ul Ligii Europei la Chişinău. Sunt un microbist înrăit si apreciez mult ca echipa noastră a ajuns in preliminarii. Poate peste caţiva ani vom ajunge la un nivel mai înalt al jocului, al calităţii arbitrajului, al salariilor si al performantelor înregistrate, pentru că nimic nu este imposibil atat timp cât există dorinţă. Mi-aş fi dorit o carieră în fotbal, dar am renunţat pentru că am realizat că în condiiţiile de aici nu voi avea un viitor asigurat în fotbal.

Vineri

Este o vorbă: un oaspete nedorit nu are loc la masă. Sunt dezamăgit că un oficial controversat rus ca Dmitri Rogozin mai are acces pe teritoriul Moldovei după atâtea declaraţii umilitoare la adresa naţiunii noastre. Consider că Dmitri Rogozin este un nimeni pentru Republica Moldova sau poate un cineva, doar pentru Igor Dodon şi Renato Usatâi.

Am avut ocazia sa-l revăd pe tatăl unui prieten plecat la muncă peste hotare, în Germania. La o discuţie cu toţi membrii familiei sale am aflat destul de multe lucruri interesante. Diferenţa de trai este incomparabilă, acolo nivelul de viaţă e înalt, pentru că dorinţa nemţilor este de a trăi in confort, de a schimba pentru ei si nu pentru altcineva lucrurile in bine. Mai vreau sa cred ca şi la noi se poate întâmpla acest miracol. Tatăl prietenului meu a zis ca doreşte nespus de mult să lucreze in Moldova, sa fie alaturi de familie.

Eu imi doresc sa însuşesc bine limba germana pentru a putea sa-mi fac studiile in Germania, ţara tuturor posibilităţilor. Dacă visul va deveni realitate, oare voi avea si eu dorinta asta de a reveni acasă? Am mai multe întrebări. Deocamdată fără răspunsuri.

XS
SM
MD
LG