Linkuri accesibilitate

Artiom Filipenco: „Consider că paralelele dintre Partidul Comuniştilor din Moldova şi cel Comunist din Ucraina nu îşi au locul”


Belarus - (Not so) merry pictures, Communist party ban in Ukraine
Belarus - (Not so) merry pictures, Communist party ban in Ukraine

Alla Ceapai în dialog cu directorul Institutului Național de Studii Strategice din Odesa.

Marţi, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat amendamentul care legitimează retroactiv, decizia spicherului Parlamentului de a dizolva fracţiunea comunistă, după ce aceasta pierduse cam două treimi din deputaţi. Comuniştii sunt acuzaţi că prin politica lor pro-moscovită sprijină indirect şi mişcarea separatistă din estul Ucrainei. Iar joi, un tribunal din Kiev a început să analizeze cererea de interzicere a partidului comunist. Aceste evenimente începe interviul realizat de Alla Ceapai cu Artiom Filipenco, director la Institutul National de Studii Strategice din Odesa.

Artiom Filipenco: „Sunt câţiva factori. Primul este că o parte dintre comunişti, chiar anumite structuri ale Partidului Comunist, au susţinut separatiștii din estul Ucrainei. Al doilea factor este cel electoral. Coaliţia de guvernare din Rada Supremă practic s-a dizolvat, deci a fost pornit mecanismul alegerilor parlamentare anticipate. Partidul Comunist din Ucraina are totuși un anumit segment de electorat, inclusiv în regiunile din sud şi din est. Respectiv, ieşirea Partidului Comunist din lupta politică permite în mare parte diminuarea forţelor anti-ucrainene, anti-statale. Un al treilea factor este unul simbolic. Ucraina tinde acum spre renaştere, tinde să-şi construiască o nouă societate. Iar Partidul Comunist, în multe, simbolizează trecutul. Şi cel mai probabil în noua Ucraină nu va mai exista loc pentru o aşa relicvă a trecutului cum este Partidul Comunist.”

Europa Liberă: Câtă popularitate are în prezent Partidul Comunist din Ucraina?

Artiom Filipenco: „În prezent, popularitatea partidului nu este la fel de mare ca în anii trecuţi. Acest lucru este determinat de mai mulţi factori, inclusiv de faptul că multe lozinci ale Partidului Comunist, inclusiv problematica limbii ruse, au fost preluate de partidul care are relaţii mai strânse cu Rusia şi anume Partidul Regiunilor aflat la guvernare până în februarie. Pe deasupra, electoratul comuniştilor fizic se împuţinează în mod inevitabil, întrucât în mare parte este compus din oameni nostalgici pentru trecutul sovietic. Cu toate acestea, Partidul Comunist a reuşit să acceadă în Parlament şi să joace un anumit rol în procesele politice până în ultimul moment.”

Europa Liberă: Cât de comparabili sunt comuniştii ucraineni, cu cei din Republica Moldova?

Artiom Filipenco: „Nu cred că sunt comparabili. Nu aş face asemenea paralele. În primul rând, pentru că PCRM s-a manifestat în perioada guvernării ca un partid statalist, ca un partid care promova interesele statului. E absolut limpede că, în mare parte, acel sistem care a fost construit în Moldova nu se deosebea esenţial de sistemele din alte state post-sovietice, era aceeaşi corupţie, aceeaşi dominaţie oligarhică, aceeași politică antidemocratică. Cu toate acestea, PCRM a reuşit să facă pentru Moldova şi paşi pozitivi. Anume pe timpul guvernării comuniste Moldova a obţinut ieşire la Dunăre, a fost construit portul din Giurgiuleşti. Mulţi uită că însuşi PCRM a iniţiat procesul de eurointegrare. Altceva este că PCRM a demonstrat multă inconsecvenţă. Judecând după disensiunile şi procesele ce au loc acum în interiorul PCRM este evident că partidul deja se află într-o criză profundă. Cât priveşte Partidul Comunist din Ucraina, de la bun început acesta era axat în primul rând pe reconstituirea Uniunii Sovietice, chiar şi dacă într-o formă nouă, pe o uniune a popoarelor slave, iar ulterior a susţinut aderarea la Uniunea Vamală, în acelaşi timp promova foarte activ o retorică anti-europeană, anti-Nato, anti-americană. Prin urmare, consider că paralelele dintre Partidul Comuniştilor din Moldova şi cel Comunist din Ucraina nu îşi au locul.”

Europa Liberă: Dar cum au reuşit ucrainenii ceea ce nu ar fi reuşit poate până la Maidan şi până la situaţia în care se află acum Ucraina, mă refer la marginalizarea Partidului Comunist, şi de ce s-au poticnit declaraţii anti-comunişti moldoveni, care au încercat în repetate rânduri să interzică simbolurile comuniste şi chiar în lozincile electorale promiteau o Moldovă fără comunişti?

Artiom Filipenco: „PCRM şi aşa îşi pierde membrii şi susţinătorii. În al doilea rând, pentru prezentarea în Ministerul Justiției organele de forţă ucrainene aveau suficient material despre participarea reprezentanţilor comunişti în acţiuni separatiste. Din câte cunosc nimic asemănător nu se urmăreşte la PCRM. Ei totuşi nu promovează acţiuni anti-statale pronunţate, precum o făceau parte din comuniştii ucraineni, inclusiv în estul ţării. Cu siguranţa există riscul că la viitoarele alegeri parlamentare PCRM chiar dacă nu îşi va lua revanşa, va acumula un procent destul de semnificativ de voturi pentru a bloca în continuare cursul european al Moldovei. Cu toate acestea, deocamdată, nu există premise pentru a interzice PCRM.”

XS
SM
MD
LG