Linkuri accesibilitate

Între populism şi realism politic


„Stopați-l pe Putin, acum!” - coperta ultimului număr al săptămînalului Der Spiegel
„Stopați-l pe Putin, acum!” - coperta ultimului număr al săptămînalului Der Spiegel

Controverse germane privind reducerea drastică a exporturilor de tehnologie militară în contextul crizei ucrainiene.

În Germania a izbucnit o controversă privind exporturile de armament şi tehnologie care poate fi folosită în industria militară. Dezbaterea a luat o nouă turnură, după ce vicecancelarul şi ministrul economiei, liderul Partidului Social-Democrat (SPD), Sigmar Gabriel, a criticat Franţa şi Marea Britanie pentru exporturile lor de armament în Rusia. „Trebuie împiedicate afacerile cu moartea”, a spus Gabriel într-un interviu acordat televiziunii publice, (ARD).

Totodată, Gabriel a propus ca liniile directoare germane în ceea ce priveşte exportul utilajelor militare germane către Franţa şi Anglia să fie schimbate. Modificările ţintesc asupra interzicerii tuturor exporturilor de acest fel, cu riscul pierderii a 200.000 de locuri de muncă, în cazul încetării producţiei industriale utilizabile în domeniul militar.

În contextul crizei din Ucraina şi a sprijinului logistic şi militar acordat separatiştilor de către Moscova, controversa legată de exporturile de armament a reliefat că firmele germane vizate se bucură de sprijinul unor politicieni care fac parte din marea coaliţie guvernamentală din Berlin. Astfel, primul ministru bavarez şi lider al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Horst Seehofer, a respins propunerile restrictive ale celor care au cerut stoparea exporturilor de utilaje militare. Un grup de angajaţi ai unor firme vizate i-au şi trimis ministrului economiei Gabriel o scrisoare indignată, în care şi-au expus temerile. În replica sa, ministrul a spus că el înţelege teama celor care şi-ar putea pierde locurile de muncă, dar, a subliniat el, dacă urmăm logica lui Seehofer ar trebui să exportăm armament ruşilor. „Asta noi nu facem”, a spus vicecancelarul, „fiindcă Rusia este amestecată într-o situaţie conflictuală.“

Directorul executiv al Uniunii Industriei de Securitate şi Apărare, Georg Wilhelm Adamowitsch, a cerut marţi guvernului să adopte o linie clară în ceea ce priveşte politica de export a Germaniei. Branşa pe care o reprezintă, a spus Adamowitsch într-un interviu acordat postului naţional de radio, vrea să ştie ce poziţie adoptă guvernul federal, în viitor, faţă de acest subiect.

La nivel internaţional, Germania dispune de cele mai restrictive criterii de decizii prin care sunt reglementate exporturile de armament. Astfel, în Arabia Saudită, de pildă, n-au mai fost livrate tancuri.

Sancţiuni înăsprite contra Rusiei, a explicat Adamowitsch, nu ar afecta prea mult firmele producătoare de tehnologie militară. Avînd în vedere conflictul din Ucraina, el a mai spus că, în situaţia actuală, industria germană producătoare de utilaje militare susţine o linie severă faţă de Rusia.

Vice-preşedintele grupului parlamentar creştin-democrat, Michael Fuchs, a precizat într-un interviu difuzat luni de postul naţional de radio, Deutschlandfunk, că înăsprirea sancţiunilor contra Rusiei este inevitabilă. În ceea ce priveşte controversele ultimelor zile duse în jurul exportului de utilaje pentru construirea de armament, Fuchs a adoptat, însă, o altă poziţie decît vicecancelarul, Sigmar Gabriel. Fuchs a susţinut că propunerile lui Gabriel sunt nerealiste, deoarece stoparea unor exporturi către Franţa şi Anglia ar lovi, de pildă, şi industria producătoare de GPS-uri, strîns legată de tehnica de apărare.

Tehnologia de radionavigaţie - GPS - poate fi folosită şi în scopuri militare, chiar dacă este vorba despre instrumente civile.

Potrivit creştin-democratului Fuchs, cea mai eficientă sancţiune contra Rusiei ar fi reducerea importului de gaze din această ţară. Asta ar însemna pentru Moscova o reducere substanţială de valută.

După terminarea vacanţei de vară, a anunţat marţi radiodifuziunea germană, subiectul exporturilor urmează a fi discutat în cadrul unei conferinţe, iniţiate de creştin-socialul Seehofer, şi se va afla, de asemenea, pe agenda guvernului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG