Linkuri accesibilitate

„Ramura pomicolă în impas” (Economist)


Vladimir Iastrebceak despre recentul schimb de replici dintre diplomaţia rusă şi cea moldoveană (newsmaker.md).

Portalul de limbă rusă newsmaker.md publică opinia fostului negociator al Tiraspolului, Vladimir Iastrebceak, despre recentul schimb de replici dintre diplomaţia rusă şi cea moldoveană privind chestiunea transnistreană. În opinia lui Iastrebceak ceea ce ar putea duce la o criză gravă în procesul de negocieri, dar şi în relaţiile bilaterale moldo-ruse, ar fi tentativa de a bloca mecanismul actual de menţinere a păcii. „Acest lucru trebuie privit ca un avertisment serios la adresa autorităţilor moldovene”, crede Iastrebceak. În articol se mai notează că schimbul de replici între cele două ministere pune la îndoială perspectiva desfăşurării următoarei runde de negocieri în formatul 5+2, programată pentru mijlocul lui septembrie. Rundă de negocieri fără mari perspective, opinează Iastrebceak, întrucât părţile sunt preocupate acum mai mult de probleme interne: „pentru administraţia de la Tiraspol acum este mai actuală criza social-economică profundă din regiune, iar cei de la Chişinău trebuie să remedieze situaţia după interdicţiile ruseşti.”

Pe acelaşi portal, Natalia Melnic semnează un articol despre restructurările aşteptate în economia moldovenească. Făcând referinţă la o analiză realizată de Expert-Grup, autoarea notează că embargourile ruseşti şi criza din Ucraina vor stagna creşterea economică a Moldovei. „Iar în legătură cu deschiderea pieţii UE economia moldovenească va trece printr-un proces dureros, dar obiectiv de ajustare structurală” scrie autoarea. „În urma proceselor de restructurare anumite sectoare ale economiei ar putea să dispară pur şi simplu, dar este un proces inevitabil care s-ar fi produs şi în cazul eventualei aderări la Uniunea Vamală cu Rusia”, crede fostul ministru al economiei Alexandru Muravski, citat în articol.

Ramura pomicolă în impas” îşi intitulează analiza Ion Chişlea în revista „Economist”. „Deşi anticipat de foarte mult timp, embargoul rusesc asupra importului de fructe şi conserve de fructe în Rusia i-a prins pe nepregătite atât pe fermierii moldoveni cât şi pe autorităţi” scrie expertul din capul locului menţionând că „acum, aceştia sunt puşi în situaţia de a soluţiona problema din mers, or sub semnul întrebării se află venituri de cel puţin 150 milioane de dolari, doar în cazul pomicultorilor.” Problema putea fi evitată sau, cel puţin, minimalizată, crede expertul, dacă fermierii nu ar fi preferat instabila piaţă rusească şi ar fi purces mai devreme la diversificarea pieţelor.

Tot în „Economist” Mariana Şalamac îşi intitulează articolul „Bucuria fermierilor, „secerată” de problemele de pe piaţa cerealelor”. Autoarea notează că deşi recolta de grâu din acest an este foarte bogată, iar calitatea grâului este mai bună, fermierii sunt îngrijoraţi de problemele care îi fac să-şi vândă grâul la preţuri mici. „Agricultorii speră că în acest an nu va exista presiunea monopolurilor în ceea ce priveşte colectarea cerealelor precum s-a întâmplat anul trecut când preţul de achiziţie a grâului a fost micşorat artificial din cauza monopolului deţinut de compania milionarului Vaja Jhashi, Trans-Oil”, conchide autoarea.

Într-o analiză postată pe portalul democracy.md, Expertul Dionis Cenuşă se întreabă dacă are sau nu dreptate Rusia anulând „taxele zero” pentru produsele moldoveneşti. „Partea rusă poate fi acuzată de poziție ostilă și inamicală față de Moldova, dar în cazul „taxelor zero” aceasta a acționat în limitele legale, permise de Acordul CSI”, notează expertul precizând însă că la baza acestei decizii sunt presupusele efecte negative ale Acordului de Asociere pe care Rusia nu le poate argumenta. Gestul Rusiei mai indică necesitatea revizuirii Acordului CSI, opinează expertul „În caz contrar, demersul privind abandonarea CSI se va intensifica în societatea, cu precădere în contextul electoral.”

XS
SM
MD
LG