Linkuri accesibilitate

România amenințată, dar letargică?


Ministerul de interne de la Bucureşti
Ministerul de interne de la Bucureşti

Șeful SRI: doborârea avionului malaiezian în Ucraina „induce o creștere a amenințărilor la adresa securității naționale”

La patru zile de la prăbușirea avionului malaiezian în Ucraina, România nu are o poziție clară, dovedindu-și încă o dată tendința de a șovăi în momentele importante.

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior a declarat că acest accident „induce o creștere a amenințărilor la adresa securității naționale” și a avertizat într-un interviu pentru Evenimentul Zilei că România trebuie să fie atentă “atât din punct de vedere politic, diplomatic, cât și militar, informativ, la evoluțiile determinate de acest context”. Atenționarea șefului SRI nu pare să schimbe, însă, pozițiile decidenților autohtoni legate de acest subiect și în vreme ce Statele Unite, principalul aliat al României arată cu degetul spre Rusia, țară care s-ar afla la originea catastrofei aviatice a avionului malaezian prăbușit în Ucraina, oficialii de la București rămân dubitativi, cu excepția Traian Băsescu. „Accidentul nu poate fi lăsat fără o anchetă internațională” a spus președintele român explicând că cei „298 de nevinovați” au fost „uciși” „într-un act terorist” și promițând să revină cu noi detalii.

În schimb, ministrul Apărării, Mircea Dușa rămâne dubitativ, crede că nu e nevoie de impunerea „stării de alertă la nivelul Armatei Române” și definește catastrofa în care și-au pierdut viața cei aproape 300 de pasageri „un eveniment deosebit”. Șeful diplomației de la București a făcut la rândul lui doar considerații pe marginea dezastrului aviatic, precizând că “stoparea sprijinului acordat separatiștilor din Ucraina de către forța politică și militară rusă trebuie să devină rapid realitate” și că „Moscova va trage concluziile care se impun” astfel încât să “stopeze sprijinul militar”. Nici ministrul Apărării, nici cel al Externelor nu cred că ar fi nevoie de o reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Ambii preferă ambiguitatea, chiar și după ce șeful Servicului Român de Informații a spus că „instabilitatea regională” provocată de Rusia „trebuie să ne îngrijoreze”. George Maior mai adaugă că nivelul de alertă teroristă în România se menține la „Albastru-Precaut” și că SRI este pregătit să facă față amenințărilor, care pot fi “elemente teroriste”, „acțiuni pe line informativă sau din punct de vedere geopolitic”.

Directorul Serviciului Român de Informații amintește că fostul însărcinat cu afaceri al Statelor Unite la București spunea că din punctul de vedere al siguranței naționale, „România este o fortăreață”, dar argumentează că „nicio fortăreață nu este inexpugnabilă, dacă nu privim cu atenție în jur și nu anticipăm noi pericole”.

În pragul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, oficialii români par destul de rupți de realitatea internațională și destul de dezinteresați să se coordoneze cu aliații lor euro-atlantici.

XS
SM
MD
LG