Linkuri accesibilitate

Rusia şi Marea Neagră, astăzi, ca şi acum un secol (Adevărul)


Şansa lui Băsescu (Hotnews)

Un articol-sinteză semnat de Viorica Marin în Adevărul demonstrează că atitudinea actuală a Rusiei este reductibilă la o unică miză, aceeași de la începutul secolului XX: accesul la apele calde ale Mării Negre, cu alte cuvinte controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele, deci Sevastopolul. Căderea Sevastopolului în mâinile Alianței Nord-Atlantice ar fi o pierdere absolut inacceptabilă pentru Kremlin, așa încât anexarea intempestivă a Crimeii de către Rusia lui Vladimir Putin nu este decât un act în linia intereselor intime ale Rusiei, perfect concordant cu ADN-ul geopolitic al acestei țări. Păstrarea Sevastopolului sub control rusesc a devenit din nou o problemă extrem de acută odată ce liderul de la Kiev Viktor Ianukovici a pierdut puterea și Ucraina a dat să se îndrepte către Occident.

Tot în Adevărul, la secțiunea de bloguri, Vasile Ernu mai demonstrează o dată că sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei după anexarea Crimeii și destabilizarea Estului Ucrainei au un cost mult mai mare pentru europeni decât pentru ruși. Ernu crede că Rusia se va descurca la capitolul economie, va găsi alte piețe de desfacere pentru hidrocarburile sale. În schimb, pierderile europenilor în sectorul agricol ar avea un potențial de destabilizare foarte mare. Fondul de criză al Uniunii pentru compensarea pierderilor din acest sector este de 433 de milioane de euro, or, arată Vasile Ernu, doar Polonia anunță pierderi de 1 miliard și jumătate, până și România își estimează pierderile la 10 milioane, iar Republica Moldova a și solicitat 50 de milioane de euro.

Adevărul informează și despre desenele animate care rulează, se pare, pe unele canale destinate copiilor din Federația Rusă: e vorba despre filme și clipuri care i-a reduca pe copii în ură față de ucraineni. Rusia investește astfel pe termen lung, cum face și prin finanțarea cu 100 de milioane de euro anual a instituțiile sale de presă din afara granițelor, se mai arată în acest articol.

Noi surprize în lista potențialilor candidați la alegerile prezidențiale din România. Recent, prezidențiabilul Partidului Mișcarea Populară - fostul consilier prezidențial și fost ministru de externe Cristian Diaconescu - a fost lăsat în ofsaid prin revenirea în cursă a Elenei Udrea, liderul PMP. Președintele Traian Băsescu își anunțase deja susținerea pentru Diaconescu, dar acum comentatorii au impresia că nu a fost decât un joc, o testare a potențialului favoritei sale. Testul trebuie că a dat rezultatele așteptate, pentru că PMP va defila nu cu Diaconescu, ci cu Elena Udrea. Dan Tapalagă scrie pe site-ul hotnews că Traian Băsescu are încă în față ultima șansă de a-și relansa credibilitatea și de a-și recîștiga ceva din vechea influență politică: dacă se dezice de Elena Udrea, care, intrată în cursa pentru prezidențiale, echivalează cu o victorie a social-democratului Victor Ponta. Acestuia, arată Tapalagă, îi va fi foarte ușor să-și construiască o campanie pe vechiul refren anti-Băsescu. Nici chiar lui Dan Tapalagă nu-i vine să creadă că Băsescu nu înțelege cum stau lucrurile și încheie lăsând deschisă eventualitatea unui joc politic foarte sofisticat din partea președintelui. Un joc prin care Ponta să fie împiedicat într-adevăr să ajungă la Cotroceni, și în care s-ar putea presupune că va apărea un candidat-surpriză al dreptei, unul încă neintrat în scenă.

XS
SM
MD
LG