Linkuri accesibilitate

Valeriu Chiveri: „Odată cu impunerea acestor restricţii atractivitatea CSI-ului a scăzut substanţial”


Dmitri Medvedev la summitul CSI de la Chișinău în 2009
Dmitri Medvedev la summitul CSI de la Chișinău în 2009

Un interviu cu adjunctul ministrul de externe despre relațiile moldo-ruse la ora restricțiilor comerciale adoptate de Moscova.

Europa Liberă: Această dispoziţie pe care a semnat-o premierul rus, Dmitri Medvedev, cât de grav afectează dialogul moldo-rus, sau rămâne o uşă deschisă pentru a se purta negocieri între Chişinău şi Moscova?

Valeriu Chiveri
Valeriu Chiveri

Valeriu Chiveri: „O uşă pentru negocieri rămâne deschisă întotdeauna. Chiar dacă pentru noi relaţiile cu Rusia în ultima perioadă au fost foarte şi foarte dificile, dialogul politic economic foarte dificil şi o dinamică negativă în sensul continuării acestui dialog politic şi cooperării economice, noi am pledat întotdeauna pentru acest dialog.

Chiar şi atunci când pe data de 10 septembrie, anul trecut a fost impus embargo-ul pentru vinurile noastre, am căutat posibilităţi pentru dialog, aţi văzut că reacţia Guvernului a fost una moderată, încercând să găsim soluţii.

Din păcate aceste soluţii nu au fost găsite nici până astăzi, ba din contra, au apărut noi elemente de presiune, cum ar fi embargou-ul impus pe data de 21 iulie la fructe şi legume iar dispoziţia semnată ieri de prim-ministrul rus a continuat acest şir de presiuni. Adevărat că această dispoziţie va intra în vigoare la o lună de la publicare. Mai avem posibilităţi de dialog, dar odată semnată, cred că acest dialog va fi tot mai dificil.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că Rusia nu s-a resemnat că Republica Moldova a semnat şi a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi chiar mai mult, Bruxelles-ul a anunţat că pune în aplicare prevederile acordului începând cu data de 1 septembrie, ceva mai devreme decât era stipulat?

Valeriu Chiveri: „Cred că Rusia încearcă prin aceste metode să stopeze într-un fel elanul nostru de integrare europeană, de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Şi este posibil să îl stopeze?

Valeriu Chiveri: „Cred că nu. Guvernul este ferm determinat să meargă înainte. Aţi spus că aplicarea provizorie a Acordului de Liber Schimb va intra la 1 septembrie în vigoare, deci este o decizie a Republicii Moldova nu a Uniunii Europene prin faptul că noi am notificat Bruxelles-ul că suntem gata să aplicăm provizoriu acest acord de la 1 septembrie. Iniţial se preconiza să fie aplicat de la 1 octombrie. Deci este o reacţie la acţiunile Rusiei faţă de importurile noastre în această ţară.”

Europa Liberă: Domnule Chiveri, ce pârghii există în cadrul Comunităţii Statelor Independente ca Republica Moldova cât de cât să-şi poată apăra interesele legal?

Valeriu Chiveri: „Din păcate noi nu avem pârghii suficiente în cadrul CSI. Este bine cunoscut faptul că pentru Republica Moldova, CSI este în primul rând cooperare economică, deci am promovat în repetate rânduri şi acesta a fost obiectivul nostru de a fi în această organizaţie.

Nu avem instrumente în cadrul acestei organizaţii pentru a ne promova interesele economice.”...

Un element important în cadrul organizaţiei este Acordul de liber schimb, care din păcate este vulnerabil, şi colegii din Federaţia Rusă au aplicat anumite anexe care sunt la acest Acord. Colegii noştri care au fost la Moscova zilele trecute au încercat să negocieze şi să explice poziţia noastră. Din păcate sunt interpretări diferite ale acestui Acord şi, în principiu, nu avem instrumente în cadrul acestei organizaţii pentru a ne promova interesele economice.”

Europa Liberă: Aplicarea TVA-ului este mai dură decât embargoul pentru că toată lumea zicea că ultima presiune economică pe care pot să o facă ruşii este instituirea acestor restricţii de import din Moldova a fructelor, legumelor şi vinurilor?

Valeriu Chiveri: „Embargoul este un element aplicat pe alte principii de Rosselhoznadzor şi Rosspotrebnadzor, motivând prin anumite iregularităţi tehnice de calitate, iar recenta decizie a Guvernului Federaţiei Ruse de a impune taxe vamale şi a aplica clauza naţiunii celei mai favorizate este un instrument tarifar de altă natură ce exclude Republica Moldova din Acordul de Liber Schimb cu CSI, cel puţin în contactele cu Federaţia Rusă şi în acest sens sunt două instrumente absolut diferite de presiune asupra Republicii Moldova. Care este mai dur sau cu efect mai mare pentru noi, pentru noi au intrat deja în vigoare prevederile embargo-ului care a fost impus, deci sunt foarte dure, iar în perspectivă dacă aceste condiţii tehnice de calitate vor fi depăşite, vom avea de suferit din cauza presiunilor tarifare.”

Europa Liberă: Unii se întreabă de ce a fost extinsă această listă, aici a apărut şi miezul de nucă şi mobila şi altele , despre care nici nu se bănuia că ar putea să fie inclusă pe această listă cu restricţii?

Valeriu Chiveri: „Unele din aceste articole care au fost introduse în listă nici nu constituie un element de export a Republicii Moldova în Federaţia Rusă, dar este decizia Federaţiei Ruse. Bănuiesc că în aceste condiţii Guvernul Republicii Moldova va fi nevoit să examineze cel puţin anumite elemente care ar putea să contrabalanseze aceste decizii.?

Europa Liberă: Mulţi se întreabă de ce Republica Moldova continuă să importe din Federaţia Rusă băuturi alcoolice, şi lactate şi alte mărfuri?

Valeriu Chiveri: „Răspunsul este unul simplu. Noi am încercat să fim flexibili, să demonstrăm constructivism în relaţia cu Federaţia Rusă, lăsând deschisă portiţa pentru negocieri şi consultări pentru revenirea

Am încercat să fim flexibili, să demonstrăm constructivism în relaţia cu Federaţia Rusă...

produselor noastre pe piaţa Federaţiei Ruse. Acesta cred eu a fost motivul principal pentru faptul că până la moment autorităţile moldoveneşti nu a luat nici o atitudine, atitudinea politică a fost luată să spunem, nu a fost luată atitudine practică faşă de exporturile Federaţiei Ruse .”

Europa Liberă: Nu excludeţi că ar putea şi Moldova să răspundă cu aceeaşi monedă?

Valeriu Chiveri: „Mă depăşeşte lucrul acesta, dar cred că logic ar fi cazul să facem lucrul acesta.”

Europa Liberă: Mai are rost, sens ca Moldova să rămână în cadrul CSI din moment ce nu mai este tratată ca un partener egal?

Valeriu Chiveri: „Nu este tratată ca un partener legal, de un singur partener aş spune, şi nu de toţi.”

Europa Liberă: Bine, dar vocea Rusiei este vocea determinantă în cadrul CSI.

Valeriu Chiveri: „Este adevărat, este vocea determinantă. Trebuie să recunoaştem că odată cu impunerea acestor restricţii atractivitatea CSI-ului a scăzut substanţial, dar este o decizie politică. O decizie politică pe care noi, cei de la Ministerul de Externe suntem gata să o implementăm oricare va fi ea.”

Europa Liberă: Care va fi relaţia Republicii Moldova cu alte state , membre ale CSI, Ucraina, Belarus, Kazahstan?

Valeriu Chiveri: „Vreau să menţionez că avem o relaţie extraordinară cu toate statele din CSI, indiferent fiind cele din zona Europeană sau din Asia Centrală, un dialog politic constant, cooperare economică la fel de bine determinată. Deci consider că deşi această cooperare în cadrul CSI nu-şi va aduce rezultatele pe care ni le dorim, avem posibilitate să dezvoltăm relaţiile pe cale bilaterală.”

Europa Liberă: Există totuşi compatibilitate între a fi în CSI şi a fi în UE?

Valeriu Chiveri: „Pentru moment nu cred că sunt anumite probleme de ordin de compatibilitate, atât timp cât Moldova nu are nici statutul de stat asociat, nemaivorbind de stat candidat la UE. Deci cred că lucrul acesta este compatibil, mai mult ca atât, dacă vorbim de zona de liber schimb în CSI şi cea din Uniunea Europeană, sunt bazate pe aceleaşi principii ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului.”

Europa Liberă: Şi acum miza Chişinăului, guvernării de la Chişinău e că ceea ce nu e permis pe piaţa rusă, ar putea să fie penetrată piaţa comunitară şi producţia să ajungă acolo, dar şi să nimereşti pe piaţa Uniunii Europene nu este atât de uşor, trebuie standarde respectate.

Valeriu Chiveri: „Este adevărat, dar în procesului de apropiere şi negociere a Acordului de Asociere şi a Zonei de Liber Schimb, instituţiile de rigoare din Republica Moldova au depus eforturi pentru a se apropia de aceste standarde tehnice şi standarde de calitate. Este adevărat că

Și embargo-ul impus, şi deschiderea Uniunii Europene ne va ajuta să aducem nivelul de calitate pentru a putea penetra această piaţă...

mai avem mult de lucru, dar încet, încet… În plus cunoaşteţi foarte bine că Bruxelles-ul a anunţat că a dublat cotele noastre pentru exporturile de fructe în Uniunea Europeană şi a fost liberalizată piaţa vinurilor pentru noi.

Cred că inclusiv şi embargo-ul impus, şi deschiderea Uniunii Europene ne va ajuta să aducem nivelul de calitate pentru a putea penetra această piaţă, deşi nu este uşor. Vom lucra în continuare cu partenerii noştri tradiţionali din alte state, care nu sunt membre ale Uniunii Europene, vom încerca să deschidem şi alte pieţe, acolo unde până acum nu am fost foarte activi.”

Europa Liberă: Fondurile europene ar fi colacul de salvare pentru această criză?

Valeriu Chiveri: „Parţial da. Deşi noi suntem cu un statut mai special în relaţiile cu Uniunea Europeană, deci nu avem fondurile pe care le primesc statele candidate sau membrii deplini ai Uniunii Europene, dar oricum parţial am putea să fim ajutaţi şi salvaţi într-un fel, dacă îmi permiteţi să spun în felul acesta.”

Europa Liberă: În cazul acesta, dacă Acordul de Asociere este ratificat de cele 28 de state membre, Moldova poate urgenta procedura aplicării cererii de ţară candidat la UE?

Valeriu Chiveri: „Sperăm foarte mult lucrul acesta, deocamdată avem numai 4 state care au ratificat Acordul de Asociere. Este şi perioada de vacanţă, considerăm că odată cu redeschiderea sezonului politic, din toamnă, vom avea un număr considerabil de state care vor ratifica. Este important să ratifice ţări importante, cu pondere serioasă în Uniunea Europeană, care va da un impuls şi pentru alte state iar scopul nostru este de a fi gata pentru a depune cererea de aplicare cât mai curând posibil. Nu aş vrea să vorbesc despre Summit-ul de la Riga sau alte date importante în relaţiile statelor din parteneriatul estic cu Uniunea Europeană, dar cât mai curând posibil pentru acest lucru.”

Europa Liberă: 2015 este un an propice?

Valeriu Chiveri: „2015 ar fi obiectivul nostru, să vedem dacă sunt gata şi partenerii noştri europeni.”

XS
SM
MD
LG