Linkuri accesibilitate

Rusia a evaluat deja riscurile proiectului Novorussia și el nu mai e deja luat în considerare la parametrii inițiali (Marius Văcărelu/Adevărul/Epoch Times)


Băsescu n-a învins sistemul, doar l-a reașezat. Sistemul e bine-merci, la locul lui, cu alți oameni în frunte și alți beneficiari. (Dan Tăpălagă/Hotnews)

Profesorul de științe politice Marius Văcărelu publică pe blogurile „Adevărul” prima parte a unui interviu pe care l-a acordat publicației „Epoch Times” de la New York. Un interviu pe tema Rusiei și a situației din regiunea ucraineană. Văcărelu susține că Rusia a evaluat deja riscurile proiectului Novorussia și el nu mai e deja luat în considerare la parametrii inițiali. Motivul principal ar fi costurile foarte mari ale reconstrucției în zonele afectate de conflict, dar în cele neafectate, cum este peninsula Crimeea, care presupun o investiție bugetară enormă pentru Federația Rusă. Un alt element de care Putin va ține seama este, în opinia lui Marius Văcărelu, atitudinea moscoviților. Susținerea moscoviților față de politica dusă acum de Vladimir Putin e monitorizată cu atenție. Dacă s-ar semnala o stare de nemulțumire accentuată, n-ar fi exclus ca liderul de la Kremlin să-și reconsidere țintele. Experiența izolării economice la care a fost redusă Transnistria, soldată cu pierderea unei treimi din populație din pricina lipsei de perspective, i-ar face de asemenea pe ruși să se gândească de două ori dacă își doresc ceva asemănător pentru teritoriul numit convențional Novorussia.

Datele campaniei electorale pentru președinția României s-au schimbat odată cu intrarea Elenei Udrea, președinte al Partidului Mișcarea Populară, în competiție, constată Cristian Câmpeanu în „România liberă”. Întrucât Udrea este, în final, candidatul pe care mizează Traian Băsescu, Victor Ponta a primit cadou o neașteptată re-legitimare a vechiului său discurs anti-Băsescu, singurul pe care îl folosește cu îndemânare în lipsa oricărui program politic. Câmpeanu consideră că primul tur al prezidențialelor este ca și adjudecat de liderul social-democrat Victor Ponta, care are în spate o susținere mediatică importantă. Klaus IOhannis, candidatul propus de cea mai mare parte a dreptei, adică de Alianța Creștin-Liberală, formată din liberali și democrat-liberali, are din start acest handicap: nu e susținut de niciun trust media anume. În plus, parte din susținătorii săi ar putea ”dezerta” la Elena Udrea, spune comentatorul „României libere”. Un alt candidat interesant al dreptei, Monica Macovei, nesusținută de niciun partid, are cea mai fragilă șansă, în ciuda faptului că, cităm, ”este singurul candidat care are la activ reușite reale pentru România și care ar putea zdruncina sistemul din temelii”. Elena Udrea, în schimb, va beneficia în campanie de experiența politică a președintelui Traian Băsescu și, pe deasupra, de toate informațiile la care acesta, ca șef de stat, are acces. Concluzia acestui articol este că turul al doilea al prezidențialelor arată pare să fie încă un fel de ”ruletă rusească”.

Într-un articol publicat pe Hotnews, Dan Tapalagă își dezvoltă propria explicație a alegerii pe care a făcut-o Traian Băsescu să o susțină la prezidențiale pe Elena Udrea. Băsescu a știut tot timpul ce face și nici acum nu se vede până la capăt adevărata sa intenție care ar fi, crede Tapalagă, Victor Ponta președinte. Traian Băsescu are meritul incontestabil că a întărit instituiile statului. Altminteri, și-a folosit marele talent politic doar în a sesiza slăbiciunile vechii garnituri de securiști-oameni de afaceri-politicieni. A detronat-o, dar a făcut-o pentru a face loc noii garnituri, a generației care are acum în jur de patruzeci de ani. Cităm: „Băsescu n-a învins sistemul, doar l-a reașezat. Sistemul e bine-merci, la locul lui, cu alți oameni în frunte și alți beneficiari”.

XS
SM
MD
LG