Linkuri accesibilitate

Barack Obama despre rolul Rusiei și al Chinei pe scena internațională actuală


Pe marginea unui interviu acordat revistei The Economist.

Intr-un interviu acordat revistei The Economist, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a referit la raporturile cu alte puteri globale, cu Rusia si China. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Barack Obama s-a referit la Rusia spunind ca „nu produce nimic” si a spus ca Occidentul trebuie sa fie „ferm” in raporturile cu China, pe masura ce aceasta tara devine o putere globala, in economie.

Administratia Obama a incercat sa se concentreze asupra asa numitului „pivot catre Asia”, pe masura ce ponderea economica si geo-strategica a continentului creste, dar atentia sa a fost abatuta de diverse crize regionale, intre care si conflictul din Ucraina, alimentat de sprijinul Rusiei pentru separatisti. Rusia este cel de-al doilea mare producator de titei din lume si cel de-al doilea, la gaze naturale. Europa se bazeaza, in mare masura, pe Rusia in materie de energie si asta a diminuat capacitatea sa de a raspunde adecvat agresiunii rusesti in Ucraina.

In interviul citat, Obama nu considera ca Rusia joaca un rol global major, spunind ca presedintele Putin creaza probleme pe termen scurt, pentru cistiguri politice, care vor afecta negativ Rusia, pe termen lung. „Cred ca este important sa punem lucrurile in perspectiva. Rusia nu produce nimic” - a spus presedintele Obama, continuind „Imigranti nu se reped catre Moscova, in cautare de oportunitati. In medie, barbatii rusi traiesc pina la 60 de ani. Populatia scade numeric”.

Saptamina trecuta Barack Obama i-a comunicat lui Vladimir Putin ca Rusia a violat Acordul din 1988 cu privire la armamentul nuclear cu raza medie de actiune, menit sa elimine lansatoarele terestre de rachete de lupta. In acest context, Obama le-a spus ziaristilor de la The Economist ca Occidentul trebuie sa se asigure ca tensiunile nu se accentueaza acum cind armamentul nuclear este din nou pus in discutie.

Cu referire la China, Obama a spus ca neintelegerile sint rezolvabile. Beijinul este angajat in dispute teritoriale cu vecini in Marea Chinei de Sud si are neintelegeri cu Occidentul, referitoare la protectia proprietatii intelectuale. Presedintele Statelor Unite a spus ca in relatia cu China „trebuie sa fim fermi pentru ca ei vor incerca sa obtina ceea ce-si doresc pina cind intimpina rezistenta”. „Nu sint sentimentali sau interesati in chestiuni abstracte. Doar apeluri la respectarea normelor internationale nu sint suficiente” – a spus Barack Obama. El a declarat ca tensiunile comerciale cu China se vor diminua pe masura ce aceasta trece de la faza de producator cu costuri scazute la cea de generator de tenhnologie, avind la rindul sau nevoie de protejarea proprietatii intelectuale.

XS
SM
MD
LG