Linkuri accesibilitate

Parlamentul Bulgariei a aprobat demisia guvernului


Premierul bulgar astăzi la sosirea în Parlament.
Premierul bulgar astăzi la sosirea în Parlament.

Calea este deschisă spre alegerile anticipate, prevăzute pentru luna octombrie.

Parlamentul bulgar a votat azi demisia guvernului Plamen Oreșearski, dominat de foștii comuniști. În acest mod a fost deschisă calea spre alegerile anticipate ce vor avea loc, cel mai probabil, pe data de 5 octombrie.

După ce deputații au aprobat cu mare majoritate de voturi demisia guvernului, președintele Rosen Plevneliev a convocat liderii partidelor parlamentare. Procedura constituțională prevede trei tentative de formare a unui nou guvern. În cazul de fața însă procedura va fi extrem de scurtă întrucât liderii de partid și-au exprimat deja poziția în favoarea alegerilor anticipate. Parlamentul va fi dizolvat, va fi numit un guvern de serviciu și inaugurata campania electorală.

Cu un vot mai puțin de majoritatea simplă, guvernul Oreșearski a supraviețuit timp de un an datorită sprijinului neformal din partea ultranaționaliștilor din „Ataka”. După retragerea, în urmă cu două săptămâni, a acestora din Parlament zilele guvernării au fost numărate.

În ultimele 14 luni Bulgaria s-a aflat practic într-o permanentă criză politică. Primele decizii ale guvernului privind numirea în posturi cheie a unor persoane compromise au provocat proteste civice fără precedent în istoria tranziției bulgare.

Încercarea lui Oreșearski de a relansa proiectele energetice comune cu Rusia printre care gazoductul de „South Stream” a fost blocată de Comisia europeană. Finalul guvernării a fost marcat de o gravă criză bancară. Socialiștii au respins ideia guvernului de a fi majorată datoria de stat cu echivalentul a aproximativ 2,8 miliarde euro. În acest mod ei au trecut practic în opoziție.

Acum în sondaje conduce partidul Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei /GHERB/ al ex-premierului Boiko Borisov urmat la mare distanță de foștii comuniști și de partidul turc. Șansa formării unui guvern monocolor după alegerile din 5 octombrie este însă minimă. Analiștii prognozează o coaliție GHERB-Blocul reformator de dreaptă și – sub un mare semn de întrebare - MDL – partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

XS
SM
MD
LG