Linkuri accesibilitate

Air Moldova - o companie care zboară încet, dar sigur?


Interviu cu Vitalie Midrigan, şeful direcției transport aerian din ministerul transporturilor de la Chișinău.

Sute de pasageri s-au pomenit blocaţi în aeroporturi din cauza reţinerii zborurilor pe rutele operate de compania Air Moldova pe parcursul ultimelor săptămâni. Ministerul Transportului s-a văzut nevoit să ceară operatorului naţional să readucă în orarul obişnuit navele sale şi să plătească compensaţii pasagerilor purtaţi sau, mai exact, blocaţi preţ de multe ore pe drumuri. Ce se întâmplă, de fapt, de ce a fost necesară intervenţia ministerului, cu ce efect şi câtă încredere poate exista că toate vor reveni la normal şi siguranţă, precum în ceruri aşa şi pe pământ? Un interviu cu Vitalie Midrigan, şeful direcției transport aerian din cadrul ministerului transporturilor şi infrastructurii drumurilor.

Europa Liberă: Aşadar, sute de pasageri au fost lăsaţi să aştepte ore nesuferite prin aeroporturi, aşteptare cu toate urmările ce decurg dintr-o asemenea experienţă. Din punctul Dvs. de vedere, ce se întâmplă exact? Sau cum pot fi explicate aceste reţineri în aeroport?

Vitalie Midrigan: „De fapt, eu aş vrea să vorbesc despre toate reţinerile în general, deoarece ele sunt specifice nu doar unei companii aparte, dar tuturor companiilor în funcţie de factori. În aviaţie nu există lucruri de neglijat. Siguranţa pasagerilor este mai presus decât orice şi în piramida ierarhizată a aviaţiei, în top este pasagerul, nu doar confortul, ci şi siguranţa lui.”

Europa Liberă: Totuşi, acum vorbim despre un caz mai specific, care vizează o companie anume. Şi presa a scris că administraţia Air Moldova, că aceasta este compania despre care vorbim, califică cele întâmplate ca lucruri obişnuite şi la case mai mari, doar că la moldoveni sunt mai tare mediatizate. Chiar obişnuite să fie?

Vitalie Midrigan: „Nu sunt obişnuite. Chiar ieri a fost convocată o şedinţă de urgenţă de către ministrul transporturilor, la care a participat şi managementul companiei Air Moldova. Reţinerile cauzate de către companie sunt datorate factorilor tehnici şi, precum am spus, nu există factori tehnici de neglijat în aviaţie. Astfel, din cauza defecţiunilor tehnice a fost nevoie de o reparaţie extra plan a unor noduri tehnice din aeronavă şi partenerii care deservesc tehnic compania nu şi-au executat misiunea la timp. Deci, ca să fie mai clar pentru radioascultători, aş vrea să menţionez că pentru deservirea unei aeronave există nişte termene de deservire obligatorie, dar pe lângă aceste termene, chiar dacă ele sunt respectate, există posibilitatea să se defecteze anumite noduri tehnice.”

Europa Liberă: Şi e vorba de o singură navă?

Vitalie Midrigan: „În cazul companiilor aeriene, chiar dacă este antrenată o singură navă, absolut tot orarul care este deservit de companie este schimbat şi este modificat. Din considerentul că aeronava nu poate pleca în punctul de destinaţie şi, respectiv ea nu se va întoarce la timp, din acel punct de destinaţie şi nu va pleca în alt punct de destinaţie. Deoarece aeronavele sunt cât mai mult timp în zbor, pentru a deservi cât mai multe puncte conexe.”

Europa Liberă: Ministerul, după cum aţi spus şi Dvs., dle Midrigan, a cerut Air Moldova, operatorului naţional să readucă lucrurile în starea normală şi să despăgubească urgent oamenii… Ministerul, apropo, poate face acest lucru şi, respectiv, compania Air Moldova va fi ascultătoare faţă de minister? Există o relaţie de subordinare a acestei companii faţă de minister?

Vitalie Midrigan: „Dincolo de relaţia de subordonare, noi suntem fondatorii acestei companii. Însă cele invocate de minister nu au fost indicaţii date companiei, deoarece există legea cu privire la protecţia consumatorilor, legea 105, unde este prevăzut că organul autorităţii publice centrale de stat cu privire la protecţia drepturilor consumatorilor în domeniul interurban şi internaţional de pasageri este Ministerul Transporturilor. Deci, Ministerul Transporturilor a atenţionat compania Air Moldova, la fel cum ar fi atenţionat şi toate celelalte companiile, să respecte drepturile consumatorilor. Mai mult ca atât, există hotărârea guvernului 836 din 2012 care vizează anume procedura de compensare a pasagerilor…”

Europa Liberă: Legislaţia prevede obligaţia ca să fie plătite asemenea compensaţii? Întrebăm ca să fie clar pentru toată lumea…

Vitalie Midrigan: „Exact. Odată cu semnarea acordului cu privire la spaţioul aerian comun cu UE, republica Moldova a început implementarea directivelor europene, inclusiv la aspectul compensării, despăgubirii pasagerilor. Deci, o parte din aceste directive care vizează acest subiect au fost deja transpuse în practică, încă în anul 2012, şi există o hotărâre de guvern care vizează acest subiect, de care pot să se folosească pasagerii şi, respectiv, să se adreseze către compania aeriană cu o cerere, anexând biletul de îmbarcare şui solicitând să le fie satisfăcute cerinţele. Ea urmează să fie examinată, fiecare cerere în parte, ca să nu fie anumite cerinţe abuzive, şi, respectiv, să fie oferite aceste despăgubiri. Este un lucru specific nu doar pentru operatorul naţional, dar absolut pentru toţi operatorii din Aeroportul Internaţional Chişinău.”

Europa Liberă: Şi dacă nu intervenea – iată – ministerul, pasagerii ar fi rămas cu buza umflată? Adică, operatorul naţional nu şi-ar fi propus barem să acţioneze conform legislaţiei?

Vitalie Midrigan: „Nu. În nici un caz. Deoarece pasagerii noştri sunt destul de informaţi, pasagerii se adresează iniţial către companie, în situaţia când există circumstanţe care nu dau satisfacţie cazului, ei sunt în drept să se adreseze Ministerului Transportului sau în instanţa de judecată. Ceea ce ei şi fac. Numărul major de cereri demonstrează că pasagerii îşi cunosc drepturile. Dar, dincolo de aceasta, ministerul, prin acţiunea sa, a vrut să atenţioneze încă o dată şi să informeze pasagerii despre drepturile pe care le au. ”

Europa Liberă: Deci au existat precedente de plată a compensaţiilor pentru situaţii asemănătoare celor de acum?

Vitalie Midrigan: „Există asemenea precedente. Bineînţeles.”

Europa Liberă: La modul practic, cum poate şti pasagerul obişnuit că există prevederi legale ce prevăd despăgubiri în cazul unor întârzieri nejustificate de împrejurări de forţă majoră? Vreun panou la aeroport?

Vitalie Midrigan: „Operatorii aerieni sunt obligaţi să informeze pasagerul. Reprezentanţii companiei aeriene care stau în aeroport sunt obligaţi să informeze pasagerii referitor la drepturilor lor. Deci, ei au obligaţia pozitivă de a face acest lucru. Respectiv, ei fac acest lucru.”

Europa Liberă: S-au tot invocat defecţiuni tehnice la aeronavele moldoveneşti astfel încât unii pasageri spun că avioanele companiei au devenit mai imprevizibile decât trăsurile. Ce trebuie să înţeleagă pasagerul din această consolare cu „defecţiunile tehnice” – că este norocos datorită întârzierilor?

Vitalie Midrigan: „Defecţiunile tehnice sunt specifice absolut tuturor companiilor aeriene. Uitaţi-vă pe statistica reţinerilor din alte aeroporturi din regiune, din Bucureşti de exemplu, inclusiv la companiile low-cost. Am fost martori la foarte multe reţineri care au avut loc, de exemplu, la Aeroportul Băneasa. Însă, vreau să spun că defecţiunile tehnice sunt imprevizibile de cele mai dese ori. Şi sunt incomodităţi create pasagerilor, fără voia companiilor aeriene. Respectiv, defecţiunile tehnice nu pot fi neglijate deoarece duc la dereglarea siguranţei aeriene. Respectiv, tehnicienii noştri sunt instruiţi ca la depistarea celor mai minore schimbări să fie luate măsurile care sunt recomandate de uzina producătoare. Deoarece tehnicienii noştri, dacă vorbim de operatorul naţional, au trecut stagiile la uzina Airbus sau la uzina Enbraun, deci la tipurile de aeronave din flota pe care o posedă compania. Vreau totuşi să asigur pasagerii noştri că compania naţională Air Moldova este printre puţinele companii din regiune, şi mă refer în primul rând la ţările CSI, care, din punct de vedere al siguranţei zborurilor, corespunde totalmente cerinţelor europene, fapt confirmat de statutul de membru al Organizaţiei Internaţionale IOSA (International Operational Safety Audit) şi numeroasele audituri internaţionale efectuate la această companie. Doar că, fiind o companie naţională, bineînţeles că ea este în vizorul nostru. Însă, alte companii care operează pe aeroportul din Chişinău au aceleaşi probleme, absolut similare, doar că noi nu le cunoaştem.”

Europa Liberă: Da, dar mulţi pasageri ar fi surprinşi să audă acum un mesaj atât de optimist în condiţiile în care, iată, s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu flota acestei companii, nu a altor operatori… Cum să-i convingem că lucrurile sunt fireşti şi că pasagerul de la Air Moldova este mai protejat şi zboară cu o companie mult mai sigură, în condiţiile în care ceilalţi nu aşteaptă în aeroporturi?

Vitalie Midrigan: „În viziunea mea, aceşti pasageri preocupaţi cumva de asemenea subiecte ar putea să se uite pe statistica altor companii, sau pe statistica altor aeroporturi în privinţa reţinerilor. Însă rolul principal în informarea pasagerilor îl are compania aeriana, care trebuie să-şi facă datoria şi să informeze pasagerul exhaustiv. Să asigure pasagerul că serviciul de care el beneficiază este un serviciu maximal de sigur. Să asigure pasagerul că drepturile sale vor fi respectate. Să asigure pasagerul că dacă există circumstanţa de aşteptare,l el va fi asigurat cu alimente, cu apă, cu cazare la hotel – lucruri de care are dreptul să beneficieze pasagerul, iar compania este obligată să i le ofere. Respectiv, după o asemenea atitudine din partea companiei aeriene, probabil că vor dispărea toate nemulţumirile care sunt acum. Şi suntem toţi martori ai acestor nemulţumiri, deoarece sunt sigur că şi în experienţa Dvs., dar şi în experienţa mea au existat cazuri când a fost reţinută aeronava şi am fost nevoiţi să aşteptăm timp destul de îndelungat.”

Europa Liberă: Dacă ne-am hotărî să zburăm cu o aeronavă a companiei Air Moldova, aţi merge cu noi cu tot optimismul să ne întreţinem împreună fără primejdie şi cu confort în timpul zborului?

Vitalie Midrigan: „Adevărul se cunoaşte prin exemple. Eu, după 9 ani de experienţă în aviaţia civilă, prefer să zbor cu compania Air Moldova şi sunt plăcut surprins când această companie deschide noi destinaţii şi când ştiu că voi ajunge acasă fără escale, în cel mai scurt timp posibil. Cunoscând subiectul din interior, sunt sigur de siguranţa mea şi a familiei mele.”

Europa Liberă: Aţi solicitat vreodată compensaţii?

Vitalie Midrigan: „Nu am solicitat niciodată, cu toate că reţinerile cele mai dese pe care le-am suferit au fost cauzate de către companii cu statut de companie din UE. Însă nu am solicitat compensaţii…”

Previous Next

XS
SM
MD
LG