Linkuri accesibilitate

Kara McDonald: „Cea mai realistă abordare pentru agricultura moldovenească este cea a «uşilor deschise»”


Diplomata Kara McDonald discutînd cu un agricultor moldovean
Diplomata Kara McDonald discutînd cu un agricultor moldovean

De vorbă cu însarcinata cu afaceri ad interim a Ambasadei Statelor Unite la Chișinău despre cooperarea moldo-americană pe planul agriculturii.

Europa Liberă: O delegaţie moldoveană s-a aflat la Moscova pentru a negocia interdicţia impusă de autorităţile ruse. Din punctul Dvs de vedere, la ce rezultat ar putea să se aştepte Republica Moldova şi ce scenariu al negocierilor ar fi cel mai satisfăcător pentru fermierii de aici?

Kara McDonald: „Statele Unite ale Americii întotdeauna au susţinut că Republica Moldova nu trebuie să aleagă între Vest şi Est, inclusiv când ne referim la stabilirea relaţiilor comerciale. Federaţia Rusă nu alege între Vest şi Est! Mai mult chiar, partenerul comercial de top al Federaţiei Ruse este Uniunea Europeană, or 35% din relaţile comerciale ale Rusiei vizează piaţa comunitară, prin urmare, Republica Moldova nu ar trebui să aleagă între cele două pieţe.

Credem că este foarte important ca dialogul între părţi să continue. Poziţia noastră? Noi suntem împotriva interdicţiilor, pentru că le considerăm contraproductive. Cea mai realistă abordare pentru agricultura moldovenească este cea a „uşilor deschise”. Această politică este bună atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru partenerii săi comerciali.”

Europa Liberă: După interdicţia impusă la un şir de produse agricole moldoveneşti, guvernul de la Chişinău a anunţat măsuri de sprijin pentru fermieri şi a cerut ajutor partenerilor din Occident. Cum au răspuns Statele Unite ale Americii la acest apel?

Kara McDonald: „Statele Unite ale Americii investesc în Republica Moldova ţinând cont de politica „uşilor deschise”. Credem că această abordare este mai realistă decât cea a „uşilor închise”, adoptată de Federaţia Rusă. An de an, investim 3,5 milioane de dolari în agricultura din Republica Moldova.

Când am înţeles că impunerea unui embargo din partea Federaţiei Ruse este inevitabilă, am decis să investim încă un milion de dolari pentru a contracara efectele acestui embargo.

Am decis să investim încă un milion de dolari pentru a contracara efectele acestui embargo...

Lucrăm cu fermierii moldoveni inclusiv la calitate, astfel încât produsele de aici să poată satisface standardele internaţionale de export. Acest lucru va permite agricultorilor să profite din plin de prevederile Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, care a fost semnat la finele lunii iunie.

În faţa Republicii Moldova sunt deschise şi alte pieţe: cele din Orientul Mijlociu sau chiar ţările vecine – Ucraina, Belarus, Kazahstan. De asemenea, încercăm să convingem fermierii de aici că promovarea produselor este foarte importantă şi că acestui aspect trebuie să i se acorde o atenţie sporită, mai ales în acest sezon, mai ales de către producătorii afectaţi de aceste restricţii.

Încercăm să le facem legătură cu potenţiali cumpărători din afara ţării. În aceste zile chiar avem colegi care însoţesc 20 de producători locali într-o deplasare în România pentru stabilirea unor contacte şi descoperirea a noi pieţe de desfacere. În august, vom aduce în Republica Moldova un grup de antreprenori din Ţările Baltice şi în septembrie suntem în aşteptarea Festivalului Merelor de la Soroca, unde, de asemenea, vor fi prezente delegaţii de potenţiali cumpărători. Acestea sunt domeniile în care am sporit efortul imediat ce am aflat de impunerea embargoului.”

O vizită americană într-o livadă de mere model
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

Europa Liberă: Din punctul Dvs de vedere, la ce capitol urmează să lucreze mai mult fermierii moldoveni, dar şi şi guvernul de la Chişinău, pentru că produsele locale să ajungă pe piaţa din vest?

Kara McDonald: „Cred că este foarte important ca fermierii moldoveni să identifice şi să difersifice pieţele pentru produsele destinate exportului. Din punctul nostru de vedere embargo-urile

Este foarte important ca fermierii moldoveni să identifice şi să difersifice pieţele pentru produsele destinate exportului...

sunt contraproductive, inclusiv pentru ţările care le impun, pentru că agricultorii se reorientează şi îşi găsesc alte pieţe. Avem toată încrederea în fermierii moldoveni. Sunt voci sceptice care pun la îndoială faptul că Republica Moldova va fi competitivă pe piaţa internaţională, însă noi categoric respingem o asemenea idee. Ce vedem noi printre producătorii locali este un spirit antreprenorial veritabil.”

Europa Liberă: Piaţa din Vest se deosebeşte prin cerinţe clare la export. Pentru ce produse moldoveneşti se poate găsi loc pe piaţa din Statele Unite?

Kara McDonald: „Este provocator, de exemplu, pentru fructele şi legumele moldoveneşti să ajungă pe piaţa din Statele Unite, mai ales din cauza distanţei geografice, însă oricum piaţa noastră este deschisă pentru produsele din alte sectoare ale agriculturii moldoveneşti. Vă dau un exemplu: vinurile. În această săptămână o delegaţie din Republica Moldova în frunte cu ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Departamentului pentru Comerţ din Statele Unite şi cu potenţiali cumpărători americani. Suntem foarte încântaţi de rezultatele acestei vizite. De asemenea, trebuie să recunosc că funcţionarii care au norocul să fie delegaţi în Republica Moldova şi să guste vinurile moldoveneşti ştiu că sunt companii şi branduri de aici care vor fi foarte competitive şi profitabile pe piaţa din Statele Unite.”

Europa Liberă: Joi aţi vizitat o livadă de mere deţinută de un producător susţinut prin intermediul programelor finanţate de guvernul american. Ce impresii v-a lăsat agricultorul moldovean?

Kara McDonald: „Suntem impresionaţi de ce am văzut în această livadă, credem că aceasta reflectă cel mai bine suportul pe care fermierii din Republica Moldova l-au primit din partea Statelor Unite, în special în ceea ce priveşte aplicarea inovaţiilor de către fermierii moldoveni. Ne-a surprins calitatea fructelor de aici. Am gustat mere, prune şi piersici şi chiar le spuneam colegilor că gustul este similar piersicilor care pot fi găsite în statul american Georgia sau al merelor din Italia. Ce vreau să spun e că valoarea produselor este una foarte înaltă şi, cu siguranţă, acestea pot concura pe piaţa internaţională.”

XS
SM
MD
LG