Linkuri accesibilitate

Dacă NATO nu exista, Putin l-ar fi inventat (Nicolae Negru/Politicon.md)


Moldova - news-stand in Chisinau
Moldova - news-stand in Chisinau

Congres de partid în faţa unui mall din Chişinău (Adevărul)

Relund cu exactitate formula dintr-un comunicat de presă difuzat joi seara târziu de Ministerul Economiei de la Chişinău, portalul Agora scrie că „vicepremierul Andrian Candu i-a cerut lui Rogozin suspendarea sancțiunilor economice impuse Republicii Moldova”. Candu s-a întâlnit joi, la Chișinău, cu omologul său rus, Dmitrii Rogozin în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică. Şi i-ar fi spus acestuia că restricţiile aplicate de Federația Rusă la importul unui șir de produse moldovenești sunt excesive și nejustificate prin prisma angajamentelor și practicilor internaționale și contravin prevederilor cadrului juridic bilateral şi multilateral, care reglementează schimburile comerciale cu FR. Potrivit lui, motivele luării măsurilor menţionate sunt mai mult de natură politică, decât economică.

„Adevărul” arată într-un articol că Nicolae Timofti le-ar fi răspuns celor care-l critică pentru distincţiile oferite la pachet. Şeful Statului crede că toţi cei care sunt împotriva decretului prin care a decorat deputaţi, miniştri, funcţionari şi primari sunt împotriva cursului proeuropean al Republicii Moldova. Înmânând joi o nouă serie de distincţii, şeful statului le-ar fi răspuns criticilor săi printr-un fragment din poezia „Triumful aşteptării“, de Alexandru Vlahuţă, despre „omul care suferă, dar merge înainte şi face paşii pe care el consideră că trebuie să-i facă“.

Congres de partid în faţa unui mall din Chişinău. Este un alt titlu de pe site-ul cotidianului „Adevărul”, pe o ştire despre controversatul milionar Renato Usatâi. „După ce a „moştenit“ partidul lui Nicolae Andronic şi a vrut să se facă politician, dar a fost respins de Ministerul Justiţiei, Usatâi îşi face un partid ce să-i poarte numele,” scrie publicaţia. Omul de afaceri are de gând să desfăşoare congresul de constituire în cadrul unui concert zilele viitoare în faţa unui mall din Chişinău, unde a invitat interpreţi autohtoni ca Gheorghe Ţopa, Alexandru Lozanciuc, dar şi ruşi, ca Grigorii Leps şi Svetlana Loboda. De mai bine de un an, de când a apărut prin Chişinău, Renato Usatâi finanţează concerte, mai ales cu artişti ruşi, face caritate, iar în ultimele luni a umplut Moldova cu bilborduri cu chipul lui, mai notează publicaţia.

Un comentariu publicat pe site-ul Politicon.md sub semnătura editorialistului Nicolae Negru se bazează pe următoarea constatare: dacă NATO nu exista, Putin l-ar fi inventat. Editorialistul consideră că lumea se află pe marginea unei noi prăpastii, căci depinde de nebunia unui singur om, a lui Putin, dacă războiul ruso ucrainean se va transforma sau mai bine zis va ”evolua” până la un nou, al treilea, război mondial. El demolează argumentele avocaţilor, chiar din Occident, ai liderului de la Kremlin care spun că dacă NATO nu se extindea spre est, după cum i s-a promis lui Gorbaciov, dacă UE şi SUA nu se implicau înevenimentele din Ucraina şi din altestate post-sovietice, Rusia nu se vedea nevoită să ocupe Crimeea şi să întreprindă alte acţiuni de apărare a sferei sale de influenţă. Că Polonia, Țările Baltice, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria nu au fost trase cu arcanul, că ele au dorit să facă parte din NATO nu contează? Le dă replica Nicolae Negru în comentariul său.

XS
SM
MD
LG