Linkuri accesibilitate

Statele Unite spun că imagini din satelit arată bombardarea trupelor ucrainene din Ucraina de pe teritoriul Rusiei


În estul Ucrainei continuă luptele între armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi.

Departamentul de Stat a dat publicităţii pe 27 iulie patru pagini cu imagini care, susţine Washington, ar dovedi faptul că s-a tras săptămâna trecută din Rusia, peste graniţă, în Ucraina. Diplomația americană susține că ele documentează, se pare, urmele lăsate de exploziile şi obuzele lansate din Rusia.

Oficialitățile americane afirmă că imaginile ar dovedi că s-a tras între 21 şi 26 iulie.

Ministrul de externe rus Sergei Lavrov şi Secretarul de stat american John Kerry au discutat la telefon despre necesitatea încetării luptelor în estul Ucrainei. Pentru Moscova, criza din Ucraina este „o criză internă”

Departamentul de stat a relatat că Lavrov a respins teza americană că una din probleme, în estul Ucrainei, este că separatiştii primesc arme grele din Rusia. În discuţia telefonică, Kerry a cerut Rusiei să „pună capăt traficului de arme grele spre Ucraina şi să înceteze atacurile de artilerie peste graniţă, în Ucraina şi să facă eforturi reale pentru reducerea tensiunilor”.

Ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a trimis încă ieri seară, prin Twitter, imaginile publicate de Departamentul de stat.

În estul Ucrainei continuă luptele între armata ucraineană, care a lansat o nouă ofensivă, şi separatiştii pro-ruşi: se pare că cel puţin 13 persoane au murit, între care doi copii, la sfârşitul săptămânii.

Administraţia din Doneţk a vorbit numai de victime, dar nu a precizat care din părţi ar fi responsabilă de moartea civililor.

Din cauza luptelor care s-au intensificat în jurul oraşului Doneţk, duminică, o echipă internaţională de experţi a renunţat să mai meargă la locul unde se află resturile avionului malaiezian de pasageri, prăbuşit cu peste două săptămâni în urmă cu 298 de persoane la bord. Misiunea ar putea fi reluată când situaţia de pe teren se va calma, a declarat reprezentantul OSCE în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG