Linkuri accesibilitate

Zi de doliu naţional în Olanda


În Olanda au sosit de la Harkov, din estul Ucrainei, două avioane, transportând rămăşiţele unora dintre victimele accidentului aviatic de săptămâna trecută. 193 de victime, din cele 298, erau cetăţeni olandezi.

Două avioane care au transportat rămăşiţele pământești ale victimelor avionului malaiezian prăbuşit în estul Ucrainei săptămâna trecută au ajuns la Eindhoven, în Olanda. A fost un avion australian şi un altul olandez. Este vorba de cadavrele a 40 dintre pasagerii zborului malaiezian MH17. Se aşteaptă ca până la sfârşitul săptămânii cadavrele tuturor cetăţenilor olandezi să fie repatriate.

Procesul de identificare a victimelor este complicat si îngreunat de faptul că echipele de experţi nu au avut acces imediat la locul tragediei, regiunea fiind sub controlul separatiştilor pro ruşi.

Premierul Australiei, Tony Abbott, care a pierdut 27 de concetățeni în tragedia de joia trecută a declarat astăzi la Canberra că modul in care s-au desfăşurat până acum investigațiile a fost neprofesionist şi şi-a exprimat îngrijorarea că nu este încă posibil să se ştie câte cadavre ale victimelor au fost recuperate şi ce s-ar putea întâmpla cu cele care nu au fost încă recuperate în vara toridă şi într-o zonă care nu este controlată de autorităţile de la Kiev.

„Până acum investigația a fost lipsita de profesionalism şi datorăm familiilor victimelor şi nouă înșine să facem tot ce este posibil pentru a recupera rămăşiţele pământești ale celor din avion.”

În avion au fost 298 de oameni, dintre care 193 olandezi. În Olanda astăzi este zi de doliu. La aeroportul din Eindhoven cele doua avioane au fost întâmpinate de regele şi regina Olandei - Willem Alexander şi Maxima, şi de premierul ţării Mark Rutte şi alţi oficiali guvernamentali olandezi.

O singură trompetă a intonat un cântec ce se foloseşte de obicei pentru olandezii morţi in războaie.

Pe aeroport fluturau steagurile ţărilor care au pierdut cetăţeni în avionul MH17 la 17 iulie.

Rudele celor morţi au fost prezente şi ele la ceremonie, dar într-un loc depărtat de presă.

Ceremonia s-a desfăşurat cu mare demnitate, iar fiecare coșciug din cele 40 cu trupurile ce au putut fi recuperate până acum din estul Ucrainei au fost duse de militari olandezi până la maşinile funerare care vor merge într-o singură coloană oficială însoţită de motociclete până la locul in care rămăşiţele pământești vor fi examinate de experţii anatomo-patologi.

În apropiere de locul tragediei
În apropiere de locul tragediei

Până ce vor fi însă identificate cadavrele va trece o lunga perioada de timp, scrie agenţia Associated Press care o citează pe mama unui tânăr ce a murit in acest avion împreună cu prietena sa. Silede Fredriks Hoogzand spune că va avea de aşteptat 5 luni până să fie identificat fiul sau, dar că cea mai cumplită perioada a fost cea în care a aşteptat ca rămăşiţele pământești ale victimelor să fie adunate de la locul catastrofei şi să fie transportate cu trenul la Harkov. „A fost un coșmar”, spune femeia.

Ministrul olandez de externe, Frans Timmermans, a declarat că aproape fiecare familie din Olanda a avut un cunoscut, o rudă sau un prieten în avionul prăbuşit săptămâna trecuta in estul Ucrainei.

O ceremonie memorială în linişte este anunţată pentru această seara în piaţa centrala din Amsterdam, în fata palatului regal.

Zi de doliu naţional în Olanda
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:21 0:00

Potrivit unui sondaj publicat astăzi de cotidianul De Telegraaf, 78% dintre olandezi sunt pregătiţi să fie impuse sancţiuni mai dure Rusiei pentru rolul jucat în criza ucraineană, chiar dacă aceste sancţiuni ar afecta şi economia olandeză.

Intre timp, agenţia de securitate olandeză a anunţat că echipa internaţională de 24 de experţi care investighează prăbuşirea avionului nu a avut acces la locul catastrofei pentru că nu li s-a garantat securitatea. Echipa investighează şi dacă datele din cutiile negre ale avionului nu au fost falsificate şi revăd şi întregul proces de luare a deciziei despre ruta pe care a ales-o avionul şi listele de pasageri.

XS
SM
MD
LG