Linkuri accesibilitate

Inacceptabilul discurs de lansare a candidaturii lui Victor Ponta (România liberă)


Cazul basarabencei Irina Tarasiuc (Adevărul).

La București, tema Ucrainei se leagă de tema alegerilor prezidențiale din toamnă. Într-un articol din România liberă, Dan Cristian Turturică se întoarce la faimoasa poziție antisovietică lui Nicolae Ceaușescu: „La ce ne-a folosit că au fost performanți în a dejuca comploturi străine, dacă regimul pe care îl apărau în acest fel a făcut ravagii prin cruzime, prin incompetența crasă pe care a demonstrat-o în administrarea statului, a economiei și a serviciilor sociale, prin sistemul corupt pe care l–a instaurat?”, scrie Turturică. În contextul reactivării expansionismului rusesc, problema României este că s-au irosit 25 de ani: „Cu o economie solidă, cu o infrastructură bine pusă la punct și cu o clasă politică serios epurată de trădători și mafioți este mult mai ușor să reziști amenințărilor străine. Nu e cazul României de azi.” Comentatorul României libere crede că un singur lucru a e cu adevărat important: opțiunea geo-strategică a liderilor politici ai țării, mai ales acum, înaintea alegerilor de președinte. Există pe de o parte „soluția Ceaușescu”, aceea de ținere la distanță a Rusiei dar cu concesii pe ici pe colo, prin punctele importante cum e neutralitatea - iar aceasta ar soluția Victor Ponta președinte-, sau se poate face alegerea corectă, de partea Statelor NATO și a Uniunii Europene, știut fiind că, la o adică, doar sprijinu lor poate ajuta România să țină piept Rusiei.

Tot în România liberă, Cristian Câmpeanu consideră inacceptabil că discursul de lansare a candidaturii lui Victor Ponta la prezidențiale n-a inclus nicio vorbă despre relația României cu Rusia. Aceasta, deși viitorul mandat al președintelui va fi definit de această unică problemă, fundamentală pentru securitatea României: cum se va poziționa față de conflictul din Ucraina și față de Rusia. Mai mult chiar, Ponta a criticat poziția radical prooccidentală a președintelui Traian Băsescu, imputând cei „zece pași înainte” pe care România n-ar fi trebuit să și-i permită. „Episodul este relevant atât pentru natura, cât și pentru înclinațiile politice ale candidatului PSD la președinție”, scrie Câmpeanu. Victor Ponta s-a înșelat însă amarnic: lideri europeni precum premierul britanic David Cameron cer deja măsuri și mai ferme de stăvilire a expansiunii Rusiei, se mai arată în România liberă.

Ziarul Adevărul prezintă cazul basarabencei Irina Tarasiuc, care a depus pe 1 august jurământul de cetățean român, pentru ca apoi să scrie dezinvoltă pe Facebook că nu se simte nicicum româncă, doar are nevoie să poată călători liberă în Europa. Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România ia în calcul retragerea cetăţeniei acordate tinerei cântărețe, după ce din mai multe direcții au fost formulate reclamații împotriva postării facebook. Eugen Tomac, fost consilier prezidențial pentru românii din afara granițelor, acordă un interviu în Adevărul, în care spune că „trebuie dat un exemplu foarte clar că nu se glumeşte cu aşa ceva”. Dan Nicu, analist politic, adaugă în același cotidian: „Moldovenii trebuie să înţeleagă că nu-şi iau paşaport românesc, ci îşi redobândesc cetăţenia. Este nevoie de o schimbarea a mentalităţii oamenilor”.

XS
SM
MD
LG