Linkuri accesibilitate

Un climat regional dificil pentru negocierile americane de încetare a ostilităților între Israel și Hamas


Negocierile reflectă lupta pentru putere între Egipt si Qatar, fiecare încercînd să-și sporească influența în regiune.

Incercarile secretarului de stat American, John Kerry sa obtina incetarea ostilitatilor in Gaza se lovesc de un climat regional nepropice. Corespondent Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de stat John Kerry are de infruntat, pe linga climatul de violenta intre israelieni si palestinieni, si neincrederea care se manifesta intre puteri regionale: Egipt, Turcia si Qatar. Kerry s-a deplasat in Orientul Mijlociu pentru a incerca sa gaseasca o solutie.

Odata ajuns la Cairo insa seful diplomatiei americane a avut de facut fata unor obstacole care i-au ingreunat misiunea. Observatori politici sustin ca John Kerry are un rol de jucat pentru ca, indiferent de reducerea influentei americane in regiune, persista impresia ca America este singura putere, in afara partilor implicate, in stare sa rezolve astfel de situatii de conflict in Orientul Mijlociu.

Ce complica eforturile lui John Kerry? Tranzitia politica din Egipt, tara care in trecut a jucat un rol vital in oprirea violentelor intre israelieni si palestinieni. Apoi, ambitiile de putere regionala ale guvernului cu radacini islamiste, de la Ankara. In sfirsit, rolul Qatarului – tara extrem de bogata, care-l gazduieste pe liderul Hamas, Khaled Mashaal, si care a cheltuit o multime de bani pentru a-si mari rolul in regiune.

Negocierile sint de fapt lupta pentru putere intre Egipt si Qatar, fiecare incercind sa fie recunoscut ca cel care a oprit violenta si ca o consecinta sa-si mareasca rolul in regiune. Turcia pe de alta parte a sprijinit, ca si Qatar-ul, Fratia Musulmana cind aceasta s-a aflat la putere in Egipt si acum este ostila fostului comandant militar egiptean care a devenit presedintele tarii.

Raporturile Egiptului cu Hamas s-au inrautatit si ele, pentru ca Hamas este inrudit cu Fratia Musulmana. Qatar si Turcia sprijina Hamas. Kerry incearca sa faca fata acestui context complicat, el s-a intretinut recent cu premierului israelian Benjamin Netanyahu, cu ministrul turc de externe Ahmed Davutoglu si cu seful diplomatiei din Qatar, Khalid bin Mohamed al-Attyah.

Kerry incearca sa convinga Hamas sa accepte un plan de incetare a focului, propus de Egipt si initial respins de miscarea militanta. Este un mesaj pe care secretarul de stat trebuie sa-l comunice indirect, prin Turcia si Qatar, pentru ca Statele Unite considera Hamas o organizatie terorista si in consecinta nu trateaza cu aceasta. Pina acum nu sint semnale ca Turcia si Qatar ajuta, premierul Erdogan, care e in campanie electorala, spunind ca nu intelege politica americana in regiune. Israelul priveste catre partenerul sau traditional in lumea araba, Egiptul si respinge mediere din partea Turciei si Qatarului.

XS
SM
MD
LG