Linkuri accesibilitate

„Azi sunt aici pentru a înfrumuseța viața unei familii. Azi sunt aici pentru a crea o ambianță de armonie și confort pentru această familie”


Jurnalul săptămânal cu Olga Dușciac.

Este absolventă a Universității Tehnice din Moldova - specialitatea design vestimentar. După o experiență profesională în Moldova în companiile Tricon SA și Creator Iurie Borș, a plecat în Franța unde și-a completat studiile cu un masterat în comerț internațional. Pasionată de design de interior, e angajată într-o companie privată unde lucrează asupra realizării proiectelor de design de interior pentru clienți internaționali și locali.

Luni

Săptămîna de lucru începe cu o motivație imensă: la sfîrșitul săptămânii trecute am predat o ofertă pe proiect interesant, abia aștept decizia finală a clientului. Între timp, rezolv mai multe detalii tehnice și administrative. Activitatea de designer de interior este pasionantă însă nu presupune doar creație. După validarea unui proiect sunt în contact continuu cu diverși participanți în realizarea proiectului: fabricanți, servicii de logistică, servicii financiare, etc. Această zi „tehnică” și necreativă îmi dă chef de o plimbare prin Parisul de seară. Plimbare pentru plăcerea plimbării, în afara circuitelor turistice, pentru plăcerea de a descoperi frumusețile acestui oraș, plimbare pentru plăcerea unei seri de vară.

Marți

Ador vara în Paris, diminețile însorite și răcoroase, străzile lipsite de înghesuială și circulația fluidificată. Este perfect fiindcă astăzi trebuie să vizitez mai multe șantiere și nu o să fiu blocată de trafic. Trebuie să verific avansarea lucrărilor, să mă asigur că totul merge așa cum am prevăzut și dacă nu – să găsesc soluții de adaptare și rezolvare a problemelor.

Pe diferite șantiere întîlnesc diverși oameni de origini diverse și este foarte interesant să te regăsești într-o companie pestriță compusă din francezi, portughezi, italieni, marocani, spanioli, moldoveni, ucraineni și alții. Suntem toți diferiți, vorbim cu accente diferite, mai greșim, mai desenăm ca să ne înțelegem, însă suntem toți uniți prin munca noastră și aceleași valori și idei universale. Cel mai drag îmi este băiatul din țara mea. Știu cît de mult a suferit ca să ajungă aici, știu cît de mult muncește ca să își hrănească familia mare, mai știu că muncește foarte bine și că oricînd pot să mizez pe cunoștințele și competențele sale și pe munca executată perfect. Îl promovez, îl prezint clienților mei nu fiindcă suntem din aceeași țară (dealtfel cunosc și alți profesioniști în domeniu, și nu pe toți îi promovez) dar fiindcă știu că onorează țara noastră prin profesionalismul sau ! Am auzit foarte multe aprecieri pozitive în privința sa de la colegii francezi și de la clienții internaționali. Desigur că laurii muncii sale nu îmi aparțin, dar sunt mîndră pentru el, sunt mîndră pentru țara mea, și această mîndrie îmi aduce speranța că într-o zi toți compatrioții mei vor fi priviți așa și prin exemplul său vor aduce beneficii imaginii țării noastre de origine.

Miercuri

Refac din nou o ofertă pentru un proiect în curs. Stresul meu este „palpabil”. Mi-ași dori să am mai mult timp la dispoziție ca să evaluez mai bine toate posibilitățile.

Ador munca de selecție a pieselor de mobilă conform cerințelor clientului. Îmi place mult să vin cu idei noi și argumente ce nu au fost luate în calcul de client, îmi place să îl surprind cu propuneri neașteptate. Fiecare proiect e unic în felul său, și de fiecare dată este pasionant să trăiești imaginar cotidianul unor oameni străini. Acest exercițiu mă ajută să aduc propuneri nu neapărat pe gustul meu, dar adaptate situației și clientului. De fapt, un proiect de design interior este o muncă de echipă: cea formată de designer și client.

Din păcate, actualitățile naționale și internaționale sunt triste. Ca orice emigrant am două patrii – patrie de origine și patrie de adopție. Ca rezultat, sunt mai sensibilă căci ambele contează pentru mine !

Joi

O zi mare ! O zi de prezentare a proiectului... Multe emoții, o atenție deosebită față de orice detaliu. Pregătirea spațiului în care va fi primit clientul, organizare interioară a gindurilor (este amuzant că pînă și garderoba mea este adaptată clientului). Îi simt pe toți colegii mei ca un organism unic, undeva acolo în spatele meu, gata să îmi dea o mînă de ajutor oricînd este necesar. Încerc să îmi izolez gîndurile de toate celelalte activități, să nu mă mai gîndesc la catastrofe aeriene și embargouri economice. Încerc să depășesc condiția mea de soție, soră, fiică cu toate bucuriile și grijile pe care mi le poate aduce aceasta. Azi sunt aici pentru a înfrumuseța viața unei familii. Azi sunt aici pentru a crea o ambianță de armonie și confort pentru această familie, pentru a le da un cadru de viață adecvat stilului lor de viață. După orele lungi de prezentare, sunt consumată fizic și emoțional, dar foarte mulțumită de rezultat.

Vineri

Proiectul a fost validat, cu anumite modificări, firește. Este natural ca clientul să facă independent anumite alegeri și astfel să aducă o amprentă personală în casa sa. Sunt mulțumită. Știu că aici totul nu s-a terminat, că acum începe un proces mult mai puțin plăcut, dar foarte important - de gestiune a implementării proiectului. Știu că acum totul depinde doar de mine și partenerii mei și că clientul mi-a acordat toată încrederea sa. Încurajată de această încredere, lansez procesul și aștept cu nerăbdare momentul instalării finale.

E ultima zi de muncă înainte de vacanță și abia aștept să simt emoțiile unui început de călătorie. Mâine merg în țara mea de origine să îmi regăsesc familia, prietenii și lanurile din fața porților casei buneilor. Nu este nimic mai drag sufletului decît să stai pe banca copilăriei tale și să contemplezi dealurile din față și să înțelegi că aparții acestui loc, și oriunde ai fi în lume, tot aici vei dori să revii!

XS
SM
MD
LG