Linkuri accesibilitate

Corupţie la paşapoarte


Funcţionarii sunt acuzaţi că ar fi utilizat paşapoarte de tip sovietic pentru a perfecta acte de identitate false.

Corupţia continuă să fie unul dintre subiectele cele mai dificile pentru autorităţile de la Chişinău, dar nu numai pentru ele. Lupta împotriva corupţiei este, în majoritatea ţărilor aflate in tranziţie unul dintre cele mai importante – şi mai greu de atins – obiective. Pentru majoritatea oamenilor care trăiesc în ţările ce nu au o democraţie consolidată, corupţia – la nivel mic, la nivel înalt – constituie o îngrijorare permanentă. În declaraţii ale unor înalţi reprezentaţi ai Uniunii Europene, ai Statelor Unite, făcute la Chişinău, subiectul a revenit cu regularitate. La fel, în discursul unor organizatii civile si publicaţii. Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a anunţat astăzi despre reţinerea unui şef de secţie şi a subalternei acestuia, angajaţi ai Centrului Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”. Funcţionarii sunt acuzaţi că ar fi utilizat paşapoarte de tip sovietic pentru a perfecta acte de identitate false. Potrivit CNA, documentele contrafăcute erau destinate unor persoane care nu au dreptul la cetăţenia Republicii Moldova sau sunt căutați de Interpol.

Datele de identificare ale unor cetăţeni moldoveni emigrați din ţară erau folosite pentru confecționarea de certificate de naștere false, în baza cărora erau perfectate pașapoarte pentru persoane care nu aveau dreptul legitim să îl obțina. Această versiune prezumptivă a lansat-o Centrul Naţional Anticorupţie. Anchetatorii bănuiesc că pentru imitarea autenticității datelor au fost au fost utilizate şi paşapoarte de tip sovietic. Asemenea acte de identitate au fost găsite în timpul percheziţiilor la domiciliul şi biroul de serviciu al funcţionarului „Registru” şi subalternei acestuia.

Între timp, CNA a anunţat că funcţionarul se află în arest la domiciliu pentru 25 de zile, iar subalterna sa în izolatorul Centrului pentru 20 de zile. Cei doi au ajuns în vizorul ofiţerilor anticorupţie, după o sesizare a Interpolului, a explicat pentru Europa Liberă, directorul Departamentului registrelor informaţionale de stat din cadrul Întreprinderii „Registru”, Eugen Ursu:

„Noi am fost sesizaţi de Interpolul naţional, privind cazul unui cetăţean care a fost reţinut peste hotare şi dumnealui poseda un paşaport biometric. Când am ridicat materialele confirmative, în baza cărora noi am eliberat acest document, au apărut mai multe semne de întrebare. Am făcut o anchetă internă cu securitatea internă a Întreprinderii „Registru”, apoi am sesizat organele de control, anume Centrul Naţional Anticorupţie. Noi am depistat şase cazuri în care persoanele au obţinut şi buletin de identitate şi paşaport biometric. Noi vorbim aici de o primă documentare, deci aceste persoane şi-au făcut pentru prima dată acte de identitate şi au declarat date false, respectiv, cu suportul angajaţilor „Registru” din sectorul Râşcani, aceste documente au fost perfectate.”

După liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, la 28 aprilie, presa de la Chişinău şi cea din Ucraina, scria că paşapoartele biometrice moldoveneşti sunt la mare căutare pe piaţa neagră din ţara vecină, fiind vehiculat preţul de 7 mii de dolari pentru un act emis de autorităţile din Republica Moldova.

Atunci, a urmat reacţia imediată a premierului Iurie Leancă care a promis că autorităţile vor fi extrem de vigilente astfel încât paşapoartele moldoveneşti să nu fie compromise prin implicarea în scheme frauduloase de eliberare. Între altele, prim-ministrul Leancă a amintit că siguranţa procesului de emitere a paşapoartelor a fost unul din criteriile care au stat la baza evaluărilor făcute de Comisia Europeană înainte de liberalizarea regimului de vize.

Tocmai pentru ca autorităţile şi-au asumat un şir de angajamente în faţa partenerilor săi occidentali, cazurile în care paşapoartele moldoveneşti sunt obţinute în condiţii dubioase, sunt regretabile, crede ex-ministrul Tehnologiilor Informaţionale și comunicațiilor, Alexandru Oleinic. În condițiile în care nivelul de securizare a paşaportului biometric este foarte înalt, eliberarea actelor în baza dosarelor contrafăcute dă de bănuit că în schema frauduloasă s-ar putea să fie implicate mult mai multe persoane decât au fost reţinute de CNA, sugerează Alexandru Oleinic:

„Tehnologia de producere a paşaportului propriu-zis este foarte securizată şi, până la urmă, ca să produci paşaportul, trebuie să fie cetăţeanul care se identifică prin fotografie, mai ales acum, în ultimii ani. Vorbim de amprente digitale, de fotografie digitalizată. Sunt nişte etape foarte complicate. Eu cred că ancheta mai adânc trebuie să intre în esenţa falsului dat”.

Centru Naţional Anticorupţie anunţa astăzi că în cazul în care se va demonstra vinovăţia funcţionarilor din cadrul Serviciului de documentare şi evidenţă a populaţiei, aceştia riscă să stea după gratii între doi şi şase ani.

La începutul acestui an, „Ziarul Naţional” scria că mai mulţi criminali şi interlopi din întreaga lume şi-au făcut în ultimii zece ani acte de identitate moldoveneşti false, eliberate legal de Întreprinderea „Registru”. Cu toate acestea, observa publicația, până acum nu a fost tras la răspundere niciun angajat al instituţiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG