Linkuri accesibilitate

Concerte și sondaje la moldoveni


O dovadă contondentă a intoxicărilor și manipulărilor care se fac și se vor mai pune la cale până la scrutinul din noiembrie.

Se pare că cele mai eficiente procedee de influență asupra electoratului în această vacanță politică sunt concertele și sondajele de opinie. În Basarabia – un teritoriu al scenariilor și posibilităților neîngrădite – ele pot fi comandate de către persoane cu bani despre a căror proveniență nu-i întreabă nimeni. Socialistul Igor Dodon organizează concerte și mitinguri pro-Uniunea Vamală în Moldova și în Rusia (pentru preconizatul concert de la Sankt-Petersburg Dodon se pare că a fost, totuși, refuzat sau „trădat” de interpreții Igor Cuciuc și Olga Ciolacu). Un alt „haiduc” al politicii moldovenești, „gastarbeiterul milionar” Renato Usatîi, își aranjează sondaje - susțin mai mulți comentatori de presă - care îl dau drept marea surpriză, „surpriza devastatoare” a viitoarelor alegeri parlamentare.

Astfel, într-un sondaj CBS-AXA, comandat de ziarul „Panorama”, Renato Usatîi, cel fără de partid, dar cu panouri prin toată Moldova, urcă pe locul trei, ca popularitate, în topul politicienilor și atinge tocmai 10% la partide. Este dovada contondentă a intoxicărilor și manipulărilor care se fac și se vor mai pune la cale până la scrutinul din noiembrie. În toate sondajele de până acum, afaceristul de la Moscova avea scoruri ridicole, necum să depășească confortabil pragul electoral. Probabil că autorii unor asemenea rezultate neverosimile se bazează în primul rând pe zăpăceala celor care nu au habar despre ce înseamnă valoarea unui politician și în ce constă esența luptei politice. Destui moldoveni au impresia că actele de caritate, intens mediatizate, ale lui Usatîi ar fi suficiente pentru a le câștiga încrederea. Urmând această logică de falanster post-apocaliptic, de umanitate eșuată, nu ar mai fi nevoie de structuri de partid, de viziune, de un program de guvernare, de o bună cunoaștere a realităților moldovenești și a celor internaționale, ajunge doar să împarți daruri în stânga și-n dreapta persoanelor cu handicap, polițiștilor, pedagogilor sau unor cluburi sportive intrate în faliment. „Puterea e în adevăr” ne spune de pe panourile sale uriașe dl Usatîi. În care „adevăr”?... Singura idee pe care o repetă obsesiv acest om de afaceri dubios este să mergem spre „Uniunea Vamală”, acolo unde aveam cârnaț ieftin și votcă la discreție, unde vorbeam limba rusă și nu ne certam deloc.

Această haiducie și acest dezmăț amatoristic pe scena politică moldovenească sunt favorizate de pasivitatea alianței pro-europene de la guvernare. Partidele ce o compun nu dau semne de solidaritate și de mobilizare pentru a nu permite ca rezultatele unei guvernări care a repurtat succese importante să fie maculate obraznic de niște demagogi fără scrupule, plătiți de Moscova. Fiindcă ceea ce pare acum o bufonadă, un bâlci vesel care stârnește glume și face deliciul presei, dacă nu va fi tratat cu mai multă promptitudine și responsabilitate, poate influența fibra destul de fragilă a moldoveanului bolnav de „sindromul Stockholm” – sindromul dependenței psihologice a victimei de călăul său –, care nu a slăbit prea mult în cei 23 de ani de la proclamarea independenței.

Mai ales că dinspre Est bate un miros de pucioasă și praf de pușcă, analiștii internaționali susțin că Rusia se pregătește de o invazie militară în estul Ucrainei, iar Putin, devenit între timp un paria al lumii civilizate, își cheamă parlamentarii, consilierii și mediile culturale aservite să-l urmeze în anexata Crimee, acolo unde, probabil, va face noi declarații de ostilitate la adresa Occidentului. Această sfidare a păcii mondiale și a suveranității popoarelor nu prevestește nimic bun pentru Republica Moldova, care tocmai își culege fructele și legumele, organizează concerte de „îmbrobodit” electoratul și sondaje cu rezultate comandate, și care suferă „apolitic” de ravagiile caniculei.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG