Linkuri accesibilitate

Primul ziar de investigaţie din R. Moldova, „Ziarul de Gardă”, a aniversat 10 ani de la înființare


Evenimentul a fost marcat într-un fel ieșit din comun.

Publicația a angajat 10 avocaţi, care, timp de trei ore, au oferit consultaţii juridice gratuite pentru cetăţeni. Relatează Alla Ceapai.

Prin această modalitate „Ziarul de Gardă” şi-a propus să pledeze, mai cu seama in ziua aniversarii, pentru accesul la o justiţie echitabilă într-o ţară ca Moldova unde, constata cu regularitate „Ziarul de Gardă”, sistemul de drept este măcinat de corupţie, iar încrederea în justiţie, potrivit mai multor studii şi sondaje, este foarte joasă. Directoarea săptămânalului de investigaţie, Alina Radu, se declara convinsa că articolele publicate în ziar timp de un deceniu au schimbat câte ceva în sistemul de drept din Moldova:

„ Dar am rămas încă cu un vid şi atunci am zis hai să încercam să organizăm o donaţie de consultanţă juridică pentru cei care în zece ani nu au reuşit să simtă gustul justiţiei.”

Aflând că vor putea fi consultaţi gratuit de către un avocat zeci de cetăţeni şi-au făcut timp în această zi de lucru pentru a veni la Biblioteca municipală din Chişinău, unde redacţia săptămânalului de investigaţie şi-a marcat aniversarea. Printre ei şi Ivan Rotaraş din raionul Râşcani, care de mai multă vreme bate pragul instanţei de judecată pentru că angajatorul nu mai vrea să-l primească la lucru fiindcă a atins vârsta de pensionare. Ivan Rotaraş tocmai şi-a povestit necazurile unui dintre avocaţi în speranţa că va fi sfatuit cum sa isi faca dreptate.

„E o speranţa. Pentru un om când se îneacă se anină şi de un fir de iarbă. Am venit aici cu nădejde, pentru că nu ne permitem să angajăm un avocat, nu dispunem de bani,eu primesc o pensie de 750 de lei.”

Unul din cei 10 avocaţi angajaţi de „Ziarul de Gardă”, Valeriu Pleşca, spune că oamenii s-au adresat cu diverse probleme, de la cele civile, până la cele penale. Majoritatea dintre ei sunt foarte necăjiți, spune avocatul:

„Uneori avocaţii trebuie s-o facă şi pe gratis. Avocaţii percep onorariu pentru un lucru care îl fac. Este un lucru plătit şi avocaţii din altă parte nu sunt plătiți. Dar folosind diferite ocazii, inclusiv care au fost organizată de „Ziarul de Gardă”, poţi face un lucru bun pentru anumiţi oameni care nu au posibilitate să beneficieze de servicii calificate a avocatului. ”

La plecare oamenii păreau a fi mult mai optimişti. Mulţi dintre ei mi-au spus că deşi nu au reuşit să-şi rezolve în totalitate necazurile, cel puţin a apărut luminiţa din capătul tunelului şi că vor continua cu mai multă insistenţă să-şi caute dreptatea. Dar şi mai mult i-a încurajat că cineva a vrut să le asculte necazurile.

„Ziarul de Gardă” se numără printre puținele instituţii media din Moldova care mereu şi-a aplecat urechea la problemele oamenilor de rând, asumându-şi o formă concretă de responsabilitate socială. Motiv din care redacţia este aproape zilnic vizitată de cetăţeni sau primeşte scrisori de la aceştia, spune Alina Radu:

„Pentru noi asta a fost sensul relației cu cititorul - cineva gândindu-se la noi sa aşezat, a lăsat totul şi a scris. Acum sincer vorbind suntem deja suprasolicitaţi. Noi nu mai reuşim să facem faţă fluxului de solicitări din partea cetăţenilor pentru că suntem totuşi o redacţie mică, dar încrederea lor este probabil foarte mare fiindcă ei vin şi ne solicită din nou şi din nou să intervenim, să scriem despre cazurile lor, să comunicăm şi altora despre ce li se întâmplă, să le oferim consultanţă în problemele pe care le au ei.”

Am întrebat-o pe Alina Radu cum a reuşit să reziste timp de 10 ani ziarul incomod multor politicieni şi funcţionari:

„A fost posibil să rezistăm doar pentru că nu ne-am pus niciodată un număr de ani în faţă. Am zis că vom rezista atâta cât e posibil şi am ales cel mai greu gen de jurnalism - jurnalismul de investigaţii, pentru că am simţit că e nevoie de acest gen de presă în Moldova. Desigur că am avut tot spectrul de probleme în aceşti toţi zece ani, de la ameninţări directe pentru reporterii care făceau investigații, până la procese judiciare nenumărate. Dar am rămas toţi vii, toţi în picioare şi credem noi şi cu nişte succese. ”

De când a apărut acum 10 ani, „Ziarul de Gardă” a rămas fidel scopului propus iniţial: de a dezvălui nedreptăţi, abuzuri, fraude şi de a demasca pe cei corupţi, fiind primul ziar de investigaţie din Moldova.

XS
SM
MD
LG