Linkuri accesibilitate

Între Baku şi Erevan, Putin „pacificatorul”


La reşedinţa preşedintelui rus de la Soci, 10 august 2014
La reşedinţa preşedintelui rus de la Soci, 10 august 2014

Liderul de la Kremlin i-a convocat la Soci pe omologii azer și armean la convorbiri, după izbucnirea confruntărilor armate în Nagorno-Karabah.

Președintele rus Vladimir Putin i-a adus față în față la Soci săptămâna trecută pe liderii armean și azer pentru a aplana tensiunile din Nagorno-Karabah. Dar ambele țări par neîncrezătoare în legătură cu intențiile Rusiei. Relatarea corespondentului Europei Libere, Robert Coalson este prezentată în rezumat de Alexandru Eftode:

Întâlnirea de la 10 august la Soci a fost o ocazie rară pentru Vladimir Putin să apară în fața lumii ca pacificator.

I-a adus la reședința sa de la Soci pe președintele azer, Ilham Aliev și cel armean Serj Sarkisian pentru a aplana tensiunile din Nagorno-Karabah.

„Trebuie să dăm dovadă de răbdare, înțelepciune, respect unul față de celălalt ca să găsim o soluție. Desigur, orice situație complexă poate fi rezolvată dacă există bunăvoință. Eu cred că există și din partea poporului azer și din partea poporului armean”.

Putin și-a convocat omologii azer și armean la convorbiri, după zile de confruntări izbucnite la începutul acestei luni în Nagorno-Karabah, regiunea separatistă azeră populată preponderant de armeni. Cel puțin 15 militari și-au pierdut viața.

De la armistițiul fragil din 1994, regiunea este de facto independentă față de Azerbaidjan și este sprijinită politic, militar și economic de Armenia. Azerbaidjanul o consideră teritoriu ocupat.

Viaţa sub foc încrucişat
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:15 0:00

Analiști din ambele țări caucaziene sunt circumspecți în legătură cu scopurile urmărite de Rusia în regiune și chiar dorința ei să medieze într-adevăr o soluție durabilă.

Ruben Mehrabian este analist la Centrul Armean pentru Studii Naționale și Internaționale cu sediul la Erevan.

„Rusia nu este interesată într-o soluție definitivă. Dar nu-i interesată nici într-un război în toată legea”.

„Rusia a vrut să scoată avantaje maxime de pe urma escaladării violențelor și asta a făcut. A arătat cine este ursul stăpân pe pădurea caucaziană”.

Analista de la Baku, Yegane Hajiyeva a spus într-un interviu cu serviciul azer al Europei Libere că Rusia n-ar putea media cu adevărat o soluție pentru că ar fi părtinitoare.

„Rusia și-a ales aliatul în regiune și acesta nu este Azerbaidjanul, este Armenia".

„N-am auzit din partea Rusiei nici o declarație în ultimii doi ani că ar sprijini integritatea teritorială a Azerbaidjanului. În plus, vedem că Rusia ocupă teritoriul ucrainean tot așa cum a fost ocupat Karabahul în Azerbaidjan. Nu cred că este realist să se aștepte o soluție din partea Rusiei”.

Dacă la Soci președinții azer și armean au căzut de acord măcar asupra unui singur lucru, acela a fost că niciunul nu-și dorește ca Rusia să introducă în Nagorno-Karabah trupe de pacificatori.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG