Linkuri accesibilitate

Mișcări tactice în conducerea separatiștilor pro-ruși din Ucraina


Militari ucraineni avansînd spre Luhansk
Militari ucraineni avansînd spre Luhansk

O încercare a Rusiei de a localiza conducerea rebelă, înlocuindu-i pe mercenari veniți din Rusia cu oameni din Ucraina.

Două căpetenii dintre cele mai influente ale rebelilor din estul Ucraina și-au dat demisia. Plecarea lui Igor Ghirkin – cunoscut ca Strelkov – și a lui Valeri Bolotov semnalează în opinia agenției Reuter că în rândul separatiștilor s-ar înstăpâni „deruta” pe fondul ofensivei trupelor guvernamentale. Detalii despre demisii și semnificațiile lor:

Cel mai influent dintre cei care și-au dat joi demisia este omul cunoscut drept colonelul Igor Strelkov, care a fost ministrul apărării în autoproclamata „Republică Populară Donețk”.

Igor Strelkov
Igor Strelkov

Alintat ca „Streliok” de tovarășii de arme, el a locuit până de curând în tihnă într-o suburbie a Moscovei unde era cunoscut ca Igor Ghirkin. Autoritățile de la Kiev spun că era ofițer de securitate rus, dar Moscova neagă acest lucru.

Un lider separatist citat de Interfax, Serhi Kavtaradze, a spus vineri 15 august că Strelkov va fi înlocuit la „apărare” cu Volodimir Kononov. Liderul de la Donețk a mai spus că Strelkov va ocupa un post nou-înființat, anume „prim-vicepremier și șef de stat major”. Kavtaradze a negat zvonurile că Strelkov a fost rănit.

Joi în celălalt bastion al separatiștilor, Luhansk, și-a anunțat demisia comandantul rebel Valeri Bolotov, care a declarat televiziunii ruse că trebuie să renunțe „temporar” la funcție pentru că se resimte din cauza unor răni mai vechi.

Valeri Bolotov
Valeri Bolotov

Bolotov a spus joi că în locul lui va conduce așa-numita „Republică Populară Luhansk” Igor Plotnițki, actualul ministru al apărării – dar a adăugat că el nu va pleca nicăieri și va continua la Luhansk lupta împotriva forțelor guvernamentale.

În urmă cu o săptămână își anunțase demisia premierul așa-numitei „Republici Populare Donețk”, Aleksander Borodai.

Într-un portret al celui mai notoriu din demisionari, Igor Strelkov, AFP notează printre altele că el este obsedat de reconstituirea bătăliilor istorice. Este un naționalist acerb și un creștin-ortodox care s-a antrenat luptând în mai multe conflicte, din regiunea transnistreană până în Bosnia și Cecenia, înainte de a ajuta la anexarea Crimeii de către Rusia în luna martie.

În vârstă de 43 de ani, îmbrăcat mereu în uniformă, cu o mustață subțire și părul uns cu pomadă, comandantul misterios este acuzat de unii că ar fi coordonat instaurarea în estul Ucrainei a unui regim de teroare, cu răpiri, tortură și uciderea unor rivali.

Kievul îl consideră pe Strelkov/Ghirkin terorist, iar UE și Statele Unite l-au trecut pe lista lor de sancțiuni.

A fost implicat în manevrele misterioase legate de prăbușirea zborului MH17. Postări pe rețelele sociale au indicat că Strelkov s-ar fi mândrit cu doborârea unui avion miliar, dar apoi forțele sale au negat că ar avea de-a face cu catastrofa avionului malaiezian.

Pentru tovarășii de arme, scrie AFP, Strelkov a devenit un fel de legendă vie. Este invitat să oficieze la nunți, înmânează medalii și apare pe posterul de recrutare afișat în regiunea separatistă Donețk.

Pe internet s-au văzut fotografii ale lui Strelkov îmbrăcat în costume de epocă militare în timpul reconstituirii unor mari bătălii – de la cele din vremea lui Napoleon până la cele din al doilea război mondial.

Personaj sever și disciplinat, le-a interzis subordonaților să bea și să înjure, spunând că asemenea apucături „condamnă armata la înfrângere”. Strelkov a spus despre luptele din estul Ucrainei că sunt nu doar o confruntare cu ceea ce el numește „faciștii” de la Kiev ci o parte din lupta mai amplă de a reface statutul de mare putere al Rusiei.

Nu există explicații oficiale despre cele câteva demisii de la vârful ierarhiei separatiștilor. Unii analiști spun că ar fi vorba de o încercare a Rusiei de a localiza conducerea rebelă, înlocuindu-i pe mercenari veniți din Rusia cu oameni din Ucraina. Iar AFP notează în cazul lui Strelkov că în ultimele zile, pe fondul ofensivei guvernamentale, el a criticat aspru Moscova pentru nu ajută rebelii mai mult.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG