Linkuri accesibilitate

„Trebuie întâi de toate noi, moldovenii, să înţelegem ce vindem turiştilor, cu ce le deschidem braţele, pentru ce îi ademenim”


Lilana Barbăroșie în dialog Nata Albot: despre un controversat spot de promovare a Moldovei în lume.

Fosta jurnalistă Nata Albot, curatoare a mai multor festivaluri de promovare a tradițiilor populare, se află în fruntea unei campanii a nemulțumiților față de felul cum este promovată Moldova în străinătate de Agenția Națională a Turismului de la Chișinău. Într-un articol pe blogul său, jurnalista emigrată anul trecut în Canada a ironizat un spot video produs de Agenție pentru a fi difuzat la mari televiziuni internaționale pe banii publici. Liliana Barbăroșie a întrebat-o ce a nemulțumit-o.

Nata Albot: „Indiscutabil acest spot este foarte important pentru Moldova în condiţiile în care până demult nu avea nici un fel de spoturi de promovare a imaginii şi atragere a turiştilor. Dar trebuie întâi de toate noi, moldovenii, să înţelegem ce vindem turiştilor, cu ce le deschidem braţele, pentru ce îi ademenim. Pentru că dacă noi vom înţelege asta, ne va fi mai uşor să-i chemăm, să-i atragem. Şi aici mi se pare că există o scăpare în crearea acestor spoturi. Clienţii de bază a acestor clipuri nu sunt moldovenii, ci cetăţenii altor ţări. Şi mi se pare că nu ar strica să se facă acest focus-grup pe care l-am făcut eu având la îndemână nişte colegi printre acei străini care deja locuiesc în Moldova sau sunt proaspeţi veniţi. Să se discute cu ei, să fie invitaţi să se dea cu părerea ce lucruri lor li se par atractive pentru cei care vin în Moldova. Pentru că ochiul turistului destul de alintat este mult mai potrivit pentru noi ca şi observaţii decât ce cred cei mai talentaţi oameni din Moldova. cel puţin părerea lor ar trebui să fie decisivă ca să se hotărască conceptul acestui spot.”

Europa Liberă: Ai sugerat, iată, o cale pe care s-ar fi putut merge ca să avem un spot bun… te-ai alăturat într-un fel celor care critică această variantă de spot. Zici că e mai bun ca prima variantă, care a fost un dezastru aşa cum au zis mulţi… Totuşi, cum vezi tu un spot care să reprezinte Moldova şi să atragă turişti?

Nata Albot: „Ceea ce îmi doresc eu e să nu fiu văzută precum că l-aş critica, mai degrabă m-aş implica pentru a corecta nişte lucruri. Ceea ce mă deranjează pe mine cu adevărat este că Agenţia Naţională a Turismului este disperată în a avea un spot cu orice preţ şi l-a acceptat pe acesta ca pe spotul oficial al ţării neavând alternative, neanunţând un concurs. Sunt atâtea agenţii de publicitate în ţară: anunţaţi un tender, anunţaţi o licitaţie, lasă fiecare să vină cu conceptul său, alegeţi-l pe cel mai bun. Or, aici s-a întâmplat în felul următor: am făcut un spot al nostru, ei, nu a fost bun, hai că vă facem noi un spot, hai că acesta este cel mai bun. Păi, oare aşa se face? Până la urmă este vorba despre spotul ţării, nu de un oarecare clip pe care îl alegi la întâmplare pentru că să acoperi o breşă. După mine, ceea ce îi lipseşte acestui spot este culoarea, sau aşa-numita identitate a acestei ţări. Şi chiar dacă unora li se pare răsuflat conceptul tradiţiilor, mie mi se pare că tocmai ele adaogă acea culoare necesară. M-am tot uitat zilele acestea pe alte spoturi ale altor ţări: peste tot este prezent elementul acesta al tradiţiilor autentice. Fie că e vorba de covoare ţesute, fie că e vorba de roata olarului, fie că este vorba despre gastronomie, dar mult mai gustos mult mai prezentabil arătat în spot. Eu cred că noi avem tradiţii foarte frumoase de iarnă, noi avem tradiţii foarte frumoase de Paşti. Iată ce mi se pare mie că ar trebui să fie parte din acest spot. Să-i chemăm pe turişti la noi nu tot anul împrejur, lasă-i să vină măcar de sărbători. Dar să le arătăm cât de frumoase sunt sărbătorile în Moldova. ”

Liliana Barbăroșie,
Liliana Barbăroșie,

Europa Liberă: Un cetăţean simplu ar trebuie să fie deranjat de faptul că se cheltuiesc nişte bani publici până la urmă?

Nata Albot: „Producţia unui spot de publicitate, mai ales a unui spot de ţară, care ar necesita nu doar nişte resurse foarte mari de tehnici, echipă, pentru că e vorba de calitatea imaginii şi calitatea imaginii necesită aceste resurse, păi un spot de ţară nu se filmează într-o lună. El nu se filmează nici în trei luni. Poate că ar trebui să fie un proiect de un an în care Moldova să fie fotografiată de patru ori în cele patru anotimpuri ale sale ca să putem să arătăm un 360 de grade asupra Moldovei. Şi asta nu are cum să coste puţin. Producţia unui spot de publicitate nu costă puţin şi punct. Că se cheltuieşte deja a doua oară, sincer pe mine nu m ă supără atât momentul financiar cât mă supără rezultatul. Mi-ar părea foarte rău să se mai facă încă nişte cheltuieli şi iar să fie un rezultat prost. Poate a venit timpul potrivit ca să se nască acel spot definitiv al ţării, indiferent câţi bani va costa el în final. Pentru că oricum bani s-au cheltuit deja prea mulţi. ”

XS
SM
MD
LG