Linkuri accesibilitate

De ce a devenit religia temă de campanie în România: pentru că Iohannis nu e ortodox?


Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Patriarhia Română îi îndeamnă pe politicieni să evite „confruntările politice motivate religios”.

Biserica a fost mereu un instrument de lucru înaintea alegerilor, anul acesta a devenit însă o temă în dezbaterile mari, fiindcă pentru prima dată în istoria post-comunistă se pune în discuție religia candidaților, pornind de la candidatul liberal Klaus Iohannis, care este etnic german. În ultimii 25 de ani au mai fost candidați, care nu-și asumau neapărat religia ortodoxă, de pildă primul șef de guvern după căderea lui Nicolae Ceaușescu: Petre Roman, provenit dintr-o familie mixtă în care mama era catolică din Spania, iar tatăl evreu ateu autohton. La rândul lui, fostul președinte Ion Iliescu a fost pus în dificultate la confruntarea finală din 1996, când Emil Constantinescu l-a întrebat direct și fără ocolișuri “credeți în Dumnezeu?”. Se pare răspunsul ezitant al fostului fruntaș comunist ar fi contribuit mult la câștigarea alegerilor de către dreapta democratică.

Acum discursurile s-au diversificat, iar premierul Victor Ponta, care pleacă favorit în cursa pentru președinția României mizează pe avantajul de a fi ortodox.

„Nu e nimic rău că e neoprotestant, dar eu sunt ortodox”, a spus premierul socialist, referindu-se nedocumentat la liderul liberal. O primă explicație a venit de la Kilian Dorr de la Parohia Evanghelică de Confesiune Augustană din Sibiu, care i-a explicat șefului guvernului de la București că Iohannis este evanghelic luteran și merge la cea mai veche biserică din Sibiu, construită la 1310, care inițial a fost catolică, dar după reforma din secolul al 16-lea a devenit Lutherană.

Victor Ponta și-a lansat candidatura la prezidențiale precizând că el este ortodox ca majoritatea românilor, adăugând oarecum între paranteze, cu bătaie la Klaus Iohannis că „un candidat la președinția României nu trebuie atacat dacă nu e ortodox”. Premierul român a insistat totuși că nu „vrea” să fie acuzat în țara lui că e un defect să fie „ortodox” și că ar trebui „respectat” pentru acest lucru.

Petre Roman, acum membru al PNL, dar în trecut fost socialist și lider al Partidului Democrat, de unde provine președintele Traian Băsescu i-a dat un răspuns dur lui Victor Ponta, acuzându-l chiar de „imoralitate” pentru felul în care își asociază ortodoxia.

„Păstrând toate proporțiile, oare ce ar fi fost România fără Carol I, care nu era ortodox?” a întrebat ironic Petre Roman, după ce i-a reamintit lui Ponta că socialiștii au în genere „tradiții foarte vechi în lupta împotriva oricăror prejudecăți”, încă din secolul al 18-lea, de la Revoluția Franceză încoace. Prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu i-a trimis premierului român o scrisoare publică pe aceeaşi temă, care începe astfel: „ca de la ortodox la ortodox vă spun că nu e bine să vă faceți temă de campanie din religia unui posibil contracandidat”. „Indiferent cum ne facem cruce, indiferent în ce limbă spunem Tatăl Nostru, indiferent cum ne raportăm la Divinitate, noi suntem toți egali, iar România are loc pentru noi toți. Căutați-vă un loc printre concetățeni, domnule Ponta, găsiți-l practicând respectul lor!” - se mai arată în scrisoarea liderului democrat-liberal.

Premierul român, care are slabe rezultate economice în cei doi ani și jumătate de când conduce guvernul, dar are de partea sa cele mai puternice canale mediatice, încearcă să-și construiască programul prezidențial în jurul unității românilor:

„România este o țară în care credința noastră este esențială pentru ființa neamului românesc”, a declarat Victor Ponta, mărturisind că se bucură pentru felul în care a sprijinit Biserica, este vorba despre fonduri serioase pe care toate guvernele le-au dat cu mărinimie Bisericii Ortodoxe, în ciuda discursului său conservator și anti-european din perioada de preaderare a României.

O acuzație aparte a fost lansată de fostul ministru al educației, Daniel Funeriu, acum membru al Partidului Mișcarea Populară, care susţine că Biserica ortodoxă ar fi „în parte infiltrată cu oameni în solda sovietoridă” și că aceasta ar fi “cheia introducerii ortodoxiei ca temă de campanie de către Ponta”. De partea cealaltă Patriarhia Română îi îndeamnă pe politicieni să evite „confruntările politice motivate religios”.

Ortodoxia este, însă, un subiect cu implicare emoțională destul de largă, iar premierul a înțeles că acest subiect îi poate aduce noi votanți, eventual în defavoarea neamțului lutheran, care ar putea să-i fie principalul contracandidat.

XS
SM
MD
LG