Linkuri accesibilitate

„Este războiul lumii întregi împotriva lui Putin”


Participanții la operațiunea antiteroristă din vestul Ucrainei spun că împotriva lor luptă ruși, înarmați cu armament rusesc,

Un articol de Vladimir Ivahnenko și Svetlana Pavlovade la Radio Svoboda tradus de Lina Grâu.

Ca răspuns la insistențele Radei Supreme de a introduce stare de război în vestul Ucrainei, șeful statului, Petro Poroșenko, le-a explicat deputaților de ce este împotriva acestei decizii. Potrivit președintelui, dacă va fi anunțată starea de război în țară vor fi interzise livrările de armament necesar pentru menținerea capacității de luptă a armatei naționale, la fel, va deveni imposibilă susținerea Ucrainei de către Fondul Monetar Internațional, fără creditele căruia economia nu va ieși din criză. Ce cred însă despre cererea de a decreta stare de război și despre argumentele puterii militarii din forțele Operațiunii Antiteroriste, aflați în zona de conflict? Iată ce spune comandantul detașamentului 4 al batalionului Dnepr, activist al Maidanului, Vladimir Parasiuk:

Vladimir Parasiuk: „Starea de război trebuie introdusă pentru că la noi în țară se desfășoară un război, la noi mor oameni. Noi înțelegem că economia este un lucru foarte important, dar viața soldaților noștri este și mai importantă. Acum, Operațiunea Antiteroristă se confruntă cu multă birocrație, iar dacă va fi stare de război, va fi un format cu totul diferit al luptei noastre cu dușmanul. În acest caz, armata noastră va putea acționa mai activ, lovind pozițiile dușmanului. Și sunt convins că dacă va fi stare de război, toate țările lumii ne vor ajuta, nu vor interzice livrările de armament pentru noi”.

Pe 23 iulie președintele Petro Poroșenko a semnat legea adoptată marțea trecută de Rada Supremă cu privire la mobilizarea parțială. Potrivit experților militari, cel de a treilea val de mobilizare ar trebui să crească numărul de militari ai Operațiunii Antiteroriste cu 60 mii, adică mai mult decât dublu. Vladimir Parasiuk le cere autorităților ucrainene să-i trimită în zona de conflict armat nu pe recruți, ci pe deputați:

Vladimir Parasiuk, adresîndu-se protestatarilor de pe Maidan, 21 februarie 2014
Vladimir Parasiuk, adresîndu-se protestatarilor de pe Maidan, 21 februarie 2014

Vladimir Parasiuk: „Autoritățile și generalii trădători trebuie să înțeleagă că patriotul ucrainean, soldatul ucrainean nu este doar o resursă – este un om, care are suflet. Asistăm la o nouă etapă de mobilizare, dar așa și nu am ajuns vă vedem o conducere bine organizată a operațiunii, nu există un comandament ca atare. Segmentul de frontieră cu Rusia este ținut de un grup de tineri obișnuiți, care și-au asumat inițiativa și adoptă singuri decizii. Autoritățile trebuie să-i dea soldatului tot de ce are nevoie: vestă antiglonț, cască, ghete. Iar să aducă aici recruți care vor deveni carne de tun nu are rost. Au dreptate mamele care pichetează centrele de recrutare și cer să fie mobilizați toți, inclusiv fiii ștabilor. Vreau să spun că acest război se va încheia cu victoria noastră și când vom reveni în orașele noastre acești corupți și acești funcționărași vor răspunde. Eu sunt pentru ca sa fie mobilizați aici, în zona de acțiuni militare, toți deputații – începând cu cei din Rada Supremă și până la cei din consiliile locale. Fiecare deputat este o slugă a poporului și în acest moment ei au posibilitatea să demonstreze cine sunt cu adevărat. Mergeți și apărați Patria!”

Europa Liberă: Mass media pro-Kremlin susține că în Donbass ucrainenii luptă împotriva ucrainenilor. Cât de mulți militari ruși și mercenari sunt în zona acțiunilor militare?

Vladimir Parasiuk: „Sunt foarte mulți mercenari veniți din Rusia. Adesea îi luăm ostatici. Sunt cetățeni ruși și militari ai armatei ruse. În timpul interogatoriilor dau nume de comandanți – ofițeri activi ai armatei ruse. Federația Rusă continuă să trimită aici insurgenți și armament. În ajun am văzut cu ochii noștri cum două complexe Grad au traversat frontiera noastră dinspre Rusia, au tras asupra pozițiilor noastre și au revenit înapoi. Desigur că sunt și oameni de-ai noștri, dacă pot fi numiți așa, care luptă împotriva propriului popor, dar ei luptă pentru bani”.

Europa Liberă: Există informații potrivit cărora la frontiera ucraineană sunt concentrate noi forțe militare ruse, inclusiv din zona Transbaikal și din Orientul Îndepărtat. Ce cred cei din cadrul Operațiunii Antiteroriste despre probabilitatea unei intervenții militare de amploare a trupelor ruse în Ucraina?

Vladimir Parasiuk: „Avem nevoie de susținerea Europei, a SUA. Nu mai este doar războiul Ucrainei, ci al lumii întregi, împotriva lui Putin. A fost doborât Boeingul malaiezian, au murit aproape 300 de oameni. Și responsabil de asta este

Toată lumea trebuie să înțeleagă că poporul ucrainean luptă cu un ocupant care vrea să creeze un nou imperiu.

președintele rus. Toată lumea trebuie să înțeleagă că poporul ucrainean luptă cu un ocupant care vrea să creeze un nou imperiu. Da, Putin poate introduce trupe și poate începe un război adevărat împotriva Ucrainei. Puterea lui este în petrol și gaze și eu cred că el se teme de război pentru că în acest caz nu va putea vinde în țările Europei și va pierde mulți bani. Și Ucraina, și Europa trebuie să înțeleagă un lucru: când există o posibilitate de a pune presiune pe Rusia, acest lucru trebuie făcut imediat, fără a trage de timp. Toată lumea s-a lămurit că avionul malaiezian de pasageri a fost doborât de o instalație de rachete rusească, operată de militari ruși. Anume acum Occidentul trebuie să pună presiune asupra lui Putin prin sancțiuni economice. Liderul rus a făcut prea multe greșeli cât a fost la putere. Cel mai probabil, Putin planifica să rupă cu ușurință o parte din Ucraina și nu se aștepta la o rezistență, la o consolidare și o unitate atât de mare a ucrainenilor”, spune comandantul detașamentului 4 al batalionului Dnepr, activist al Maidanului, Vladimir Parasiuk.

Corespondentul serviciului ucrainean al Europei Libere, Dmitrii Șurhalo, care se află la una dintre bazele batalionului de voluntari Aidar în regiunea Lugansk, spune că în ultimele zile batalionul a înregistrat pierderi.

Dmitrii Șurhalo: „Astăzi militarii bazei își iau rămas bun de la cei căzuți. Dar pot spune că starea de spirit a luptătorilor în ultimele zile nu s-a schimbat aici. Chiar dacă au fost pierderi, totuși sunt mulți voluntari noi. Și nu se poate spune că cineva ar evita să meargă pe prima linie. Din contra – își doresc să meargă acolo. Cei nou-veniți și fără experiență bineînțeles că nu sunt lăsați, aceștia trebuie să treacă o anumită pregătire, să exerseze trasul cu arma. Catastrofa Boeingului și pierderile suferite nu au demoralizat oamenii. Batalionul Aidar unde mă aflu este o unitate de voluntari. Aici cea mai mare parte sunt localnici, dar sunt și luptători din alte părți ale Ucrainei”.

Europa Liberă: Ce trăsături comune au voluntarii – poate vârsta, starea socială?

Dmitrii Șurhalo: „Oamenii sunt foarte diferiți. Două grupuri de bază sunt locuitorii din regiunile Donețk și Lugansk, precum și oamenii care au fost pe Maidan în această iarnă, iar apoi au mers să lupte pentru integritatea teritorială și independența Ucrainei”.

Europa Liberă: Cum comunică între ei aceste două grupuri, nu apar divergențe?

Dmitrii Șurhalo: „Există diferite probleme, dar divergențe între oameni nu sunt. Localnicii din localitățile din împrejurimi, cele care se află sub controlul separatiștilor de obicei nu vor să fie filmați. Ei sunt foarte îngrijorați de soarta apropiaților lor”.

Europa Liberă: S-a schimbat ceva în acțiunile separatiștilor din ultimele zile?

Dmitrii Șurhalo: „Luptătorii spun că separatiștii se opun cu înverșunare. Adjunctul batalionului a vorbit cu militarii și i-a avertizat că luptele pentru Lisiciansk vor fi foarte grele. El spune că militarii trebuie să se pregătească foarte serios”.

XS
SM
MD
LG