Linkuri accesibilitate

Putin în Crimeea


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Liderul de la Kremlin s-a întâlnit la Sevastopol cu oficialii de securitate, iar mâine la Ialta va discuta cu premierul rus, spicherul şi liderii fracţiunilor din Duma de Stat.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a sosit în Crimeea. El se s-a întâlnit azi la Sevastopol cu oficialii de securitate, iar mâine avea la Ialta o întâlnire la care vor participa premierul Dmitri Medvedev, spicherul Dumei de Stat, Serghei Narâșkin și liderii fracțiunilor parlamentare. Care este agenda lui Putin în regiunea anexată de la Ucraina?

Agenția Itar-Tass scrie că mâine, joi, 14 august, președintele Vladimir Putin ar urma să țină un discurs anunțat drept „important”, după care va vizita muzeul Cehov din Ialta, urmând să discute cu oamenii de cultură despre „integrarea culturală a Crimeii în Federația Rusă”.

Aceasta este a doua vizită a lui Putin în Crimeea după anexarea regiunii de la Ucraina în luna martie. La 9 mai Putin a asistat la o defilare militară în portul Sevastopol, unde sosise pe calea aerului de la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, de la Moscova.

Vladimir Putin pe aeroportul Belbek, 13 august 2014
Vladimir Putin pe aeroportul Belbek, 13 august 2014

Serviciul de presă al Kremlinului citat de Interfax a relatat că Putin are de gând să poarte „discuții sincere” cu membrii parlamentului și cu cetățenii de rând. Aceeași sursă a spus că va fi discutată „recunoașterea internațională” a „reintegrării Crimeii” în Federația Rusă, impactul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei precum și situația din estul Ucrainei, unde forțele guvernamentale se confruntă cu separatiștii pro-ruși.

Chiar în ziua începerii vizitei lui Putin în Crimeea, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris miercuri 13 august pe Twitter că Rusia lucrează la înființarea unei noi companii aeriene, care să folosească avioane de fabricație rusească pentru zboruri spre și din Crimeea. Citând postarea lui Rogozin, agenția Itar-Tass amintește că prima companie aeriană rusă cu prețuri reduse, Dobrolyot, a fost silită de sancțiunile occidentale să oprească la 4 august zborurile spre Crimeea, pe care le efectua mai ales cu aeronave Boeing închiriate din UE

AFP scrie că după oprirea zborurilor Dobrolyot, singura posibilitate de a ajunge în Crimeea a rămas pentru mulți feribotul peste strâmtoarea Kerci, unde mașinile particulare așteaptă și câte două zile înaintea traversării.

Președintele Comisiei de Afaceri Internaționale din Duma de Stat, Alexei Pușkov, a declarat miercuri 13 august că autoritățile ucrainene încă nu au renunțat la ideea ce a readuce Crimeea sub jurisdicția lor. „Noi vom face tot ce putem să asigurăm consolidarea reintegrării Crimeii”, a spus Pușkov, avertizând că grupările din peninsulă care au obiecții față de noua situație reprezintă o minoritate, iar încercările lor de a „scinda societatea și de a escalada tensiunile interetnice” vor fi „eliminate”.

Vladimir Putin la şedinţa Consiliului de Securitate, Sevastopol, 13 august 2014
Vladimir Putin la şedinţa Consiliului de Securitate, Sevastopol, 13 august 2014

Într-o evoluție care demonstrează complicațiile variate rezultate din anexarea Crimeii, șeful Federației Ucrainene de Fotbal, Anatoli Konkov, a cerut astăzi forurilor europene și internaționale să pedepsească Rusia pentru că a permis intrarea în competițiile sale interne a cluburilor din Crimeea, pe care Kievul le consideră ucrainene.

AFP notează că luna trecută Uniunea de Fotbal din Rusia a înscris în liga a treia regională rusească trei echipe: din Sevastopol, Ialta și Simferopol. În replică la obiecțiile Kievului, un oficial de la Moscova a spus că autoritățile ruse ar fi obținut permisiunea FIFA și UEFA și a invitat partea ucraineană la dialog.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG