Linkuri accesibilitate

„Când oare vom respecta legea și acasă așa cum facem atunci când ne aflăm peste hotare?”


Jurnal săptămânal cu Vitalie Dogaru.

Născut la 15 martie 1972 în satul Crihana Veche, raionul Cahul. Învaţă mai întâi la Şcoala Pedagogică din Cahul, după care absolvă Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării la Universitatea de Stat din Moldova. Urmează studii postuniversitare la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative la Bucureşti. După mai multe instruiri peste hotare predă jurnalismul în cadrul mai multor instituţii de învăţământ de stat şi neguvernamentale. Din anul 2005 este coordonator academic al Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, iar din 2010 şi până în prezent este moderatorul emisiunii „Ţara lui Dogaru” de la Publika TV.

Luni

Dimineaţa ne prinde la Aeroportul Internaţional din Chișinău. În sala de sosiri suntem peste o sută de călători care își așteaptă bagajele. Unii revin din vacanță, alții abia sosesc. Cu toții însă suntem puși în situația să testăm serviciile fostei întreprinderi de stat concesionate acum unor firme rusești. Multă lume, puțin spațiu și mai puțină atenție. Toți așteaptă să pornească banda pentru bagaje. Vameșii și ceilalți angajați, la fel de plictisiți ca și călătorii, privesc cu suspiciune la nervozitatea care cuprinde lumea din sală. „Dacă Aeroportul ar fi avut vreo două căruțe, poate că demult bagajele ar fi ajuns la noi”, comentează situația niște călători mai glumeți. Într-un final, după mai bine de jumătate de oră, un scârțâit profund anunță pornirea benzii rulante. În câteva minute toți călătorii devin fericiți. Putea fi și mai rău, se aud vocile pesimiștilor care se vedeau deja făcând coadă la biroul bagajelor pierdute.

Primele întâlniri cu amicii se consumă în comparații. În Europa lumea e mai zâmbitoare. La noi drumurile sunt mai proaste. La ei poți să ai încredere în poliție. La noi justiția e coruptă. Și tot așa până la retorica întrebare: „Și atunci de ce ne place Moldova?”

Marți

Marți dimineață pornim spre Cahul. Ambuteiajele capitalei ne lungesc drumul cu aproape o oră. Abia dincolo de Casa Radio scăpăm de vacarmul orașului. Ne bucurăm de drumul parțial reparat, dar nu și obrăznicia celorlalți participanți la trafic.

Aproape de orașul Cantemir un grup de muncitori pune asfalt pe drumul desfundat de camioanele de mare tonaj care merg spre portul din Giurgiulești. După ce trecem de perdeaua de vapori care se ridică din asfalt, la câteva sute de metri descoperim că truda muncitorilor este aruncată de camioane pe acostament. Drumul devine din nou denivelat și dantelat pe la margini ca o horboțică veche de la Muzeu de Etnografie.

La intrare pe șoseaua de centură a orașului Cahul ne întâmpină același indicator pe care l-am găsit și acum două luni. Drum în lucru. Dar nicio mişcare. Semn că vom trece peste aceleași gropi ca şi data trecută. Dacă o mai țin așa, atunci spre toamnă drumul de ocolire a orașului Cahul nu se va deosebi cu nimic de bălțile prin care trece.

Satul Crihana Veche e pustiu. Oamenii se ascund de caniculă prin case. Singurele care nu se tem de soare sunt termometrele. Plus 36 la umbră. Bunica se bucură de vizita nepoatelor. Spre seară se umple de bucurie și ograda lui badea Ion. I-au venit acasă fiica, ginerele și nepoții din România.

Miercuri

În zorii zilei nepoatele încep să cotrobăiască prin dulapurile bunicii. Aceasta este marea lor distracție la țară. Au scos picupul și cu el câteva zeci de discuri cumpărate de mine cu mulți ani în urmă. După câteva încercări cu scârțâit asurzitor casa se umple de muzică. Sunt melodiile preferate ale anului 1989. Angela Bucico, surorile Ciorici, Ricu Vodă, Nadejda Cepraga, frații Teodorovici.

Pe la prânz găsesc în bucătăria mamei un borcan al cărui etichetă îmi atrage atenția. E un produs de tomate făcut în Lutkarino și importat de către o firmă moldovenească. Oare nu era mai ușor să faci sosul ala undeva pe la Căușeni sau Criuleni decât să-l aduci tocmai din fundul Rusiei? Sau poate Rospotrebnadzorul i-a convins și pe moldoveni de pericolul pe care îl cresc în propriile grădini.

Spre seară mă cheamă un vecin să îmi arate casa pe care o construiește băiatului mai mare. „Păi asta e cât o adevărată casă de cultură!”, exclam eu. Observația mea l-a bucurat pe Culai care s-a grăbit să concretizeze în cifre cât de mare e imobilul cu două niveluri. Dacă socrii vor fi sănătoși și vor mai găsi de lucru prin Italia, la anul tinerii vor trece la casă nouă.

Joi

Cotrobăitul prin dulapurile bunicii, nepoatele au scos la suprafață mai multe cărți. Volume de Alecsandri, Stere, Vlăhuță. Romane vechi și mai noi. Dicționare. Unele cărți au fost cumpărate din banii pe care i-am primit premiu de la Uniunea Jurnaliștilor din Moldova în anul 1993 pe când eram student la Facultate. Ca să nu stea fără rost în casa de la țară, decidem să le facem donație bibliotecii publice din sat.

Vineri

După ce facem un tur al grădinii, obicei pe care îl păstrăm de mulți ani înainte de a merge la Chișinău, începem să ne facem bagajele. Luăm prune, struguri și câteva ouă. Bunică insistă să ne umplem gențile. Oricât de multe am lua, oricum ne va lipsi atmosfera de-acasă.

Drumul spre Chișinău începe cu ocolirea orașului Cahul. De fiecare dată evităm să trecem prin acest târg din cauza drumurilor proaste.

Nici șoseaua de centură nu e mai bună, dar cel puțin ne salvează de haosul din zona centrală a orașului. Pe marginea drumului descoperim câteva grămezi de moloz pe care nu le-am observat la venire. Semn că moldovenii nu renunță ușor la tradiția de a-și petrece vacanțele făcând reparații. Dar de unde vine obiceiul de a scoate gunoiul din case pe marginea șoselelor rămâne o enigmă pe care sper să o descifreze antropologii de mâine.

Spre capitală suntem însoțiți de mai multe mașini cu numere de înmatriculare italiene. Cine a spus că șoselele bune vor reduce numărul accidentelor rutiere, iar experiențele peste hotare ne vor face mai ascultători de lege, probabil că se referea la studii făcute prin alte părți. Eu mă întreb deocamdată, când oare vom respecta legea și acasă așa cum facem atunci când ne aflăm peste hotare?

XS
SM
MD
LG