Linkuri accesibilitate

Igor Munteanu: „La ce servesc discuţiile asupra statutului de aliat non-NATO câtă vreme aceste realităţi nu există nici juridic, nici politic?”


„Autorii materialelor de presă ar trebui să facă distincţia între parlamentele europene şi Congresul SUA. Procedurile specifice în care se adoptă legile în SUA sunt destul de diferite...”

În Congresul american a fost introdus un proiect de lege prin care Moldova, Ucraina si Georgia ar urma sa devina „aliati non0NATO” ai Statelor Unite. Proiectul, despre care relateaza agentiile de presa moldovenesti, prevede acordarea statutului de aliat non-NATO pe perioada in care fiecare din aceste tari satisface criteriile specificate, cu scopul transferului sau potentialului transfer de articole de aparare sau servicii de aparare. Proiectul ii cere presedintelui american Barack Obama sa sporeasca interactiunile Fortelor Armate ale SUA cu fortele armate ale Ucrainei, Georgiei, Moldovei, Azerbaidjanului, Bosniei si Hertegovinei, Kosovo, Macedoniei, Muntenegrului si Serbiei; si sa sporeasca asistenta de securitate a SUA si NATO catre aceste state. Ce înseamna acest lucru, a vrut sa afle Liliana Barbaroşie care a stat de vorba cu ambasadorul Chisinăului la Washington Igor Munteanu:

Igor Munteanu: „În primul rând ar trebui într-un fel să aduc precizarea că nu vorbim decât despre un proiect de lege. Acest proiect de lege nu a fost adoptat nicăieri, nici măcar nu a trecut Comitetul de relaţii externe a Senatului. Ceea ce a apărut în presă este mai degrabă un fals pentru că această lege nu are nici un statut. Este doar un proiect.”

Europa Liberă: E cale lungă de la proiect până la lege în acest caz?

Igor Munteanu: „Este foarte lungă, mai ales că acest proiect de lege a fost gândit şi scris de către republicani, iar majoritatea în Senat este deţinută de democraţi. După opiniile pe care le-am consultat săptămânile trecute, acest proiect de lege ar putea să nu treacă nici măcar în discuţiile din Comitetul de relaţii externe. Numele adevărat al acestui proiect de lege este „Russian Aggression Prevention Act 2014”. A fost lansat la data de 1 mai, dar nu a trecut prin procedurile specific mai departe de discuţiile interne. Respectiv, dacă mă întrebaţi care e treaba cu acest statut de aliat non-NATO, este o discuţie pur teoretică, pentru că şansele acestui proiect sunt destul de mici.”

Europa Liberă: Totuşi există state care au un astfel de statut?

Igor Munteanu: „Fără îndoială există, dar nu ne putem aşeza în rândul acestor ţări, înainte ca proiectul legii să devină lege.”

Europa Liberă: Faptul că această confuzie a fost perpetuată cu vina presei ar putea face şansele lui şi mai mici?

Igor Munteanu: „Sub nici o formă. Este clar că presa din Republica Moldova, România sau alte ţări care au influenţat această discuţie caută să înţeleagă care vor fi următoarele acţiuni ale administraţiei americane, dar înainte de a intra într-o discuţie specializată, autorii acestor materiale de presă ar trebui în primul rând să facă distincţia între parlamentele europene şi Congresul SUA, care are două camere şi procedurile specifice în care se adoptă legile în SUA sunt destul de diferite de ceea ce ei cunosc. Deci, afirmaţia dintr-un articol „Congresul SUA adoptat o lege care oferă statut de aliat non-NATO” este cel puţin denaturată.”

Europa Liberă: Chiar dacă sunt nişte discuţii teoretice, ar deschide un astfel de statut pentru Moldova nişte perspective sau e devreme să discutăm despre aceasta?

Igor Munteanu: „Aş vrea să vă aduc la cunoştinţă că Republica Moldova se bucură de un dialog strategic care acoperă dimensiuni destul de importante pentru viabilitatea relaţiilor bilaterale – comerţ, energie şi securitate. Respectiv, orice atenţie suplimentară atribuită regiunii din care face parte Republica Moldova, din partea administraţiei, din partea celor două partide tradiţionale – Republican şi Democrat – din partea comisiilor de specialitate, comitetelor de relaţii externe reprezintă semne benefice, dar nu trebuie să fugim dinaintea trenului, ci să aşteptăm formatele care aduc claritatea şi semnalul politic corespunzător. La ce servesc discuţiile asupra statutului de aliat non-NATO câtă vreme aceste realităţi nu există nici juridic, nici politic?”

XS
SM
MD
LG