Linkuri accesibilitate

Liderii ţărilor NATO din centrul și estul Europei discută la Varşovia


Rostyslav Kramak: „Se poate aştepta ca la summit-ul NATO din septembrie va exista o poziţie comună faţă de evenimentele de ultimă oră.”

Președinții țărilor NATO din centrul și estul Europei s-au întrunit astăzi la Varșovia, la iniţiativa preşedintelui polon Bronislaw Komorowski, pentru a discuta situația din Ucraina și agenda summit-ului NATO din toamnă din Țara Galilor. Pe agenda discuţiilor s-au aflat subiecte precum nevoia sporirii bugetelor pentru apărare, dar şi a unui răspuns ferm euroatlantic la tragedia aeronavei Malaysia Airlines doborâtă joia trecut în estul Ucrainei. I-am solicitat detalii corespondentul Europei Libere, Rostyslav Kramar, care a urmărit discuţiile de la Varșovia:

Rostyslav Kramak: „Scopul întâlnirii a fost elaborarea unei poziţii comune a acestor state referitoare la evenimentele din estul Ucrainei. Preşedintele polon i-a îndemnat pe preşedinţii acestor state să se pună de acord ca la summit-ul NATO să aibă o părere consolidată. Situaţia geopolitică s-a schimbat în legătură cu evenimentele din Ucraina, iar asta ar trebui să determine statele NATO să-şi sporească bugetele de apărare. Exemplul statelor ca Polonia sau Estonia care alocă pentru apărare câte 2% din PIB ar trebui să fie urmat şi de alte state ale regiunii, întrucât asta ar fi o garanţie a păcii în această regiune. În general, preşedinţii care au sosit la această întâlnire au fost de acord cu poziţia domnului Komorovski, aşa că se poate aştepta ca la summit-ul NATO din septembrie va exista această poziţie comună faţă de evenimentele de ultimă oră.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să aştepte statele partenere NATO din estul Europei, precum Moldova, Ucraina, de la acest summit? Vor fi ele invitate sau nu, vor exista mecanisme noi prin care NATO ar putea sprijini mai puternic aceste state în reformarea sistemelor lor de securitate?

Rostyslav Kramak: „Am auzit astăzi comentarii din care ar rezulta, într-adevăr, că state precum Polonia găsesc necesar să existe un suport mai consistent pentru Ucraina din partea statelor NATO. Sau pentru alte ţări care se simt ameninţate. În particular s-au făcut auzite şi comentarii potrivit cărora Ucraina ar trebui să fie sprijinită nu doar moral, ci şi cu armament. În ce măsură se va discuta despre asta la summit-ul NATO nu este clar, dar din partea politicienilor polonezi se pot auzi astfel de păreri.”

Europa Liberă: S-a vorbit poate despre o eventuală oferire a unui statut special statelor partenere din această regiune, statut care ar permite un sprijin mai consistent din partea NATO?

Rostyslav Kramak: „În culisele summit-ului într-adevăr se fac auzite astfel de propuneri. Ca partenerelor estice ale NATO să le fie oferit un statut special care să tempereze agresiunea crescândă a Rusiei faţă de ele. Şi s-ar putea ca situaţia de la graniţa ruso-ucraineană să determine avansarea unei astfel de idei.”

Europa Liberă: Potrivit știrilor, într-o convorbire telefonică dintre preşedintele american şi cel polon din ajunul acestei reuniuni s-a vorbit despre un răspuns la tragedia aviatică din Ucraina. Despre ce fel de răspuns este vorba?

Rostyslav Kramak: „Domnul Komorowski a vorbit astăzi despre această tragedie în termeni extrem de fermi. În general, limbajul politicienilor polonezi în legătură cu această tragedie devine tot mai clar. Se poate observa că tot mai des se dă de înţeles că Polonia şi alte state din regiune văd vina Moscovei în ceea ce se întâmplă astăzi în estul Ucrainei, în ceea ce s-a întâmplat în spaţiul aerian ucrainean. În general, politicienii polonezi cred că Ucraina trebuie să primească un sprijin mult mai consistent în faţa confruntărilor pe care le are de suportat la hotarul cu Rusia.”

XS
SM
MD
LG