Linkuri accesibilitate

Dmitri Rogozin a fost întâmpinat cu proteste la Chişinău. Oficialitățile ruse au ieşit pe uşa din spate a aeroportului


Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin

O delegaţie moldovenească va vizita Moscova la sfârşitul lunii septembrie.

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a sosit in aceasta dupa amiaza la Chisinau să se intilneasca cu ministrul economiei Adrian Candu si sa discute subiecte economice, iar apoi sa mearga la Tiraspol – dl Rogozin este emisarul special al Moscovei in problema transnistreana. Înainte de vizită, Rogozin a scris pe rețelele de socializare că premierul moldovean Iurie Leancă este un „politician tânăr şi începător”, care ar trebui „să aibă mai mult respect pentru Rusia” şi reprezentanţii ei oficiali. Leancă declarase anterior că mai multe comentarii ale lui Rogozin despre Moldova au fost „ofensatoare şi neconstructive”. Oficialul rus se află pe lista occidentală a sancționaților pentru acțiunile Rusiei în Ucraina şi are interdiţie de a intra in spaţiul comunitar.

Cei care l-au întâmpinat pe aeroport pe vicepremierul rus cu proteste sunt câteva zeci de membri ai organizaţiei de tineret a Partidului Liberal, însoţiţi şi de deputatul liberal Valeriu Munteanu, precum şi, în număr mai mic, aderenţii mişcării „Antimafie” condusă de Sergiu Mocanu. Rostul manifestaţiei a fost să-i arate demnitarului rus că nu ar fi dorit în Moldova, cel puţin de o parte din cetăţeni, cei care cred că Rusia seamănă război în Ucraina, îşi menţine contrar voinţei Chişinăului militarii în regiunea transnistreană şi aplică sancţiuni sfidătoare moldovenilor pentru alegerea lor în favoarea modelului european de dezvoltare.

Rogozin întâmpinat cu proteste la Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00

Rogozin şi-a dat personal votul, în calitate de membru al executivului rus, pentru represalii împotriva Moldovei, prin urmare e cel puţin amoral să vină acum la Chişinău de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, şi-au explicat manifestanţii gestul. O parte din ei a venit la aeroport purtând uniforme ostăşeşti ruse şi arme de jucărie, din plastic. La fel, protestatarii aduseseră cu ei fructe şi legume, sugerându-şi dezacordul cu embargourile impuse produselor moldoveneşti acum câteva săptămâni de autorităţile ruse.

Dmitri Rogozin a sosit la puţin timp trecut de ora 17.00 şi a plecat discret să-l întâlnească pe vicepremierul moldovean, Andrian Candu, fără a da ochii cu protestatarii. Nu se ştie cine i-a oferit coridor aerian delegaţiei ruse compusă din vreo 25 de oficiali, dat fiind faptul că cel puţin un nume din delegaţie, chiar cel al lui Dmitri Rogozin, figurează pe lista persoanelor sancţionate de Ucraina în contextul conflictului ucrainean. Autorităţile moldovene afirmă în tot cazul că acesta ar fi sosit cu un avion obişnuit de linie.

Dmitri Rogozin la Chişinău, 16 aprilie 2012
Dmitri Rogozin la Chişinău, 16 aprilie 2012

La Chişinău, demnitarul rus s-a întreţinut cu vicepremierul moldovean, Andrian Candu, democratul care se află de doar câteva săptămâni în această funcţie, ca şi în cea de ministru al economiei, substituindu-l în baza unei rocade interne din PD pe Valeriu Lazăr.

Întrevederea, care a avut loc cu uşile închise, a fost urmată doar de declaraţiile lui Andrian Candu. Dar nici oficialul moldovean nu a oferit decât următorul detaliu: urmare a întrevederii, o delegaţie moldovenească va vizita Moscova la sfârşitul lunii septembrie.

Majoritatea comentatorilor de la Chişinău au criticat zilele acestea autorităţile pentru că au acceptat să-l primească pe Rogozin. Este lipsit de demnitate să accepţi o vizită care se ştie de la bun început că nu va rezolva nimic în chestiunea embargourilor, dar va constitui o nouă sfidare la adresa Chişinăului, au spus de exemplu Oazu Nantoi de la Institutul de Politici Publice sau Victor Chirilă de Asociaţia de Politică Externă.

Aşa cum a anunţat personal pe o reţea de socializare, dar a confirmat ulterior şi Ambasada Rusiei de la Chişinău, chiar în această seară oficialul rus s-a deplasat la Tiraspol, unde, ca emisar special al Kremlinului pentru regiunea transnistreană, va participa la celebrarea, acolo, a unei aniversări ce ţine de o operaţiune din al doilea război mondial. Presa a relatat şi despre o întâlnire pe care o va avea Dmitrii Riogozin cu liderul autoproclamat de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Acelaşi comunicat al ambasadei ruse mai anunţă că pentru mâine seară ar fi programată o întrevedere dintre Rogozin şi premierul Iurie Leancă, dar serviciul de presă al executivului nu a confirmat până la această oră această întrevedere. Se pare că premierul nu a decis dacă să accepte sau nu să se întâlnească cu Dmitrii Rogozin. Sau, dacă îl va întâlni, ar vrea mai puţină mediatizare.

Impresia generală legată de acest amănunt „diplomatic” ar fi că domnul Rogozin încearcă să-l forţeze pe premierul moldovean să-l primească şi el la o întrevedere, la fel cum l-ar fi forţat pe vicepremierul Candu. Demnitarul rus ar fi vrut să se înţeleagă că Candu l-ar fi invitat la Chişinău, dar vicepremierul a negat cu tărie această pretinsă invitaţie, spunând că iniţiativa aparţine de fapt ambasadei ruse, iar autorităţile de la Chişinău nu au îndrăznit să nu profite de această ocazie.

Printre partidele coaliţiei, cel mai critic faţă de vizită s-a arătat a fi PLR-ul condus de Ion Hadârcă. O discuţie inutilă – aceasta ar fi pe scurt calificarea acestui grup parlamentar. Nu avem încotro: trebuie să căutăm soluţii pentru producători, au reacţionat pe de altă parte colegii de coaliţiei ai liberal-reformatorilor, democraţi şi liberal-democraţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG