Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis, un prezidentiabil anti-spectacol


Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Potrivit ultimelor sondaje, Klaus Iohannis, cel mai bine clasat candidat din zona de dreapta, se află în spatele premierului socialist Victor Ponta, cu 5- 10%, beneficiind de un trend ascendent.

În România opoziția de centru-dreapta l-a numit pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis, candidat la alegerile prezidențiale împotriva premierului stângist Victor Ponta, care are șansele cele mai mari de victorie. Cele mai mari partide de opoziție parlamentare Democrat-Liberal și Național-Liberal au fuzionat mai înainte ca să-și mărească șansele în vederea scrutinului de la 2 noiembrie. Sondajele de opinie arată că Ponta ar putea obține cele mai multe voturi, dar nu destule pentru a evita al doilea tur de scrutin, la 16 noiembrie. Klaus Iohannis, în vârstă de 55 de ani, a spus astăzi că oferă românilor „un deceniu de prosperitate și de domnia legii”.

Klaus Iohannis, candidatul principalelor partide de dreapta din România încearcă să se construiască prin opoziție cu președintele Traian Băsescu, recunoscând, în același timp realizările acestuia și promițând menținerea pilonilor pe care s-a bazat actualul șef al statului. “Voi garanta parcursul de până acum și voi apăra ceea ce s-a realizat” a declarat Klaus Iohannis după ce a fost nominalizat prezidențiabil al PNL și PDL. În acest fel liderul liberalilor români s-a declarat indirect continuatorul lui Traian Băsescu în ceea ce privește consolidarea independenței Justiției și a menținerii direcției Vest: NATO, Uniunea Europeană, parteneriatul strategic cu Statele Unite. Noul candidat al dreptei nu a spus nimic deocamdată despre viziunea lui asupra Republicii Moldova, dar întregul progam va fi făcut public înainte de începerea oficială a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale programate pentru 2 noiembrie.

„Nu vom transforma Președinția României într-o instituție slabă” a subliniat astăzi Klaus Iohannis, adăugând că „președintele trebuie să fie ferm în fața derapajelor de la statul de drept și în fața exceselor politicienilor”. Canditatul comun al PNL și PDL a descris în linii generale odată cu lansarea candidaturii sale la apă ce fel de președinte va fi.

„Vreau mai puţin spectacol, mai puţină gălăgie, mai multă seriozitate în exercitarea funcţiei prezidenţiale” a declarat Iohannis, considerând că “reinventarea respectului în viața publică este esențială”

Klaus Iohannis își propune să fie un candidat “anti-spectacol” sperând să-i cucerească atât pe cei atașați de politicile actualului președinte, cât și pe cei care se declară de dreapta, dar care l-au disprețuit atât pe Traian Băsescu, pentru ieșirile lui excesive, cât și pe fostul lider PNL Crin Antonescu pentru derapajele lui anti-occidentale.

Asumarea imaginii de “candidat anti-spectacol” ține pe de altă parte chiar de condiția lui Klasu Iohannis, care fără să fie total lipsit de replică și spontaneitate, nu este totuși un personaj spumos, care să seducă masele. Nu are, de fapt, ceea ce se numește charismă, iar dacă ar fi să-l punem într-o tipologie, Klaus Iohannis are toate datele liderului care este un “om obișnuit” (common man). Foarte des în ciclurile politice, liderilor uimitori, agitați, socotiți șarmanți la începuturile lor, le urmează steoreotipul omului simplu, fiindcă după instabilitate, electoratul, sătul de eternele surprize și schimbări, vrea puțină liniște și la o adică poate fi mulțumit și de un personaj banal, extras dintr-o politică de mâna a doua.

Klaus Iohannis are 55 de ani, a fost profesor de fizică, iar acum 14 ani a devenit primar al Sibiului din partea Forumul Democrat al Germanilor din România. Iohannis este un sas protestant, care susține că se poate dovedi că familia lui trăia la Cisnădie încă din secolul al 16-lea. Nominalizarea sa ca prezidențiabil, crede Iohannis, demonstrează “maturitatea” la care a ajuns societatea românească.

Potrivit ultimelor sondaje, Klaus Iohannis, cel mai bine clasat candidat din zona de dreapta, se află în spatele premierului socialist Victor Ponta, cu 5 până la 10 procente, beneficiind de un trend ascendent și de artimetica, potrivit căreia electoratul de dreapta reunit este mai mare decât cel de stânga.

XS
SM
MD
LG