Linkuri accesibilitate

Moldova va cere sprijinul UE pentru a reduce efectele embargoului rusesc


Guvernul de la Chisinau va solicita UE să ridice cotele pentru exporturile fără taxe de fructe moldoveneşti, pentu a compensa partial efectele embargoului rusesc, ce va începe luni, 21 iulie. Gheorghe Gaberi, vice-ministrul agriculturii, a spus Europei Libere că aceasta ar permite minimalizarea impactului interdictiei anunţată astazi de Serviciului Fitosanitar rus (Rosselhoznadzor) la exportul de fructe.

Ministerul Economiei a estimat la 140 milioane de dolari prejudiciul pe care l-ar putea suporta producatorii moldoveni in urma interdictiei, calculele luând la baza valoarea exporturilor realizate anul trecut.

În ciuda Acordului de liber schimb cu UE intrat recent in vigoare, exportul fara taxe spre UE, in cazul unor produse, este limitat de cote: în cazul merelor, de exemplu, cota este de numai 40 de mii de tone, faţă de câteva sute de mii produse anual in Moldova. Vice-ministrul Gherghe Gaberi a promis şi că producătorii de fructe vor fi ajutaţi să proceseze pe loc cât mai multe fructe si legume, pe care nu le vor putea exporta după anunţarea embargoului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG