Linkuri accesibilitate

Eforturi diplomatice americane pentru un armistițiu în Gaza


Gaza City 21 iulie 2014
Gaza City 21 iulie 2014

„A rămîne pasiv nu este o opțiune, în condițiile în care oameni mor în conflict zi de zi”.

Secretarul de stat american John Kerry s-a deplasat in Egipt in incercarea de a gasi o solutie in conflictul dintre Israel si miscarea Hamas. Despre strategia sefului diplomatiei americane o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Vizita secretarului de stat John Kerry vine dupa cea mai singeroasa zi de cind fortele israeliene au patruns in regiunea Gaza. Expertii se intreaba daca prezenta domnului Kerry se poate dovedi eficace, dupa ce la inceputului conflictului Statele Unite au fost relativ pasive.

Aaron Miller, fost consilier de politica externa in administratii democrate si republicane, crede ca Kerry poate mobiliza tari arabe sa joace un rol in solutionarea conflictului. Alti specialisti sint mai putin optimisti spunind ca prezenta lui John Kerry nu este dorita in regiune si poate diminua prestigiul si influenta Americii, daca si de data aceasta nu produce nici un rezultat. „

Este clar ca egiptenii si isralienii nu au dorit ca el sa vina” – a declarat Eric Trager, de la Institutul pentru Studii pentru Orientul Apropiat. El continua: „Daca Kerry se intoarce acasa cu miinile goale, faptul va fi privit nu doar ca o noua dovada a ineficientei americane, dar ca o administratie care nu intelege fortele cu care are de-a face in Orientul Mijlociu”.

Duminica, Kerry a fost surprins de un microfon deschis cind ii spunea unui consilier „Trebuie sa mergem acolo, cred ca e o nebunie sa stam pasivi” – cu referire la o deplasare de urgenta la Cairo. „Este clar ca e frustrat si ca vrea sa faca ceva” - spune Trager, continuind: „dar care e strategia?”.

Seful diplomatiei americane intentiona sa mearga in Egipt saptamina trecuta, dar diplomatia egipteana a facut atunci vizita inutila, prezentind un plan propriu de pace, care insa in cele din urma a fost respins de Hamas. Experti cred insa ca conflictul va continua un timp, pentru ca e greu de stabilit cine ia decizii in cadrul Hamas, pe de o parte, iar pe de alta, Israelul vrea sa opreasca atacurile cu rachete si sa distruga tunelele de infiltrare. Intre parti, increderea este la nivele foarte scazute. Hamas nu are incredere nici in Egipt, care a interzis Fratia Musulmana, organizatie la care Hamas este afiliata. Egiptul nu vrea un Hamas intarit si nici nu vrea sa deschida frontiera, una dintre revendicarile organizatiei militante.

O sansa pentru dl. Kerry – spun expertii – este sa incerce sa atraga Qatarul, care sprijina Hamas, numai ca asta ar insemna sa se alieze cu o tara care nu impartaseste multe dintre obiectivele americane, in regiune. „Pe de alta parte – este de parere Aaron David Miller – a fi pasiv nu este o optiune, in conditiile in care oameni mor in conflict, zi de zi”.

XS
SM
MD
LG