Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Alla Ceapai a stat de vorbă despre vizita lui Dmitri Rogozin în R. Moldova cu analiști din regiunea transnistreană și de la Chișinău.

Editorialistul de laZiarul Naţional Petru Bogatu e de părere că premierul Iurie Leancă şi vicepremierul Adrian Candu au greşit acceptând invitaţia de a se întâlni cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin. În opinia lui Petru Bogatu emisarul rus, în fond, nu avea nevoie să se întâlnească cu oficialităţile de la Chişinău decât pentru ca să poată ajunge în condiţii de siguranţă acolo unde şi-a dorit, în regiunea transnistreană:

„Evident că nu avea cum ajunge altfel decât să fie oficial invitat de autorităţile de la Chişinău. Evident că nu avem ce vorbi cu un astfel de personaj. Cu atât mai mult liderii politici ai unui stat trebuie să aibă o elementară demnitate. Dacă nu o au ei trebuie să se îngrijească de demnitatea statului pe care îl reprezintă. Omul care scrie pe reţelele de socializare că nu respectă nici Moldova, nici statutul ei de neutralitate şi nici pe premierul ţării Iurie Leancă nu poate fi, pur şi simplu, invitat în aceste condiţii. Cred că oficialităţile din Republica Moldova deocamdată nu şi-au dat seama că lumea s-a schimbat în urma conflictului ruso-ucrainean, şi că cu Moscova nu se mai poate avea acel tip de relaţii pe care le-am avut până acum şi anume capul plecat sabia nu-l taie. Trebuie să ne raliem la poziţia internaţională, la poziţia comunităţii euroatlantice faţă de Rusia şi să dăm dovadă de demnitate. O ţară care dovedeşte slăbiciune în relaţiile cu o putere agresivă nu face altceva decât să crească poftele acelei puteri. Tocmai de aceea spun că este o greşeală pentru că dincolo de faptul că nu am obţinut nimic, am convins încă o dată Moscova că putem fi trataţi fără nici un respect.”

Petru Bogatu e de părere că autorităţile moldovene nu ar fi plătit nici un preţ dacă refuzau întrevederile cu emisarul rus:

„De fapt a fost o presiune a Moscovei de a tranşa această vizită, lucru pe care Chişinăul l-a recunoscut. Reprezentantul ministerului de externe a spus fără să ascundă că nu l-a bucurat deloc această vizită. D-ar s-au văzut nevoiţi să cedeze. De ce să cedeze? Cine a spus că trebuie să facă pe plac oricăror insistenţe şi interese a Moscovei în condiţiile în care relaţiile noastre sunt foarte proaste, iar Republica Moldova este terorizată din punct de vedere economic de Rusia. Ce mai putea să facă Moscova în această situaţie? să ne declare război ? asta eu ca să glumesc. Nu putea face nimic Moscova mai mult decât ne-a făcut până acum. Dovedind slăbiciune am arătat pur şi simplu lui Putin, lui Rogozin şi altora că putem fi trataţi şi de acum încolo la fel.”

Petru Bogatu observă că în discursul său ţinut la Tiraspol Dmitri Rogozin l-a imitat de fapt pe şeful său, Vladimir Putin, care aflat recent la Crimeea a vorbit de asemenea despre pace. Dmitri Rogozin a promis vineri la Tiraspol că Rusia va face tot ce îi stă în putinţă să menţină pacea în regiunea transnistreană menţionând: „sperăm că nu va trebui să demonstram nimănui că pacea este mai bună decât războiul”.

Petru Bogatu:

„Nu trebuie să căutăm îndărătul acestei fraze ceva deosebit. Pentru moment, în aceste zile, Rusia caută să joace cartea păcii şi împăcării pentru a ieşi din situaţia destul de complicată în care s-a pomenit. Dar mâine situaţia se poate schimba. Dacă e să vorbim foarte concret despre Transnistria şi aici Rusia are nevoie de un răgaz. Transnistria este într-o situaţie foarte proastă. Chiar dacă noi tratăm acest regim cu destulă lejeritate şi înţelegere, posibil că nu asta o vor face şi ucrainenii, pentru care, în noile împrejurări, regimul separatist pro-ros este un inamic. Evident că Rusia are nevoie de un răgaz aici pentru a-şi asigura un anumit spaţiu de manevră în stânga Nistrului, pentru trupele sale, pentru prezenţa sa militară aici, pentru protejarea marionetelor sale de la Tiraspol. Probabil tocmai de aceea Rogozin a considerat de cuviinţă să vorbească despre pace, aşa cum a vorbit şi Putin despre pace în Crimeea. Dar sunt doar nişte cuvinte, nimic mai mult.”

Promisiunile lui Rogozin că Rusia va asigura menţinerea păcii în regiunea transnistreană nu au insuflat prea mult optimism nici ziaristului şi apărătorului drepturilor omului de la Tiraspol Nikolai Buceaţki:

„Prilejul vizitei domnului Rogozin fără îndoială este unul nobil. Dânsul într-adevăr a menţionat despre pacea pe care o va asigura Rusia. Doar că, de fapt, domnul Rogozin foarte puţine face pentru ca să fie pace, pentru ca să fie stabilitate şi pentru ca cel puţin să ţină în frâu criza economică. În opinia mea, fără îndoială el (Rogozin) îl conduce pe preşedintele RMN Evgheni Şevciuk, iar acţiunile şi deciziile lui Şevciuk lasă de dorit. Această vizită nu va aduce nici o schimbare. Nu va schimba situaţia noastră nici pe arena internaţională, nici pe plan politic intern şi nici pe plan economic. Mie acest eveniment nu-mi insuflă nici un optimism.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG