Linkuri accesibilitate

Ministrul muncii Valentina Buliga s-a întîlnit cu liderii raionali la Chișinău...


Lucrători sociali de la misiunea Diaconia.
Lucrători sociali de la misiunea Diaconia.

...și le-a spus căcă trebuie să facă mai mult pentru a îmbunătăți serviciile sociale prestate populației.

Preşedinţii şi vicepreşedinţii din toate raionale ţării au fost îndemnaţi să eficientizeze munca serviciilor sociale din localităţi, astfel încât ajutorul social şi, in special, cel care se cuvine pentru perioada rece a anului să fie gestionat fără greş şi să ajungă exclusiv la familiile nevoiaşe. Ministerul a propus ca între familia care primeşte ajutor şi asistenţa socială din localitate să fie creat un acord de cooperare care să responsabilizeze ambele părţi.

Necesitatea de a schimba optica de prestare a serviciilor sociale a fost indicată pentru toate domeniile. Avram Micinschi, preşedintele raionului Cahul spune ca sarcina ar fi mai realistă dacă structurile de asistenţă socială ar avea destui angajaţi pe măsură, pregătiţi să lucreze pentru satisfacerea beneficiarilor din sistem:

„Este fluctuaţia de cadre foarte mare, dat fiind faptul că salariul este mic şi nu totdeauna pregătirea profesională a asistenţilor sociali corespunde. Cred că asistentul social, în primul rând dacă nu are studii corespunzătoare în domeniul asistenţei sociale ar fi bine să aibă măcar studii pedagogice sau studii medicale. Spre regret nu întotdeauna acei candidaţi care pledează sau vor să obţină un post de asistent social are studiile corespunzătoare.

Zeci de asistenţi sociali sunt instruiţi anul cum să ofere servicii aproape de persoana în dificultate. Acest lucru îl face Ministerul Muncii dar şi în cadrul unor proiecte cu finanţare internaţională.

Coordonatoarea unuia dintre ele, Angela Chirilov, spune că pentru a atinge un nivel minim de eficacitate a prestaţiilor sociale, este necesar ca într-o primărie să activeze cel puţin doi asistenţi sociali, care să aibă sarcini divizate. Unul să preia ajutorul social iar altul să fie responsabil de îngrijirea la domiciliu şi prevenirea violenţei:

„În momentul actual, în majoritatea primăriilor din republică activează un asistent social, maxim doi asistenţi sociali. Însă acesta are un spectru foarte larg de activităţi şi el se pomeneşte într-o situaţie foarte dificilă când el trebuie să îşi împartă activitatea sa şi în ore de muncă la birou pentru a primi cereri pentru ajutor social şi a analiza dosarele, a oferi consultaţii, dar este în acelaşi timp şi responsabil de prestarea serviciilor sociale, deci sunt două domenii care vin în sarcina unui singur asistent social.”

De la începutul acestui an a intrat în vigoare Legea privind protecţia specială a copiilor în situaţie de risc şi a celor separaţi de familia, însă până acum nici o primărie nu a reuşit să angajeze o persoană cu calificarea necesară în acest domeniu. Ion Borzavici, preşedintele Raionului Leova zice că în asemenea condiţii nu se reuşeşte prevenirea unor situaţii care afectează copilul, deşi angajaţii primării au evidenţa tuturor copiilor expuşi riscului:

„De fapt, nimerim în multe cazuri de acum după ce s-a petrecut un eveniment negativ, iată care este toată problema. Problema este permanent în vizorul tuturor, în fiecare localitate , asistentul social are familiile acestor copii, are copiii, unde se află ei, la bunei, la rude, dar sunt cazuri când nu se reuşeşte sau nu s-a cunoscut bine situaţia.”

O analiză a calităţii prestaţiilor sociale a arătat că angajaţii din sistem activează în spaţii neaccesibile beneficiarilor, mai ales celor cu dizabilităţi locomotorii, deseori fiindu-le încălcat dreptul la confidenţialitate. În ultimii trei ani volumul prestaţiilor sociale s-a mărit, primăriile preluând servicii pilotate de organizaţiile neguvernamentale precum asistenţa personală, echipele mobile, însă numărul lucrătorilor nu a crescut. Neavând pe cine angaja liderii locali propun ca problema să fie soluţionată cu ajutorul universităţilor, ceea ce ar presupune ca tinerii să fie motivaţi să aleagă o facultate de asistenţă socială.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG