Linkuri accesibilitate

Procurorii anticorupție avertizează instituțiile publice: „Suntem cu ochii pe voi!”


Ofiţerii CNA vor activa sub acoperire în peste o mie de instituţii publice.

Centrul Național Anticorupție a lansat o campanie de verificare a instituțiilor publice, avertizându-le că pentru depistarea neregulilor are la îndemână mijloace variate și nu va ezita să le folosească.

În vizorul ofiţerilor de la CNA, care vor activa sub acoperire, vor fi angajaţii a peste o mie de instituţii publice. Declarându-se drept simpli cetăţeni care solicita un serviciu public, dar dotați cu camere video şi aparate audio ascunse, ofiţerii de la CNA vor avea sarcina să testeze integritatea agenţilor publici. Mai simplu spus, urmează a fi testată disponibilitatea funcţionarilor de a cerea sau de a lua mită, dar şi fermitatea acestora cu care vor fi refuzând plăţile necuvenite, în acelaşi timp denunțând persoana care a încercat să-i mituiască. De asemenea funcţionarii vor trebui să dea dovadă că nu se lasă influenţaţi de alte persoane în activitatea lor, dar şi să declare cadourile primite in ipostaza de funcționari. În jur de 50 de mii de agenţi publici ar putea, începând de astăzi, să ajungă, în orice moment şi fără să-şi dea seama, obiectul testării. Cum se va desfăşura testarea explică şefa adjunctă a CNA Cristina Ţărnă:

Cristina Ţărnă
Cristina Ţărnă

„Se creează o legendă şi sun acoperirea acestei legende un ofiţer al Centrului se apropie de un agent public şi interacţionează cu el pentru a vedea în ce mod este tratat cetăţeanul de rând şi dacă nu cumva în procesul exercitării atribuţiilor de serviciu se depăşesc limitele integrităţii şi a eticii, şi dacă se estorcă sume de bani, se condiţionează exercitarea atribuţiilor de serviciu de alte tipuri de comportament.”

Agenţii publici au fost înştiinţaţi din timp că ar putea fi printre cei verificaţi, semnând şi declaraţii în acest sens. Indiferent dacă au semnat sau nu aceste declaraţii, funcţionarii oricum pot fi testaţi. Funcţionarii care vor trece testul cu un rezultat pozitiv nu vor fi înştiinţaţi că au fost verificaţi. Iar cei care vor pica testul, demonstrând un comportament corupţional şi lipsă de integritate, urmează a fi sancţionaţi disciplinar, cea mai aspră sancţiune fiind eliberarea din funcţie. Stabilirea şi aplicarea sancţiunilor rămâne însă la discreţia organelor de conducere ale instituţiilor publice, CNA-ul având rolul şi împuternicirea legala de a constata faptele, spune Cristina Ţărnă:

„Aici deja putem să urmărim cât de mult se doreşte instaurarea unui climat de integritate în cadrul fiecărei entităţi”

În opinia mai multor experţi testarea integrităţii profesionale ţinteşte să prevină actele de corupţie, mai curând, decât să le combată. Or funcţionarii ştiind că pot fi verificaţi se vor gândi de zece ori cum sa procedeze, spun experţii.

Lista categoriilor de agenţi publici care ar putea fi verificaţi este foarte vastă, începând de la medici, profesori, funcţionari ai Primăriilor şi până la angajaţii din guvern, parlament, preşedinţie, organe judiciare şi alte instituţii de stat. Nu pot fi verificaţi, potrivit legii, aleşii poporului atât la nivel central, adică deputaţii, cât şi cei locali, consilierii raionali şi primarii. Şi asta pentru că pentru aceste categorii legislaţia nu prevede sancţiuni disciplinare, or aceştia pot fi taxaţi doar de cei care i-au ales în funcţie, adică de cetăţeni.

Deocamdată nu este foarte limpede dacă şi judecătorii vor fi supuşi testelor de integritate profesională. Deşi, potrivit legii, aceştia nimeresc în categoria celor pasibili de verificate, mai mulţi judecători s-au folosit de unele formulări ambigui din lege, insistând că ei nu cad sub incidenţa acesteia. În urmă cu două săptămâni un grup de deputaţi comunişti au depus şi o sesizare la Curtea Constituţională. În opinia comuniştilor testele de integritate aplicate judecătorilor ar leza viaţa privată a acestora. Vor fi sau nu testaţi judecătorii care, potrivit investigaţiilor jurnalistice, dar şi sondajelor de opinie, ar fi categoria cea mai coruptă? Am căutat răspuns la unul din autorii legii din cadrul Ministerului Justiţiei Lilia Ioniţă, în prezent expertă la Centrul de analiză şi prevenire a corupţiei:

„Unii dintre judecători au semnat declaraţia ca să fie supuşi acestei testări de integritate, iar unii judecători nu au semnat-o motivând că ei sunt persoane cu funcţie de demnitate publică, respectiv li se aplică alte rigori. Acum suntem în aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale. Atunci când a fost concepută legea judecătorii erau şi sunt priviţi ca subiect al acestei testări de integritate. Probabil că a fost admisă o eroare de redactare care le permite acum unor judecători să interpreteze foarte extensiv legea.”

Lilia Ioniţă spune că legea privind testarea integrităţii profesionale nu este lipsită de carenţe şi există mai multe temeri că aceasta ar putea să nu fie aplicată adecvat. Experta a insistat însă că riscurile şi carenţele se vor vedea mai clar după cel puţin jumătate de an de la demararea acestor teste de integritate. Experta de la Alianţa Anticorupţie Olga Bâtcă insistă ca testele de integritate să fie extinse asupra mai multor categorii de funcţionari din diverse domenii, inclusiv şi din sfera privată.

Amintim că legea privind testarea integrităţii face parte din pachetul anti-corupţie promovat de Ministerul Justiţiei şi adoptat la finele anului trecut.

Previous Next

XS
SM
MD
LG