Linkuri accesibilitate

Ajutor cu două fețe


SOS Armatei și Comisariatul militar Donețk – cine și cum ajută părțile în conflict din vestul Ucrainei.

Practic din momentul începerii acțiunilor militare în regiunile Luhansk și Donețk în Rusia și Ucraina au apărut oameni și organizații care se ocupă de ajutorarea celor care luptă cu arma în mâini. Voluntarii ucraineni au început să strângă donații pentru dotarea militarilor, care la început nu aveau lucruri dintre cele mai necesare – saci de dormit, veste și căști antiglonț, apă și alimente. Iar partea rusă, pe lângă donațiile umanitare, se ocupă și de recrutarea voluntarilor pentru a-i trimite să lupte în Ucraina, după cum relatează corespondenţii serviciului rusesc al Europei Libere, Alexandra Vagner, Andrei Koroliov.

Imediat după ce a început conflictul armat în Donbass, militarul în rezervă Iurii Kasianov a organizat, împreună cu câțiva prieteni, colectarea de donații pentru dotarea armatei ucrainene. Grupul de voluntari SOS Armatei nu este susținut de sponsori mari. Donațiile de multe ori nu depășesc 200 de hrivne – aproximativ 15 dolari, dar au fost și cazuri când au ajuns și la câteva mii de euro. Oamenii aduc multe haine, uniforme militare, apă și alimente, cumpără partide de saci de dormit și le aduc la oficiul inițiativei civile, după care acestea sunt distribuite militarilor din armata ucraineană.

Pe măsură ce au fost asigurate lucrurile de primă necesitate, prioritățile s-au schimbat – acum voluntarii colectează fonduri pentru a procura aparate de zbor fără pilot. Anunțul a fost plasat inclusiv pe pagina de Facebook a organizației.

Iuri Kasianov
Iuri Kasianov

Iurii Kasianov: „Este foarte mare nevoie de aparate de zbor fără pilot. Avioanele-spion, la fel ca și cele de luptă, nu pot zbura deasupra raioanelor controlate de separatiști – acestea sunt doborâte. Iar grupurile de cercetași în stepa deschisă de la Donețk se văd ca în palmă… Avem nevoie de drone pentru a fi la curent cu deplasarea tancurilor, a instalațiilor Grad, a artileriei. Este nevoie și de camere de termoviziune, stații radio protejate, mijloace de transport cu mobilitate ridicată. Separatiștii au în dotare așa ceva. Au multe aparate de zbor fără pilot de producție rusească care zboară mereu deasupra pozițiilor ucrainene – ei știu mereu unde avem bloc-posturi, tabere, încotro se mișcă trupele”.

Ajutorul umanitar este colectat însă nu doar de ucraineni. Din Rusia vin de asemenea loturi umanitare în susținerea celor din așa-numitele republici populare Donețk și Luhansk. La Moscova, colectarea de bani, medicamente, haine și produse alimentare este coordonată de Partidul Liberal-Democrat din Rusia, al lui Vladimir Jirinovski. În baza unui acord semnat pe 24 mai cu reprezentanții administrației separatiste de la Donețk, partidul lui Jirinovski a transmis unul dintre oficiile sale de la Moscova pentru a fi folosit „pentru necesitățile republicii populare Donețk”. Oficii similare sunt deschise în mai multe orașe ale Rusiei. Unii ruși vin cu donații de haine, produse alimentare, bani sau medicamente pentru cei din zona de conflict. Însă în paralel cu ajutorul umanitar, în Rusia sunt recrutați și oameni care au profesii militare sau voluntari pentru a fi trimiși să lupte de partea așa-numitelor republici populare Donețk și Luhansk.

Primele filiale ale comisariatelor militare ale forțelor separatiste din Donețk au fost deschise la Moscova la sfârșitul lunii mai. Voluntarii erau chemați să se înroleze la o adresă din Moscova, iar anunțul suna astfel: „Canalul este deschis – armata colonelului Strelkov din Slaviansk și poporul Novorosiei așteaptă ajutorul vostru, fraților!”

Postul de radio Svoboda a încercat să realizeze un interviu cu reprezentantul comisariatului militar din Moscova, dar a fost refuzat categoric. Atunci, unul din corespondenții Radio Svoboda s-a prezentat drept voluntar și astfel a intrat în posesia numărului de telefon al unui oarecare Mihail, care coordonează activitatea „punctelor de repartiție” rusești.

Mihail a povestit că puncte de recrutare a voluntarilor mai există la Voronej și Briansk. El i-a spus pretinsului voluntar că trebuie să-și ia cu el haine militare, încălțăminte, ceva bani. Acesta trebuie să ajungă în localitatea Șahtî, la 70 km de frontiera cu Ucraina, unde va fi testat și trimis inițial la Luhansk.

Mihail: „Ajungeți mai întâi la Șahtî, intrați în echipă și plecați. Acolo sunteți întâlniți, după care sunteți distribuiți mai departe în unități militare. Câte unul nu se merge, doar când se adună un grup. Cu trecerea frontierei nu sunt probleme, există modalități de a o traversa, și oficiale, și neoficiale. Nu vă pot da detalii la telefon. Eu personal am traversat hotarul oficial când am fost acolo”.

Mihail l-a asigurat pe jurnalistul în rol de voluntar că odată ajuns la destinație va primi armă și nu va avea probleme cu cazarea sau alimentația – trupele sunt dotate cu tot ce este nevoie, susține Mihail care spune chiar că alimentația militarilor pro-ruși din Donbass este mai bună decât ce mănâncă el la Moscova.”

„Dar nu se poate întâmpla așa că voi cumpăra bilet într-o singură direcție?”, întreabă jurnalistul-voluntar. „Asta, doar Dumnezeu știe”, îi răspunde vocea de la celălalt capăt al firului…

Previous Next

XS
SM
MD
LG