Linkuri accesibilitate

Opinii americane despre doborîrea avionului malayesian


Experții se întreabă dacă atacul a fost deliberat sau un accident, o eroare de obiectiv.

Ceea ce se stie pina acum este ca avionul companiei Malaysia Air 17 a fost doborit deasupra Ucrainei, in apropiere de frontiera cu Rusia. Corespondentu Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Nu se stie inca cine e autorul posibilului atentat doar ca surse ale serviciilor de informatii arata ca nu va fi greu de stabilit, indiferent daca va fi comunicat public sau nu. Unii experti cred ca Rusia a dat insurgentilor din Ucraina rachete de lupta sol-aer, care ar fi fost capabile sa loveasca un avion aflat la o asemenea inaltime.

Presedintele Ukrainei, Petro Poroșenko, a caracterizat incidentul drept un act de terorist. Purtatoarea de cuvint a Pentagonului, Eileen Lainez, nu a putut confirma sau infirma supozitia ca separatistii au astfel de capabilitati militare. Se stie ca armata ucrainiana are si că unele dintre instalatii au cazut pe mina insurgentilor, la inceputul ostilitatilor.

Amiralul John Kirby, care este seful Biroului de presa al Ministerului american al Apararii a spus ca Pentagonul stie despre relatarile din care rezulta ca rebelii au astfel de armament, dar nu le poate confirma.

Experti in tranzactii cu arme cred insa ca ipoteza este plauzibila. „Exista lucruri pe care trebuie sa le evaluam: dovezi, probabilitate si posibilitate” – a spus Christopher Harmer, fosta oficialitate militara americana. In acest sens el a aratat ca nu are dovezi, dar ca este plauzibil ca Rusia sa fi dat astfel de arme insugentilor. Altii insa nu sint de acord cu analiza.

Colonelul in retragere Ralph Peters a spus ca Rusia nu a dat separatistilor sisteme de aparare anti-aeriana complexe, care sa functioneaza la mare altitudine. Concluzia ar fi ca sistemele de apărare ale Rusiei ar fi doborit avionul. Harmer nu vede insa de ce s-ar fi oprit rusii la a oferi rebelilor doar anumite tipuri de armament. „Chiar daca Rusia nu a oferit separatistilor sisteme de rachete sol-aer, acestea au putut fi capturate de la Ucraina, atunci cind insurgentii au ocupat baze militare sau cind ucrainienii le-au abandonat.

Experti se intreaba si daca atacul a fost deliberat sau un accident. E foarte greu de imaginat rostul unui astfel de atentat impotriva unui avion de pasageri malayesian. Asta din perspectiva tuturor celor implicati. Mai plauzibila poate fi o eroare de țintire. Presedintele Obama a fost informat despre prabusirea avionului de catre omologul sau rus, Vladimir Putin si a oferit imediat ajutor american pentru elucidarea misterului. Dar Rusia are capabilitati de informatii masive, in regiune si este foarte probabil sa afle prima ce s-a intimplat cu cursa 17 cu destinatia Kuala Lumpur.

XS
SM
MD
LG