Linkuri accesibilitate

Administrația Obama și războiul din Ucraina de est


Imaginile date recent publicității în Statele Unite
Imaginile date recent publicității în Statele Unite

Analiști politici cred că Occidentul nu este pregătit să treacă la alte formule de ripostă, cum ar fi sprijinirea militară a Ucrainei.

Statele Unite au facut publice dovezi fotografice ca atacuri asupra unor obiective din Ucraina sint lansate de pe teritoriul Rusiei. Care vor fi consecintele estimate ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pina acum, retorica americana a fost mai agresiva decit cea europeana, dar sanctiunile indreptate impotriva unor cercuri apropiate de Vladimir Putin si unor sectoare economice sint considerate palide. Presedintele Obama a ajuns la concluzia ca Putin se face vinovat pentru doborirea avionului malaezian de pasageri, cu 298 de victime „fie ca rusii au apasat pe tragaci, fie ca au facut-o separatisti rusi, pregatiti de Rusia”.

Luni, seful executivului american a stat de vorba la telefon cu lideri din Marea Britanie, Germania, Franta si Italia si s-a decis trecerea la noi sanctiuni, care sa afecteze anumite sectoare ale economiei ruse. Dar anumiti analisti politici cred ca Occidentul nu este pregatit sa treaca la alte formule de riposta, cum ar fi sprijinirea militara a Ucrainei. Motivul – spun ei – este ca presedintele Obama nu vrea sa angajeze America intr-un razboi, prin interpusi, impotriva Rusiei, asa cum s-a intimplat de numeroase ori, in timpul razboiului rece.

Lawrence Korb, de la Centrul pentru Progres American, din Wahington, a explicat ca daca Statele Unite ofera ucrainienilor echipament militar mai sofisticat, la fel va proceda si Putin, inarmind separatistii. Korb crede ca America va oferi Ucrainei informatii cu privire la locatiile separatistilor, armamentul de care dispun si ajutorul pe care-l primesc de la Rusia.

Nu toti sint de acord insa ca Obama va autoriza fie si furnizarea de informatii necesare ucrainienilor pentru a lua ca țintă instalatiile militare de care dispun separatistii. Intr-un articol, aparut in New York Times se arata ca Pentagonul si servicii de informatii americane lucreaza la un plan menit sa ofere astfel de informatii ucrainienilor, dar Casa Alba inca nu a autorizat aceasta propunere.

Anumiti experti cred ca presedintele Obama nu vrea sa riste sa-i ofere lui Putin ocazia de a se implica si mai mult in conflict, preferind sa lase o portita care sa-i permita acestuia sa iasa de pe scena ucraineana, evitindu-se accentuarea crizei. Nikola Gvosdev, un expert in raporturile ruso-americane, crede ca logica presedintelui Obama „pare sa fie ca tensiunea poate fi redusa daca Putin nu este impins intr-un colt”. Expertul crede ca Obama incearca sa cistige timp pentru a evita un angajament american mai profund, in Ucraina si un conflict cu Rusia. Gvosdev scrie ca Barack Obama este dispus sa se lase criticat, chiar si voci din propriul partid pentru a realiza aceste obiective. Korb nu crede ca raspunsul lui Obama la criticile ca are o politica externa slaba va fi un angajement mai amplu in Ucraina. „Am auzit aceleasi critici cu privire la Siria si apoi la Irak si Obama a ramas consecvent cu politica sa. Acum se vine cu aceleasi argumente, dar nu cred ca logica lui s-a schimbat”, a aratat expertul american.

XS
SM
MD
LG