Linkuri accesibilitate

Procuratura Moldovei: cei doi tineri din Comrat au sprijinit serviciile secrete ale Rusiei


Nu este limpede deocamdată ce obiective ar fi vizat presupusele acte teroriste ale organizaţiei paramilitare din autonomia găgăuză.

Procuratura Generală a anunțat că doi tineri din raionul Comrat au fost condamnați de Judecătoria Comrat la câte cinci ani de închisoare cu suspendare pentru „pregătirea acțiunilor de destabilizare a ordinii de stat”. În comunicatul Procuraturii se spune că tinerii au fost arestați în iunie și că au fost „învinuiți că au acordat suport serviciilor secrete străine în scop terorist și au pregătit organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale”. Nu este limpede ce obiective ar fi vizat presupusele acte teroriste, dar aşa cum a aflat Liliana Barbăroşie de la procurori, serviciile străine pentru care ar fi lucrat tinerii sunt cele ale Federaţiei Ruse.

Acuzaţia adusă celor doua persoane condamnate este mult prea gravă ca să mai lase loc pentru politicieni rebeli să îi ia sub protecţie ideologică. Judecând după un comunicat de presă a Procuraturii Generale, inculpații au fost condamnaţi pentru „acordarea suportului serviciilor secrete străine în scop terorist şi pregătirea la organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale.”

Tinerii au primit însă doar cinci ani cu suspendare şi asta pentru că, ne-a explicat adjunctul procurorului general, Andrei Pântea, cei doi şi-au recunoscut vina şi au colaborat cu ancheta, inclusiv divulgând numele unor complici. În plus, cele două persoane se fac vinovate că s-au lăsat recrutate şi instruite pentru înrolarea în formaţiuni paramilitare ilegale, nu şi de organizarea propriu-zisă a recrutării acestor formaţiuni. Ancheta va continua, mai spune procurorul general adjunct, prin urmare, cei doi nu ar fi singurii care vor fi aduşi în faţa judecății.

Procuratura, cum e şi firesc, nu a făcut publice numele altor persoane care ar fi cercetate în cadrul acestui dosar, dar presa a relatat că cel puţin una dintre ele ar fi un subaltern al başcanului găgăuz, Mihail Formuzal, Anatolii Cara, șeful Direcţiei Tineret şi Sport în Autonomia Găgăuză. Acesta ar fi intrat în vizorul procuraturii şi anterior, după referendumul găgăuz calificat drept ilegal de autorităţile de la Chişinău, fiind chiar percheziţionat la domiciliu, iar acum ar fi bănuit de procurori de organizarea acţiunilor de recrutare a tinerilor din Găgăuzia pentru a fi instruiţi pe teritoriul Rusiei în scop de participare la acţiuni diversioniste.

Zilele trecute, pe portalurile online moldoveneşti au apărut o serie de interceptări care l-ar inculpa pe subalternul lui Formuzal, însă autenticitatea acestora nu a fost confirmată de vreo instituţie a statului.

La mijlocul lunii iunie, Serviciul secret moldovean anunţase, - după ce se aflase despre o presupusă reuniune conspirativă la Bălţi a episcopului Mitropoliei Moldovei, Marchel, liderului Partidului Patrioții Moldovei, Mihail Garbuz, și bașcanului găgăuz, Mihail Formuzal, - că depune eforturi pentru neutralizarea potenţialului subversiv-destabilizator al unor pretinși susţinători ai vectorului euroasiatic de dezvoltare a Republicii Moldova. Sunt ultimele evenimente semne că a reuşit? l-am întrebat pe analistul politic Viorel Cibotaru:

„Nu putem vorbi de un anumit succes până nu vom vedea că vor fi deconspirate şi persoanele care stau în spatele acestor tineri, în primul rând persoanele care pot fi numite rezidente ale unor servicii speciale, pentru că este evident că astfel de acţiuni nu pot fi organizate fără o logistică şi fără un grad organizatoric conspirativ înalt. Succesul total atunci va fi. În plus, cred că autorităţile continuă să ocupe o poziţie de struţ care îşi ascunde capul în nisip în vederea revederii condiţiilor în care activează unele canale ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova, în primul rând cele care asigură această campanie de dezinformare şi mobilizare la acţiuni antistatale în Moldove, Ucraina, întregul spaţiu post-sovietic.”

Viorel Cibotaru mai crede că această condamnare poate fi considerată ca deconspirare a unui singur element dintr-o operaţiune mai largă, prin urmare autorităţile ar trebui să fie mai ferme în lupta lor, atrăgând atente la activitatea, dar şi sursele de finanţare ale unor politicieni şi organizaţii care, îndărătul lozincilor de loialitate faţă de vectorul răsăritean de dezvoltare, proliferează mesaje şi acţiuni cu caracter subversiv.

Previous Next

XS
SM
MD
LG