Linkuri accesibilitate

Antrenori şi promisiuni


Van Gaal, antrenorul Olandei, a acceptat oferta englezilor şi a sosit săptămîna trecută la Manchester, cu planuri evidente de schimbare.

Cupa Mondială încheiată acum două săptămîni în Brazilia continuă prin consecinţe. E vorba mai întîi şi mai întîi de marea problemă a Naţionalei braziliene, distrusă în meciurile cu Germania şi Olanda. Evident, Felipe Scolari, fostul antrenor al Braziliei, nu putea supravieţui dezastrului şi a fost concediat fără zgomot, imediat după încheierea Mondialelor. Însă Brazilia e o echipă neobişnuită, o instituţie de nivel naţional. În Brazilia, numirea unui Prim Ministru sau alegerea unui Preşedinte pot trece mai mult sau mai puţin comentate. Numirea unui nou antrenor al Naţionalei e cu totul altceva, mult peste ce poate însemna un nou Preşedinte sau Prim Ministru.

Federaţia braziliană a avut de rezolvat, mai întîi, dilema: străin sau brazilian? Credinţa în valoarea internă a fotbalului brazilian e extrem de puternică, chiar şi după eşecul catastrofal de la Mondiale, iar apariţia unui regizor străin e percepută ca un semn de slăbiciune şi, chiar, umilinţă. În consecinţă, căutările s-au fixat aproape imediat pe un antrenor brazilian. Numirea oficială e iminentă. Toate indiciile şi speculaţiile duc la Dunga. Dacă va fi aşa, decizia e contradictorie. Dunga nu e soluţia de ruptură, aşteptată după falimentul sistemului. Fostul mare internaţional brazilian a cucerit Mondialele ca jucător-căpitan, în 1994 dar are în palmares şi eşecul din 2010, cînd Brazilia antrenată de Dunga a fost eliminată în sferturi.

Ultima experienţă de antrenor a lui Dunga s-a încheiat tot rău. Internacional Porto Alegre l-a concediat pentru lipsă de rezultate. A doua numire a lui Dunga la Naţională nu se sprijină pe argumente evidente. În cei patru ani în care a antrenat Brazilia, Dunga a imprimat un stil de joc prudent şi defensiv, ceea ce nu e tocmai diferit de ideile aplicate de Scolari, proaspătul concediat. Apoi, Dunga a dovedit la Mondialele din 2010 că e un antrenor cu probleme de temeperament şi de relaţii cu jucătorii. Izbucnirile nervoase ale lui Dunga au fost vizibile la meciurile Cupei Mondiale 2010. Soluţia Dunga nu e garantat rea dar e greu de crezut că schimbarea de atitudine şi încrederea pe care o caută brazilienii va fi adusă de un antrenor care vine, totuşi, din vechiul sistem.

Experienţa olandezului Louis van Gaal e complet opusă. Adus la Naţională cu un an înainte de Mondiale, van Gaal a pornit însoţit de scepticism. În mai puţin de un an, noul antrenor a reuşit să schimbe complet modelul tactic, atitudinea jucătorilor şi atmosfera de la Naţională. Olanda a jucat cu o inteligenţă şi o capacitate de inovare remarcabile. Eliminată în sferturi, la penalty-uri, Olanda a fost una din cele mai bune echipe ale turneului. Van Gaal era, însă, deja angajat într-un nou proiect. El a semnat, înainte de Mondiale, un contract cu Manchester United, unul din marile cluburi ale lumii, dar şi un club în criză după căderea ce a urmat retragerii legendarului Alex Ferguson. Un an şi ceva de mediocritate sub conducerea lui David Moyes a împins Manchester la măsuri radicale. Van Gaal a acceptat oferta englezilor şi a sosit săptămîna trecută la Manchester, cu planuri evidente de schimbare. Nu e clar ce noutăţi vor apărea în lot, dar speculaţiile merg în direcţia unui contract pentru Hummels, stoperul Borussiei Dortmund, care a făcut o Cupă Mondială excepţională în Brazilia. Campionatul englez începe peste cîteva săptămîni dominat de pariul van Gaal. Va reuşi marele antrenor olandez să pună capăt declinului? Experienţa anterioară şi atmosfera degajată imediat după sosire promit mult.

XS
SM
MD
LG