Linkuri accesibilitate

„Un război de 150 de milioane de dolari” (Ziarul de Gardă)


„Facilităţi în vamă, găuri în buget” (Adevărul).

Un război de 150 de milioane de dolari”, este titlul editorialului semnat de Petru Grozavu în „Ziarul de Gardă”. Autorul are în vedere fireşte războiul economico-comercial impus de Rusia. După ce pompează anual între 500 și 600 de milioane de dolari în regimul de la Tiraspol, pe aceasta nu o costă nimic să ne mai servească la „desert” și o porție de război economic, scrie în context autorul. Situația e cu totul alta pentru Moldova, unde agricultura a rămas motorul principal al economiei, mai notează Petru Grozavu.

Citându-l pe Daniel Constantin, ministrul Agriculturii din România, jurnaliştii portalului „Agora” scriu că România şi alte state UE caută soluţii de depozitare a unei cantităţi de circa 70.000 de tone de fructe produse de fermierii din Republica Moldova, în special mere şi prune, precum şi a viitoarei recolte de struguri. Un efort pentru a sprijini fermierii în faţa dificultăţilor de la pierderea pieţei ruse, până când produsele vor putea fi vândute pe piaţa europeană fără taxe vamale. Termenul, dacă nu va fi grăbit, ar fi 1 octombrie.

O anchetă a reporterilor de la „Adevărul” constată, pe exemplul internatului pentru copii cu nevoi speciale din Visoca, Soroca, că într-un sistem educaţional moştenit din URSS, copiii cu nevoi speciale din internate muncesc de mici în agricultură pentru a deveni zilieri după absolvire. În Visoca, generaţii întregi prelucrează încă din anii ’80 un lot de 13 hectare, muncind şi în afara orelor, în timp ce bugetul anual al şcolii este de câteva milioane de lei. Problema ar fi cunoscută autorităţilor întrucât în rapoartele Centrului pentru Drepturile Omului exploatarea prin muncă ar fi una dintre problemele copiilor din instituţiile educative speciale.

Facilităţi în vamă, găuri în buget”, este titlul articolului semnat de Ion Preaşca în „Adevărul” – un articol ce demonstrează, pe datele unui audit al Curţii de Conturi, că bugetul de stat ratează anual venituri de miliarde de lei din cauza scutirilor de la plata TVA, acordate cu generozitate de Guvern şi Parlament. Observaţia cea mai importantă: în perioada anilor 2009-2013 valoarea facilităţilor a crescut de 2,3 ori, mult mai rapid decât veniturile acumulate de Vamă.

„Adevărul” a aflat detalii şi despre descinderile Poliţiei, ieri, la sediul întreprinderii municipale Exdrupo. Administratorii întreprinderii sunt bănuiţi de delapidarea bugetului alocat de Primărie pentru întreţinerea şi repararea drumurilor din Chişinău. Acţiunea a fost făcută fără ştirea Primăriei care anul trecut a transferat în aceste scopuri întreprinderii 134 milioane de lei, urmând să mai transfere 120 de milioane anul acesta.

Treburile Primăriei sunt abordate şi într-un articol semnat de Victor Moşneag în „Ziarul de Gardă” intitulat „Cum se pierd terenurile publice”. Zeci de dosare în care juriștii municipiului nu și-ar fi onorat obligațiile pentru care sunt plătiți: fie nu se prezintă în instanța de judecată atunci când se examinează dosarul, fie nu depun recurs la multe hotărâri prin care Primăria este obligată să cedeze loturi de teren unor persoane private, fie îl depun peste termenul legal, pierzând astfel dosarul. „În acest fel, municipalitatea pierde zeci de terenuri fără a lupta cu adevărat pentru ele”, notează jurnalistul.

XS
SM
MD
LG