Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Est-Curier” din Criuleni


Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated
Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated

Invitata rubricii este jurnalista Svetlana Cernov, de la ziarul „Est-Curier” din Criuleni.

La începutul lunii august, „Est Curier” vine în casele abonaţilor, ca de obicei, cu ştiri din raioanele Criuleni şi Dubăsari. Materialul de pe pagina întâi ne strămută în satul Ohrincea, raionul Criuleni, locuitorii căruia au marcat aniversarea a 575 – a de la prima atestare documentară a vetrei lor. Diana Odobescu scrie despre consătenii săi că şi-au unit eforturile şi au scos în văzul lumii ce au mai de valoare, în prim –plan – oamenii, titlul sugerând şi importanţa sărbătorii – perpetuarea tradiţiilor. Ziua satului a culminat cu un concert susţinut de artişti cu renume din republică.

La rubrica „Actual” cititorul va afla de ce câteva întreprinderi din stânga Nistrului, aflate în jurisdicţia raionului Dubăsari din Republica Moldova, nu-şi pot onora datoriile faţă de Întreprinderea de Stat „Mecagro”, creditorul principal al staţiunilor tehnologice de tractoare şi maşini agricole, fondate în raionul Dubăsari în perioada 2006-2008. Totodată, ziarul informează că producătorii de cereale din raionul Criuleni au finisat în proporţie de 90 la sută recoltarea grâului, roada medie fiind de 4 t/ha.

Cititorii interesaţi de dezvoltarea economică a raioanelor Criuleni şi Dubăsari pot afla că recent s-a desfăşurat masa rotundă cu genericul „Creşterea calităţii vieţii la nivel local – ca măsură de consolidare a încrederii populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului”, în cadrul căreia beneficiarii programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD, au vorbit despre afacerile iniţiate în mediul rural, în special, de către femei. Antreprenoarea Vera Monul a calificat proiectul drept unul care „descoperă talente la sate”, menţionând şi beneficiile deprinderii de a învăţa continuu.

Suplimentul Activ, editat de către API, explică cititorilor de ce este nevoie să fie continuată monitorizarea posturilor ruseşti de televiziune transmise în Moldova şi de ce, în opinia lui Yevhen Fedcenco, cunoscut jurnalist de la Kiev, jurnaliştii nu trebuie implicaţi în războaie informaţionale. În pagina a opta cititorul găseşte un interviu cu Constantin Efros din Măgdăceşti, Criuleni, care-şi aminteşte despre ce-a de-a 20-a aniversare, marcată în munţii Afganistanului, în cadrul Armatei Sovietice, şi cum saxofonul a devenit, cu anii, instrumentul, ce-i simte trăirile şi respiraţia.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG